skip to Main Content

Nieuwe fiets nodig? Check onze top vier!

Nieuwe Fiets Nodig? Check Onze Top Vier!

Nederland, fietsland! Maar wat nou als je door de mooie binnenstad van Utrecht, Groningen of Enschede fietst en je merkt dat het stalen ros onder je kont zo langzaamaan ontoerekeningsvatbaar is geworden. Of je reist steeds met het onhandige GVB of de saaie RET omdat Je Monstertje langzaam wegkwijnt in het rek. Dan is het tijd om toch maar eens de karige beurs te trekken. Dit keer doe je een duurzame investering: want je koopt één van onderstaande aanraders!

Geschreven door: Jos Hummelen. Foto: Norali Emilio

#1: Roetz

Als je niet alleen een gerecyclede stadsbarrel wilt, maar ook wilt bijdragen aan een samenleving waarin iedereen kansen krijgt, ga dan naar de Roetz Fair Factory in Amsterdam. Hier kun je met eigen ogen zien hoe je ouwe frame wordt omgebouwd tot een bling-bling Fixie. De mensen die hier werken zijn fantastisch: ze kwamen slecht aan de bak – om wat voor reden dan ook –, maar leveren op deze plek een bijdrage aan (jawel!) de duurzaamheidstraditie. En dat mag (bij deze) een vermelding krijgen.

#2: Ferander

Met de rente van tegenwoordig kan je best nog een beetje bijlenen. Onze nummer twee is een tikkie duurder dan Roetz, maar eigenlijk wel toffer. Alleen de namen van de modellen al! Wat dacht je van ‘Ferander Bamboeros’ of ‘Ferander Fiksie’? Je leest het goed: de fietsen van Ferander zijn dus van bamboe gemaakt. Bamboe is supersterk en duurzaam omdat het snel en met relatief weinig water groeit. Ook hier zit weer een mooie ‘werkgelegenheid- component’ aan: de fietsen worden namelijk handgemaakt in Ghana. Niet alleen een slimme, maar ook een sociale onderneming.   

#3: DutchFiets

Het lelijke eendje van het rijtje is wél heel schattig: Dutchfiets. Net als Laura Klauss zien ze plastic niet als afval, maar als grondstof. Niet alleen het frame, maar ook de wielen zijn gemaakt van gerecycled plastic. De LED-verlichting kun je via USB opladen en je hebt een 100% gerecycled zadel dat geen vocht opneemt en compleet onverwoestbaar is (try it at home!). Dit zwijntje kun je trouwens per maand betalen.   

#4: Bough Bikes

Ooit een houten fiets gezien? Je ziet ze maar heel zelden, maar de robuuste, lichte fietsen zijn gemaakt van duurzaam eikenhout en zien er waarachtig-prachtig uit. Bestand tegen regen en zon en: Dutch Design! Bij ‘Dutch Design’ hoop je op een duurzame houding in de hele keten en gelukkig troffen we dat aan: zonnepanelen, recycling met de natuur en ook hier wordt er samengewerkt met sociale werkplaatsen. Gefeliciteerd, jongens! Een mooie vierde plaats voor de velo’s van Bough Bikes. Waarom dan geen podiumplek? Omdat je behoorlijk diep in de buidel moet tasten.

Credits foto’s: de afbeeldingen van de fietsen zijn afkomstig van en eigendom van de genoemde merken in dit artikel.

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top