skip to Main Content

Waarom het tijd is om je aan te sluiten bij een professioneel en groen netwerk

Waarom Het Tijd Is Om Je Aan Te Sluiten Bij Een Professioneel En Groen Netwerk

Groene gelijkgestemden vinden is tegenwoordig heel makkelijk. Je hoeft maar goed om je heen te kijken bij dat ene vegan lunchtentje, bij de Green Office op jouw hogeschool of universiteit of in de stoet mensen tijdens de Klimaatmars en je hebt je nieuwe wereldverbeter-maatje al snel voor het uitkiezen. Mensen vinden met een baan en connecties in de duurzame wereld is echter een ander verhaal. Dat is dan weer niet zo makkelijk. En dat terwijl zo’n netwerk wel handig zou zijn in de zoektocht naar jouw toekomstige droombaan bij dat fantastische duurzame bedrijf.

In dit artikel laten we je daarom kennis maken met het VVM-netwerk (waar jij ook nog eens voor een studentenprijsje onderdeel van kan worden). VVM is de Vereniging voor Milieuprofessionals. En dat zegt eigenlijk al genoeg. Bij VVM komen mensen met interesse in duurzaamheid samen; van wetenschappers tot studenten en van beleidsmakers tot uitvoerders. Maar wie zijn deze mensen echt?

Laten we daarvoor even bijkletsen met Leonie Jorna (30), jong VVM-lid. Leonie heeft haar bachelor in European Studies behaald aan Universiteit Maastricht en vervolgens een master Environmental Sciences aan Universiteit Wageningen gedaan. Ze is eind 2015 afgestudeerd en werkt sinds maart 2017 bij Exsin. Wat ze dan precies doet bij Exsin? Nou, bijvoorbeeld het verlenen van vergunningen voor het onderdeel milieu, het beoordelen van energie-audits of het adviseren over bestemmingsplannen. Om Leonie nog wat beter te leren kennen, stelden we haar een paar vragen.

Leonie, waar maak jij je zorgen over?

“Dat het nog niet opschiet met de reductie van broeikasgassen en dan met name van de CO2-uitstoot. Wereldwijd neemt de uitstoot van broeikasgassen zelfs toe, in 2017 met maar liefst 1.3%. In Nederland merk je dat klimaatverandering en daarmee de energietransitie op de politieke agenda staat, maar schijnbaar lukt het niet om in de praktijk de doelen te behalen. Het lijkt alsof het kabinet nog niet all-in is gegaan om de doelstellingen te halen, terwijl duidelijkheid hierin juist voor het bedrijfsleven en consumenten belangrijk is. Bedrijven die nu voorop lopen, kunnen dan beloond worden, terwijl andere bedrijven zich goed kunnen voorbereiden op de transitie. Dit probleem van onzekerheid en onduidelijkheid vanuit de politiek speelt overigens op meerdere terreinen, bijvoorbeeld bij het landbouwbeleid.”

Wat vind je een kansrijke ontwikkeling?

“Positief is dat het algehele bewustzijn over milieuproblemen is toegenomen. Ook op internationaal niveau, met name vanuit de EU, worden steeds meer afspraken gemaakt en doelen gesteld. Er komen steeds meer acties bij, bijvoorbeeld recent nog het verbod op plastic wegwerpartikelen zoals plastic rietjes en borden. Dat vind ik een mooi voorbeeld van een directe actie die wordt genomen naar aanleiding van onderzoek. En het biedt meteen duidelijkheid. Je ziet daardoor op steeds meer plaatsen dat het aanbod van alternatieven groeit.”

Is milieu ook iets voor thuis?

“Jazeker! Als consument kun je veel betekenen voor het milieu door de keuzes die je maakt, zoals in je dagelijkse boodschappen en het vervoer naar je werk. Het milieu is bovendien je leefomgeving, dus iedereen heeft er continu mee te maken. Ik vind het een leuk onderwerp om over te lezen en om het erover te hebben met familie en vrienden. En dan niet alleen over de problemen, maar vooral over nieuwe ontwikkelingen en technologieën.”

Wat is je toekomstdroom?

“Dat duurzaamheid niet alleen gezien wordt als een duur probleem, maar als mogelijkheid voor kansrijke ontwikkelingen. Plus dat daarbij meer aandacht komt voor de extrinsieke en intrinsieke waarde van het milieu. De energietransitie wordt hopelijk een goed voorbeeld. En het zou helemaal mooi zijn als er niet alleen wordt nagedacht over het verminderen van vervuiling. Waarom niet gaan voor een negatieve CO2-uitstoot die elk jaar verder oploopt? Dergelijke maatregelen leveren positieve bijdragen aan het milieu!”

Waarom ben je lid van de VVM?

“De VVM biedt activiteiten aan over echt alle onderwerpen die met milieu te maken hebben. Direct na mijn afstuderen heb ik me aangemeld. Het leek mij een goede manier om mijn netwerk uit te breiden en in contact te komen met mensen die in de milieupraktijk werken. Bij bijeenkomsten zoals de Dag van de Omgevingswet en het VVM Café komen mensen met functies binnen de overheid, adviesbureaus en het bedrijfsleven, met ieder een eigen kijk op de zaak. Voordeel is dat het nu ook relevant is voor mijn werk.”

Leonie is – net als ruim 1200 andere mensen – dus lid van VVM: het netwerk van milieuprofessionals. Als je jouw professioneel en groen netwerk wil verbreden, kun je net als Leonie lid worden van VVM. Normaal kost dit je 125 euro per jaar, maar door een speciale Duurzame Student kortingscode mag je als student voor maar 20 euro per jaar lid worden. Wat dit netwerk dan precies inhoudt? Hier een greep uit de voordelen:

  1. Je bent onderdeel van een inspirerend duurzaam netwerk met meer dan 1200 leden, variërend van trainees bij gemeenten tot senior beleidsmedewerkers, professoren, zelfstandig adviseurs en technisch specialisten;
  2. Je mag je schaamteloos wanen in de uitgebreide database van alle leden (om bijvoorbeeld met iemand te connecten voor een gave stage of baan);
  3. Je kunt je aansluiten bij sectie Jong die netwerkborrels en andere activiteiten organiseert die handig zijn (en vooral leuk) voor wie nog studeert of net aan een baan begint;
  4. Waar normale leden moeten betalen, mag je als student geheel gratis naar alle activiteiten van VVM. En dat zijn er zo’n 40 per jaar;
  5. Ook gratis: het vaktijdschrift Milieu dat 6 keer per jaar op je deurmat valt (of in je mail binnenkomt als je daarvoor kiest, want dat is wel zo duurzaam).

Dus, waar wacht je nog op? Met de kortingscode MorgenVVM ben je voor 20 euro per jaar lid van VVM. Je kunt hier lid worden.

Dit artikel is een bewerking van een artikel uit het tijdschrift Milieu van VVM.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top