skip to Main Content

(Plantaardige) melk: goed voor elk?

(Plantaardige) Melk: Goed Voor Elk?

Tegenwoordig kun je in ieder koffietentje dat een beetje met de tijd meegaat je cappuccino met soja- of havermelk bestellen. Terwijl dit een aantal jaar geleden nauwelijks verkrijgbaar was, wordt nu één op de tien warme drankjes besteld met alternatieve, plantbased melk. Ooit was dit wel anders. Ik weet nog dat ik tussen de middag altijd een glas melk voorgeschoteld kreeg. “Melk is goed voor elk”, zeiden mijn ouders dan.

Door: Justine Amelung

Van nature lactose-intolerant?

In Europa is melk al eeuwen een belangrijk onderdeel van ons dieet, maar wij zijn de uitzondering, niet de regel. Zo zijn grote delen van Afrika en Azië lactose-intolerant. Dit roept de vraag op of mensen melk überhaupt wel nodig hebben, zoals jarenlang door de industrie is geroepen.

Genetisch gezien zijn mensen lactose-intolerant, maar omdat we duizenden jaren geleden koeien zijn gaan temmen, zijn de genen van Europeanen gemuteerd. Hierdoor kunnen we nu zonder problemen een glas melk achteroverslaan, terwijl dit voor 2/3e van de rest van de wereld buikkrampen betekent.

Kritiek op de zuivelindustrie

Hoewel er geen harde bewijzen zijn dat koemelk ongezond is, lijkt het langzaam zijn populariteit te verliezen. De zuivelindustrie heeft veel kritiek te verduren gekregen. Naast de slechte omstandigheden waarin dieren in de bio-industrie leven, is de uitstoot van broeikasgassen ook aanzienlijk hoger dan bij plantaardige melk. Dit komt vooral door de uitstoot van methaangassen, die vrijkomen door scheten en boeren van koeien. Methaan staat op de tweede plaats als het gaat om de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer, na CO2.

Plantaardige keuze is reuze

Niet zo gek dus dat steeds meer mensen kiezen voor een glaasje plantaardige melk. Aan keuze geen gebrek: er bestaat melk gemaakt van amandel, rijst, cashew, kokos, hennep, hazelnoot, quinoa. Noem een noot of graan en er ligt een melk van in de supermarkt. Maar welke van deze is het meest duurzaam?

Bron: BBC

Hoewel alle plantaardige melksoorten beter voor de planeet zijn dan dierlijke melk, bestaat er een groot verschil tussen melk gemaakt van noten en granen (zie afbeelding). Je kan bijvoorbeeld amandelmelk beter links laten liggen. Eén glas amandelmelk heeft namelijk 74 liter water nodig; in vergelijking tot soja- of havermelk, die beide minder dan 20 liter nodig hebben. Daarbij komen de meeste amandelen uit Californië, waar de teelt 10% van het waterverbruik opslurpt. De beste keuze, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, is havermelk. Haver kan bijna overal worden verbouwd, heeft het minste land en water nodig en de productie stoot ook de minste broeikasgassen uit.

Justine Amelung

Justine is na haar bachelor aan University College in Rotterdam begonnen aan de master Sustainable Development in Utrecht. In haar studie realiseerde ze zich dat alles op de wereld verbonden is, en we samen moeten werken om de wereld duurzaam te maken. Door actief te zijn bij NJR en te schrijven voor de DS.nl probeert ze jongeren te activeren
en inspireren. Hiernaast houdt ze van fotograferen, koken en reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top