skip to Main Content

Het verschil van een halve graad opwarming

Het Verschil Van Een Halve Graad Opwarming

Maandag (8 oktober 2018) kwam het IPCC rapport uit. Hierin benadrukken wetenschappers van over de hele wereld het belang dat de aarde niet meer dan 1,5 graad opwarmt. Waar komt die 1,5 graad vandaan? En maakt dat echt zo veel uit?

Door Justine Amelung

In het Parijs Akkoord staat dat de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden moet vallen en het streven 1,5 graad is. Maar het afgelopen rapport van de IPCC geeft aan dat het beter is om onder de 1,5 graad te blijven. Een halve graad verschil lijkt misschien niet echt uit te maken- maar er zitten enorme verschillen in de consequenties.

Waar komt de 1,5 graad vandaan? Maakt een halve graad die je in de buitenlucht nauwelijks zou opmerken echt zo veel uit? Nou, ja, dat doet het zeker:

     De halve graad minder opwarming maakt het verschil of het koraal volledig verdwijnt.

     De halve graad minder opwarming maakt het verschil met zeespiegelstijging door het smeltende ijs. In het gebied tussen de 1,5 en 2 graden zit een cruciale fase waarbij een zogenoemd “tipping point” veel waarschijnlijker is bij 1,5 graad: een kantelpunt waarbij het klimaat zo verandert dat het niet meer teruggedraaid kan worden en de gevolgen onvoorzien zijn. Deze afbeelding van The Guardian geeft een duidelijk overzicht van de verhoogde risico’s van hogere temperaturen.

     De halve graad minder opwarming maakt het verschil of een groot deel van de insectenwereld, die verantwoordelijk is voor bestuiving, overleeft of niet.

     De halve graad minder opwarming maakt het verschil of extreme weersomstandigheden zullen toenemen, zoals de hittegolven in de zomer van 2018.

Er zijn nog talloze consequenties, maar het klimaat is onzeker en de toekomst voorspellen blijft lastig. Toch is er overduidelijke consensus rondom klimaatverandering, en het rapport roept de hele wereld op om tot actie over te gaan.

Het goede nieuws: het doel om onder de anderhalve 1,5 graad te blijven is nog mogelijk. Met nadruk op nog. Er is nu verandering en actie nodig.

Wat kan jij doen, als student, om hieraan bij te dragen?

– Verander je lifestyle, van je dieet tot kleding die je koopt, alle kleine beetjes helpen. Check andere artikelen op DS voor tips!  

– Sluit je aan bij organisaties als Fossil Free. Deze NGO houdt campagnes tegen grote bedrijven als banken en pensioenfondsen die hun geld investeren in de olie en kolen industrie. Door hun toedoen zijn er al miljarden euro’s gedivesteerd.

– Wordt mede klimaat eiser in de zaak tegen Shell. Shell investeert vandaag de dag nog zo’n 27 miljard euro in fossiele brandstoffen. Hoewel ze vaak “groene” voornemens hebben, investeert het tegenover dit bedrag maar 1 tot 2 miljard in hernieuwbare energie. Met het huidige beleid van Shell zal het alleen maar bijdragen aan de opwarming van de aarde in plaats van het tegen te gaan. Milieudefensie stapt om deze reden naar de rechter, en jij kan mede-eiser worden in de zaak.

Bronnen:

Podcast met een klimaatwetenschapper van het IPCC:

http://baseickhout.libsyn.com/s04e02-het-grote-rapport-over-anderhalve-graad

Samenvatting van het IPCC rapport:

http://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_spm_final.pdf

https://nos.nl/artikel/2253853-niet-eerder-vertoonde-maatregelen-nodig-om-opwarming-te-beperken-tot-1-5-graad.html

https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/09/tipping-points-could-exacerbate-climate-crisis-scientists-fear

https://www.theguardian.com/environment/live/2018/oct/08/ipcc-climate-change-report-urgent-action-fossil-fuels-live

 

Justine Amelung

Justine is na haar bachelor aan University College in Rotterdam begonnen aan de master Sustainable Development in Utrecht. In haar studie realiseerde ze zich dat alles op de wereld verbonden is, en we samen moeten werken om de wereld duurzaam te maken. Door actief te zijn bij NJR en te schrijven voor de DS.nl probeert ze jongeren te activeren
en inspireren. Hiernaast houdt ze van fotograferen, koken en reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top