skip to Main Content

De ouders van… Gwen: Hanszaam koken

De Ouders Van… Gwen: Hanszaam Koken

Vaak hoor je dat de voorgaande generaties het hebben verpest. Zo ook de generatie van onze ouders. Maar het duurzame studentenhart moet toch ergens vandaan komen. Hebben zij dit zelf geleerd of goed afgekeken? In deze serie interviewen redacteuren van Duurzame Student hun eigen ouder(s). En wat blijkt: zelfs de redacteuren komen voor verrassingen te staan. Lees hier het eerste interview met Hans, de vader van Gwen (redacteur en webdesigner bij Duurzame Student).

Door: Gwen Aartsma

Mijn vader heeft twee websites, waarvan de nieuwste Hanszaam koken heet en vol duurzame recepten staat. Van mijzelf en mijn zus weet ik dat wij voorvechters zijn van een duurzame toekomst. Beiden hebben we onze studie hierop aangepast en strijden we met volle overgave voor verandering. Van mijn vader weet ik vooral dat hij een groot deel van zijn leven, tot op heden, bezig is met ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast kookt hij al zo lang ik mij kan herinneren elke dag ontzettend lekkere maaltijden en haalt hij daar veel plezier uit. Dat hij geïnteresseerd is in duurzaamheid weet ik eigenlijk pas sinds kort. Lees hier het gesprek dat ik met hem had.

Laten we beginnen bij je werk, wat doe je precies?

‘Ik leid internationale projecten bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor ontwikkelingslanden. Ik zorg dat de projecten goed lopen, waarbij het belangrijk is dat de kennis die we in Nederland hebben wordt toegepast op lokaal niveau daar. Dit komt dan met name uit de gemeenten in Nederland: kennis vanuit die gemeenten toepassen bij gemeenten in landen die hier hulp bij nodig hebben. De projectleiders bij de VNG werken in verschillende gebieden, zelf werk ik met gemeenten in Afrika.’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten behartigt de belangen van de gemeenten, voert gemeenschappelijke diensten voor gemeenten uit en biedt haar leden een platform.

Dat klinkt nog erg abstract. Zou je een voorbeeld kunnen geven van een project?

‘Momenteel werk ik aan een project in Ghana rond lokale belastingen. We willen het proces van belasting heffen bij gemeenten makkelijker maken en ervoor zorgen dat er minder kans is op corruptie. Nu betalen mensen geld aan een ambtenaar die langs de huizen gaat en om belasting vraagt. Hierbij weet je nooit zeker waar al dat geld heen gaat en of er echt betaald is. Door dit te digitaliseren kunnen we de geldstromen inzichtelijk maken. De mensen kunnen nu betalen met hun telefoon, wat in Afrikaanse landen al gebruikelijk is. Zo kun je precies zien wie er wanneer betaald heeft. Door kennis te verzamelen vanuit Nederlandse gemeenten, maar ook vanuit bijvoorbeeld het ministerie van financiën, kunnen wij de gemeenten in Ghana goed helpen.’

Komt het onderwerp duurzaamheid in het werk als projectleider terug?

‘Zeker. We werken veel met de SDG’s en geven hier ook trainingen over aan Nederlandse gemeenten. En ook bij de projecten waar wij aan werken kijken we altijd naar het geld dat wij of de gemeenten uitgeven. Gemeenten doen ontzettend veel aankopen, waarbij het  belangrijk is te kijken hoe dit duurzaam kan. Bijvoorbeeld door waakzaam te zijn voor mogelijke kinderarbeid.’

Wat dacht je toen je eerste dochter, mijn zus, voor een duurzame studie koos?

‘Heel goed, dacht ik. Het is een belangrijk onderwerp. We hebben jullie opgevoed met het idee iets terug te doen voor de samenleving. Niet alleen voor het geld gaan, maar iets doen voor anderen. Dit was breder dan duurzaamheid, maar duurzaamheid zoals het nu wordt gezien bestond vroeger niet. Wij waren bezig met ‘het milieu’ en met ‘maatschappelijk verantwoord’.’

“Als je wilt dat iets verandert moet je het zelf doen en niet verwachten dat iemand anders het voor je doet.”

Hoe waren jullie hiermee bezig?

‘We demonstreerden bijvoorbeeld tegen kernenergie en oorlog. Ook waren je moeder en ik journalist. We schreven niet uitsluitend over dit soort onderwerpen, maar het kwam zeker in onze stukken terug. Als je wilt dat iets verandert moet je het zelf doen en niet verwachten dat iemand anders het voor je doet.’

Dit herken ik heel erg bij zowel mijn zus als bij mezelf. Een ‘actievoerders-mentaliteit’. Hebben jullie dit ons bewust tijdens de opvoeding bijgebracht?

‘Heel bewust was het denk ik niet. Tijdens het opvoeden ben je altijd bezig met een voorbeeld stellen voor je kinderen. Zo laat je zien wat juist is en dat is wat wij deden. Allebei hadden we een maatschappelijk beroep en waren we bezig met het helpen van anderen. We vonden het belangrijk dat jullie dit zagen.’

En nu over die website. Vertel!

‘Ik ben steeds bewuster gaan eten, bijna geen vlees, weinig lactose en eieren. Vis eet ik wel. Eigenlijk bijna veganistisch. De gerechten die ik zelf bedenk schrijf ik op en plaats ik sinds kort op mijn website Hanszaam koken.’

“Ik wil een voorbeeldfunctie hebben waar ik laat zien dat koken ook anders kan.”

Waar staat Hanszaam voor?

‘Hanszaam komt van mijn naam, Hans, en van handzaam. Handzaam betekent dat het praktisch en niet te ingewikkeld is. Gezond en duurzaam eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, maar veel mensen denken dat wel. Het is belangrijk om de juiste ingrediënten te kiezen, Daarnaast kun je heel makkelijk bepaalde producten vervangen, zoals sojaroom in plaats van normale room. Vleesvervangers doe ik minder, je moet juist niet proberen een vleesgerecht na te maken. Dat gaat toch niet lukken.

Ik wil een voorbeeldfunctie hebben waar ik laat zien dat koken ook anders kan. En naast het vermijden van dierlijke producten vind ik het ook belangrijk met lokale- en seizoensproducten te werken. Verse producten die bijvoorbeeld uit Peru komen zijn vrijwel zeker met een vliegtuig hierheen gebracht. Mijn tip: kijk altijd op de verpakking waar het vandaan komt.’

“Koken is niet alleen een recept volgen, het is creatief zijn met wat je in huis hebt.”

Wat zou je aan de studenten van nu willen meegeven?

‘Behalve de juiste ingrediënten is het ook belangrijk om naar hoeveelheden te kijken. Als je de helft van je duurzame maaltijd weggooit heeft het nog geen zin. Bijvoorbeeld met jouw verjaardag: ik had ‘sushi bowls’ gemaakt maar er was best veel over. Hier heb ik later gebakken rijst van gemaakt met de overgebleven ingrediënten erdoorheen. Koken is niet alleen een recept volgen, het is creatief zijn met wat je in huis hebt.’

De grootste ontdekking die ik deed tijdens het gesprek met mijn vader: het idee dat verandering bij jezelf begint, hebben mijn ouders mij geleerd. Misschien hebben ze dit niet zo bewust gedaan, maar ze hebben hierin een voorbeeldrol gehad. Nu is het iets waar ik sterk in geloof en waar ik mijn leven naar vorm. En hier ben ik ze heel dankbaar voor.

Lees al mijn vaders recepten op hanszaamkoken.nl

Gwen Aartsma

Met haar studie Sustainable Business and Innovation is Gwen dagelijks bezig met duurzaamheid. Tijdens haar werk bij uiteenlopende bedrijven zag zij de uitdagingen waar onze generatie mee te maken heeft. Met Duurzame Student hoopt zij te stimuleren dat studenten hun kennis over duurzaamheid en mogelijk oplossingen met elkaar delen. Om dit zo prettig mogelijk te maken houdt zij zich bezig met het design voor de website. Neem dus vooral contact op voor suggesties voor verbetering! Naast het ondersteunen van de communicatie, draagt zij soms ook bij door zelf kennis te delen over duurzame kwesties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top