skip to Main Content

Tips voor het moeiteloos overstappen van bank

Tips Voor Het Moeiteloos Overstappen Van Bank

Ik kan me nog goed herinneren hoe cool ik mezelf vond toen ik op mijn 14e een eigen bankpasje kreeg en mijn 40 euro kleedgeld per maand uit mocht gaan geven. Het pasje was van ABN Amro: de bank waar mijn ouders al jaren bij zaten en ook een bankrekening voor mij hadden geopend. In die tijd was een bank voor mij gewoon een plek waar mijn geld verzameld werd. Maar de afgelopen jaren ben ik me, mede door grote acties van Greenpeace en Milieudefensie, steeds meer bewust geworden van hoe je geld invloed kan hebben op de wereld om ons heen.

Door: Evelien van der Kooi

Zo bleek ABN te investeren in allerlei zaken die direct en indirect bijdragen aan klimaatverandering, vervuiling en andere nare dingen. De bank is onder andere betrokken bij investeringen in de regenwoud-verwoestende palmolie-industrie en verschillende vormen van fossiele brandstofwinning (in dit artikel van onze redacteur Justine lees je meer over waar banken zoal hun geld in investeren). Eh, oeps? Daar wil ik niet dat mijn geld heen gaat! Daarom ben ik afgelopen zomer overgestapt naar ASN Bank, een bank die veel beter scoort op onderwerpen die ik belangrijk vind, zoals klimaatverandering, dierenwelzijn en gendergelijkheid.

Maar eerlijk is eerlijk, overstappen van bank, dat is nog best een gedoe. Daarom onze handige stap-voor-stap tips, zodat jij je met gemak door alle administratieve en financiële obstakels heen slaat!

Stap 1: De juiste bank vinden

De eerste stap: vind de bank die bij je past. EerlijkeBankwijzer is een onafhankelijke website die banken beoordeelt op verschillende facetten, zoals klimaatverandering, gendergelijkheid, dierenwelzijn, bosbouw en natuur. Kies hier een bank die goed scoort op punten waar jij veel waarde aan hecht. Het openen van een bankrekening bij je gekozen bank is eigenlijk de makkelijkste stap van dit hele lijstje. Dit kan namelijk heel eenvoudig online via de website van je nieuwe bank.

Stap 2: Inkomsten en uitgaven regelen

Dan komt het overzetten van al je geldzaken van de ene naar de andere bank. Banken bieden vaak een Overstapservice aan, waarmee ze 13 maanden lang automatische bij- en afschrijvingen doorsluizen naar je nieuwe bankrekening. Dit is handig, maar met een beetje extra moeite doe je dit zelf en ben je sneller bij je oude bank weg. Kies hier vooral zelf wat jij fijn vindt.

Het geld van je spaar- en betaalrekening is makkelijk overgezet op je nieuwe rekening. Laat wel in eerste instantie nog een geldbedrag op je oude rekening staan. Dikke kans dat je in eerste instantie wat afschrijvingen vergeet om te zetten en dan wil je niet een aanmaning krijgen, simpelweg omdat je iets over het hoofd hebt gezien. Better safe than sorry.

Geef daarna je nieuwe bankrekeningnummer door aan instanties waar je geld van kríjgt: denk aan DUO, werkgevers, je ouders, mijntoeslagen.nl, je sugardaddy, dat soort dingen. Vervolgens kijk je naar wie er geld van jou krijgen. Via je oude bank kan je een overzicht downloaden van alle bij- en afschriften van het afgelopen jaar. Zoek hier alle vaste lasten op uit. Dit zijn er altijd meer dan je denkt (helaas…). Denk bijvoorbeeld aan je huur, abonnementsgeld voor studentenverenigingen of sportscholen, vaste afschrijvingen voor goede doelen, Netflix, de bibliotheek, et cetera. Geef aan al deze instanties je nieuwe rekeningnummer door.

Stap 3: Puntjes op de i

Vergeet niet dat je naast je bankrekening ook nog andere dingen via je bank geregeld kan hebben, zoals een verzekering of creditcard. De creditcard moet je apart opzeggen. Dit gaat heel makkelijk, en je kan een nieuwe aanvragen via je nieuwe bank.

Daarnaast moet je mensen in je omgeving laten weten dat je van bank veranderd bent. Zo kunnen vrienden en familie eventueel je rekeningnummer in hun adresboeken wijzigen. Vergeet ook niet je bankrekeningnummer op wiebetaaltwat en Tikkie te wijzigen, als je deze gebruikt, en de bankapp van je oude bank te vervangen door de nieuwe.

En voor je je oude bankrekening opzegt, download voor de zekerheid nog even al je financiële overzichten. Hier kan je later niet meer bij, en wie weet moet je toch ineens nog checken of één van je vriendinnen haar deel van de vakantiekosten van de zomer van 2016 wel aan je heeft terugbetaald.

Stap 4: Langetermijndenken

Hou je oude rekening nu nog een tijdje aan en check af en toe of er nog geld af- of bijgeschreven wordt. Sommige kosten worden per kwartaal of jaar afgeschreven, en dit zijn kosten die je snel kan vergeten. Misschien ben je wel ingeschreven bij een woningcorporatie, die één keer per jaar abonnementsgeld afschrijft, of rekent je studentenvereniging haar lidmaatschapsgeld per kwartaal af.

Check dit nog een paar maanden. Is het na dit hele proces een hele poos stil op je oude rekening? Tijd om hem dan toch écht op te zeggen. Klinkt allemaal best te doen, toch? Nou, waar wacht je nog op dan?!

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top