skip to Main Content

Duurzame cadeaus voor de feestmaand  

Duurzame Cadeaus Voor De Feestmaand  

Iedere december staat het bol van de feestdagen. Tijdens Sinterklaas en Kerst wordt dan ook groots uitgepakt met de meest waanzinnige cadeaus. Maar consumeren we soms niet iets té veel? Overconsumptie lijkt tegenwoordig de norm voor vele mensen. We hebben uitpuilende kledingkasten en gooien één derde van ons eten weg [1]. Bovendien zouden we beter kunnen letten op het duurzaamheidsgehalte van onze aankopen. Om je op weg te helpen, volgt hier een lijst duurzame kerstcadeaus van Nederlandse makelij.

Door Max Muller

Bamboe

“Dat groeit als kool!”, hoor je mensen weleens zeggen als iets of iemand snel grotere proporties aanneemt. Het is dat bamboe niet veel in onze contreien voorkomt, want anders had dit gezegde ongetwijfeld anders gegaan. De snelst groeiende plant ter wereld is een bepaalde bamboesoort [2]. Soms groeien planten van deze soort maar liefst één meter per dag! Omdat het in overvloed beschikbaar is, kan het aan de basis staan van vele duurzame producten. Mooie voorbeelden hiervan zijn de tandenborstels van The Bamboo Brush Society . Een mooi alternatief voor de plastic variant.

Maar het blijft niet bij tandenborstels. Ferander ontwikkelt namelijk heuse bamboe-fietsen! Ze zijn niet bepaald goedkoop, maar dan heb je ook wat. Vanaf 1.800 euro kan je dit oerhollandse voertuig met een exotisch tintje van jou zijn .

Een stoere fiets en stoere knul van Ferander

Geef gerecycled  

Vaak zijn oude, afgedankte producten en materialen nog prima bruikbaar voor hergebruik. In Nederland worden de meest uiteenlopende producten gemaakt door middel van re- en upcycling. Het bedrijf Beeblue doet hier volop aan mee. Zo maken ze zeep van organisch restafval als koffiedik en sinaasappelschillen, bier van afgedankt brood en fietskratten van plastic afval. Deze producten heten respectievelijk Soop, Toost en Upcrate.

Maar hier blijft het niet bij. Ook Verdraaidgoed draagt zijn steentje bij aan een circulaire economie. Uit de inspanningen van dit bedrijf zijn meerdere initiatieven voortgevloeid. Een voorbeeld hiervan is Beat the Bag. Zij maken tassen van reclamedoeken. Dit is een duurzamer eindejaarsgeschenk dan een gemiddelde Louis-Vuitton-tas, en nog stukken goedkoper ook.

Rotterdam, ken je dat niet horen dan?

Noppes

Niet iedereen verdient tijdens de feestdagen een nieuw cadeau. Denk aan kinderen die eigenlijk mee zouden moeten in de zak van Sinterklaas of die vervelende neef die iedere dag daadwerkelijk maar één vakje openmaakt van zijn adventskalender.  

Voor deze mensen biedt het cadeau van Greenpeace uitkomst: Niks! Het is een kartonnen doos waar letterlijk niks in zit. De prijzen variëren van €15 (bijna niks) tot €50 (helemaal niks). Een originele actie van Greenpeace die op een ludieke manier duidelijk maakt dat we leven in een doorgeschoten consumptiemaatschappij – en dat we wat eraan kunnen doen!

Vrijwel niks

Parfum en huid

Wil jij je onwelriekende tante op een subtiele én duurzame manier duidelijk maken dat ze wat meer aan haar hygiëne moet doen? Het is nu mogelijk met het parfum van RUIK. Waar traditionele parfumeries hun producten volstoppen met synthetische en kunstmatige geurstoffen, pakt dit bedrijf het anders aan. Ze maken hun geuren met louter plantaardige stoffen. Bovendien zijn ze niet op dieren getest!

Hetzelfde kan je zeggen over de huidproducten van Lekker In Een Potje. Van deodorant tot lippenbalsem, ze hebben het allemaal. Bijkomend voordeel is dat de ingrediënten zelfs eetbaar zijn. Op deze manier kan hun plasticvrije beautylijn zelfs fungeren als toetje van het kerstdiner.

Afsluiting & de rest

Hopelijk heb je door deze lijst de smaak te pakken. Wie weet wordt een duurzaam inkoopbeleid zo een voornemen voor het nieuwe jaar!

Op zoek naar meer duurzame cadeaus? Andere ideeën zijn wijnglazen en meubels van gerecycled materiaal. Daarnaast kun je je cadeaus opsturen middels een auto die tóch al die kant op ging met Brenger. Tot slot kun je bij Oxfam Novib vele kerstcadeaus kopen voor mensen die ze hoogstwaarschijnlijk meer nodig hebben dan jijzelf (mijn dank gaat uit naar mede-redactrice Justine Amelung voor deze suggestie!).

Bronnen

[1] Overconsumptie HP / de Tijd: https://www.hpdetijd.nl/2017-05-22/voedselverspilling-een-derde/

[2] Wikipedia bamboe: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bamboe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top