skip to Main Content

Mobiliseren voor de klimaatmars: je doet het zo!

Mobiliseren Voor De Klimaatmars: Je Doet Het Zo!

Nu de klimaatstakers hun stem aan de regering hebben laten horen, is de beurt aan ons. Op 10 maart kunnen we dit waarmaken en gaan we massaal, jong en oud, de straat op tijdens de klimaatmars. Een initiatief georganiseerd door Milieudefensie, de FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond. Wil je graag gaan, maar heb je geen idee wat je op je protestbord moet schrijven of met wie je kan gaan? Treur niet! In dit artikel vind je allerlei tips om je zo goed mogelijk op de klimaatmars voor te bereiden en je vrienden te mobiliseren.

Door: Emma van der Sloot. Foto credits: Gosse Bouma, www.gossebouma.com

De klimaatwat?

Ja, de klimaatmars! Een idee dat ontstaan is op basis van het debat in de Tweede Kamer over het klimaatakkoord. Volgens de initiatiefnemers van de mars wordt er in het concept van het klimaatakkoord niet genoeg aandacht besteed aan de betaling van grote vervuilers. Door met elkaar de straat op te gaan, kunnen we een geluid aan de regering afgeven voor een eerlijke betaling die niet enkel in de handen van de consumenten ligt. Verder stellen de initiatiefnemers op Facebook dat zij streven naar een eerlijke verdeling van de lasten en lusten. Tevens wordt genoemd dat de mars zich richt op onze toekomst. Met een deelname aan de klimaatmars laten we zien dat we een toekomst willen met echte, groene banen en warme en duurzame woningen. Begint jouw hart sneller te kloppen van een duurzame toekomst? En ben jij de vage beloften en halve maatregelen van de politiek zat? Sluit je dan 10 maart ook aan en laat je stem horen tijdens de klimaatmars!

WhatsApp filter

Het is begrijpelijk dat je liever niet alleen naar de klimaatmars gaat. Wil je graag aan je vrienden laten weten dat je erbij bent? Dan kun je natuurlijk altijd je aanwezigheid aanvinken op het Facebookevenement. Heb je vrienden zonder Facebook? Dan biedt ook Whatsapp een handige uitkomst. Via deze link kun je namelijk de klimaatmars-filter downloaden. Iedereen die je een whatsappje stuurt, ziet daardoor vervolgens aan je profielfoto dat je naar de klimaatmars gaat. De perfecte manier dus om vrienden aan te sporen of te inspireren!

Groene vingernagel

Zo´n WhatsAppfilter is leuk voor je digitale vrienden, maar ook in real-life kun je laten zien dat je naar de klimaatmars gaat. Zo bedacht een groep studenten uit Groningen het idee van de groene vingernagel. Door een vingernagel groen te lakken, kun je laten zien dat je naar de klimaatmars gaat. Eén van de initiatiefnemers Rico Disco laat weten dat een groene vingernagel een perfecte ijsbreker is. “Doordat mensen aan je vragen waarom je vingernagel groen is, kun je op een gemakkelijke wijze een gesprek over de klimaatmars hebben zonder hier zelf over te beginnen.”

Spandoek maken

Nadat zowel je real-life als digitale vrienden overgehaald zijn om naar de klimaatmars te gaan, is het nog de vraag wat voor leuzen er op je spandoek thuishoren. Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf te bedenken en kun je samen met vele anderen brainstormen. Zo kun je aankomende woensdag, 6 maart, terecht in de kelder van Milieudefensie in Amsterdam. De kelder is open van 12:00-20:00 uur en Milieudefensie zorgt voor de verf en het materiaal. Ideaal dus om samen met anderen over klimaat-leuzen na te denken en je creativiteit de vrije loop te laten. Het adres en informatie over het evenement vind je hier.

Reis mee

Wanneer je vrienden paraat staan en de spandoeken een likje verf hebben gehad, is er nog één laatste stap die je moet voltooien om de klimaatmars bij te wonen: de tocht richting Amsterdam. Voor alle mensen die niet in Amsterdam wonen zijn er allerlei initiatieven om samen te reizen. Van Groningen en Hengelo tot aan Sittard en Alphen aan de Rijn: overal worden samenreis-evenementen georganiseerd. Wat ook leuk is, is dat vele steden, zoals Leiden en Utrecht, hun bewoners aansporen om op de fiets naar de klimaatmars toe te gaan. Een duurzamere manier dan fietsen bestaat er namelijk niet! Alle initiatieven om samen te reizen, zowel met de bus als met de fiets, kun je via deze link vinden. Wil je met het OV naar de klimaatmars, maar vind je dit te prijzig? Dan kun je via deze link met anderen een NS Groepsticket bestellen.

Verdere inspiratie

Ben je enthousiast geworden en kun je niet meer wachten tot 10 maart? Dan kun je alvast verdere inspiratie opdoen door verschillende Instagram-accounts in de gaten te houden. Op @KlimaatmarsNL en @Rebelsofclimatejustice kun je bijvoorbeeld informatie vinden over de mars, kom je in aanraking met andere jongeren die naar de mars gaan en doe je ideeën op voor je eigen spandoek. Ook kun je deze Instagram-accounts natuurlijk delen met je vrienden om ook hen verder te mobiliseren.

Heb je nog vragen of opmerkingen over de klimaatmars? Dan kun je ons natuurlijk altijd bereiken. Wij kijken in ieder geval heel erg uit naar 10 maart! Jij toch ook?

Emma van der Sloot

Emma heeft als student Media en Journalistiek een voorliefde voor schrijven en verslaggeving. Aan de hand van diepte-artikelen legt zij problematische tendensen, op het gebied van milieu en mensenrechten, bloot. Emma gelooft in de kracht van het individu en hoopt deze met haar artikelen te inspireren en activeren om zo de maatschappij beetje bij beetje mooier te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top