skip to Main Content

Hoe overleef je duurzaam de feestdagen?

Hoe Overleef Je Duurzaam De Feestdagen?

December is een van mijn favoriete maanden van het jaar. Als atheïstisch internationaal gemengd gezin vieren wij namelijk bijna geen feestdagen, behalve Sinterklaas én kerst. Veel familie-gezelligheid, maar ook veel nutteloze cadeautjes.

Door: Isabel Brenner

De maand der consumptie is gekomen

Volgens het CBS verdubbelen speelgoedwinkels hun omzet in de maanden november en december, vergeleken met de gemiddelde maandomzet in de rest van het jaar [1]. De algemene omzet van winkels gaat rond de feestdagen sowieso fors omhoog, zegt het CBS, waarmee december officieel de maand is waarin we het meest consumeren. Goed voor de economie, maar niet zo goed voor onze planeet. Uit een onderzoek van Amerikaans mediabedrijf Pureprofile blijkt dat iedere Amerikaan elk jaar minstens één cadeau ontvangt wat hij/zij eigenlijk niet wil hebben, waardoor het vaak meteen in de prullenbak belandt [2]. Maar hoe stoppen we deze gekte rondom het kopen van ongewenste cadeautjes?

Bah, een duurzaam cadeau

Het is waarschijnlijk een bekend probleem voor de milieubewuste Nederlander: je koopt liever geen wegwerptroep bij de Flying Tiger, maar je wilt ook niet tijdens de feestdagen je duurzaamheidsovertuiging bij mensen door de strot duwen (kijk maar naar de kritiek op de Allerhande die dit jaar ‘te veel vegetarische gerechten’ in de kersteditie schijnt te hebben). Een dobbelspel met een ‘maximale uitgave van vijf euro’ voor een totaal van drie cadeautjes is ineens super lastig als je een eerlijk product wilt kopen. En willen mensen jouw ‘gerecyclede plantenbakjes met organisch afval als compostvulling’ eigenlijk wel hebben? Hierbij een paar cadeautips voor leuke én duurzame cadeaus.

  1. WAAR

WAAR is een duurzame cadeauwinkel met een wijd spectrum aan functionele en leuke producten in verschillende prijsklassen. Het is alsof je een walhalla van eerlijke cadeautjes vindt. Dan vraag je je natuurlijk af: maar waar vind ik WAAR? Er zitten er twee in Amsterdam, maar ook gewoon een in Alkmaar, Arnhem, Apeldoorn, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Enschede, Haarlem, Leiden, Nijmegen, Oud-Beijerland, Oosterhout, Roermond, Tilburg, Uden, Utrecht & Zutphen. Overal dus. GO!

  1. Ecogoodies.nl

Voor de drukke werker is er ook een webshop met alleen maar duurzame cadeautjes. Weet je dus totaal niet waar je online duurzame cadeaus vandaan haalt, dan helpt ecogoodies in ieder geval om een begin te maken. De website linkt je per merk door naar de webshop van het betreffende merk dus geen risico op een onbetrouwbare tussendistributeur. Je vindt hier allerlei cadeau-ideeën, zoals duurzame koffiemokken, bamboe tandenborstels, lampjes op zonne-energie en zelfs kleding en accessoires. Moet lukken!

  1. De kringloop

Het klinkt misschien een beetje raar, maar bij de kringloop hebben ze zoveel leuke spullen voor cadeautjes. Koffiekopjes voor je tante? Honderden voor vijftig cent! Een handmatige citruspers voor je vader? Ongebruikt voor vijf euro! Er is natuurlijk geen garantie dat jouw kringloop iets leuks heeft liggen, maar als je op tijd begint worden zowel kosten als milieu gespaard. Happy hunting!

  1. Eetbare cadeaus

Er is één soort cadeau wat altijd door mijn persoonlijke anti-consumerism-schild komt: etenswaren. De Tony’s Chocolonely chocolade repen, duurzame koffiebonen, biologische olijfolie – allemaal leuke cadeaus voor een prikkie en eten moet je toch!

  1. Zelf maken!

Dan denk je ‘he bah nee geen surprises’, maar je kunt ook hele nuttige dingen zelf maken! Maak bijvoorbeeld een vogelhuisje van oud hout voor in de tuin van je ouders. Maak je eigen zeepjes of kaarsen, of naai eens een leuk dekentje van die t-shirts die je toch nooit gebruikt (en gratis hebt gekregen bij dat ene evenement).

  1. Inpakken met oude kranten

Volgens een artikel van The Guardian wordt er elk jaar in de UK genoeg kerst-inpakpapier weggegooid om negen keer de evenaar in te pakken [3]. Nu hoort uitpakken bij het krijgen van cadeautjes, dat snap ik. Maar kijk eens hoeveel papier we al overhouden in ons dagelijks leven! Dus duik in de papierbak, bewaar die mueslidoos, verzamel oude Metro’s in de trein, en stop met het kopen van inpakpapier. Kan het in januari allemaal meteen weer terug de papierbak in!

Zo komen we de feestdagen wel door. Nu nog oefenen met je verraste gezicht als je je zoveelste doosje ‘niks’ uitpakt. “Omdat je zo’n duurzame meid bent”. Bedankt Oom Willem. Erg origineel.

Op zoek naar nog meer tips voor duurzame cadeaus? Lees hier het artikel van vorig jaar!

Bronnen:

[1] Feestdagen stuwen vooral decemberomzet detailhandel, 28-11-2018, Centraal Bureau voor de Statistiek (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/48/feestdagen-stuwen-vooral-decemberomzet-detailhandel)

[2] Chirstmas gift confessions 2018, Finder (https://www.finder.com/unwanted-gifts)

[3] Christmas, the most wasteful time of the year, 17-12-2013, The Guardian (https://www.theguardian.com/sustainable-business/christmas-waste-green-recycling)

Afbeeldingen:

[1] https://aboveaverage.com/environment-win-santa-giving-bad-kids-solar-panels-not-coal-this-year/

[2] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/48/feestdagen-stuwen-vooral-decemberomzet-detailhandel

[3] https://www.instagram.com/p/Bpr5FNaAXJW/

[4] https://www.instagram.com/p/BqvF88MgjuJ/

[5] http://www.surlepont.nl/tonys/

[6] https://ecogoodies.nl/shop/niks-het-symbolische-cadeau-van-greenpeace/

Isabel Brenner

Isabel heeft een bachelor in Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en studeert momenteel af van de master Design Cultures aan de VU Amsterdam. Voor haar scriptie doet ze onderzoek naar Sustainable Fashion en transparante communicatie binnen de kleding industrie. In de online tijdschrift wereld heeft ze geschreven voor een Amsterdams lifestyle tijdschrift over o.a. eten, mode en reizen. Ze deelt graag haar ervaringen en vraagstukken over duurzaamheid en hoopt via De Duurzame Student helderheid te scheppen over een makkelijke betrokken lifestyle voor studenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top