skip to Main Content

Het Duurzame Kieskompas maakt het onmogelijk helemaal niets te doen voor het klimaat

Het Duurzame Kieskompas Maakt Het Onmogelijk Helemaal Niets Te Doen Voor Het Klimaat

Ken je dat gevoel, dat je iets goeds wilt doen voor het milieu, maar niet weet hoe? Max en zijn vrijwilliger-collega’s van de website SureButHow kennen dit maar al te goed en bieden jou nu de oplossing. Op de website van SureButHow vind je het Duurzame Kieskompas: een tool die jou helpt met het vinden van duurzame organisaties die bij jou passen. Ik spreek met Max Muller – bedenker van het Duurzame Kieskompas en zelfbenoemd ‘informatie-hamster’ – af in een café in Amsterdam om over dit project te praten.

Door: Vera Kurpershoek

Hoi Max, allereerst: waarom SureButHow?

“We willen met dit initiatief mensen helpen met manieren verzinnen waarop zij daadwerkelijk een verschil kunnen maken aangaande grote maatschappelijke uitdagingen. We hebben namelijk het idee dat veel mensen wel wat met betrekking tot bijvoorbeeld klimaatverandering willen doen, maar niet weten hoe.”

Oké, en hoe draagt deze website bij aan het aansporen van mensen om iets te doen?

“Naast de overzichtelijke lijst met meer dan driehonderd relevante organisaties, bestaat er het Duurzame Kieskompas. Dat is een soort stemwijzer zoals je kent van de verkiezingen, maar dan voor duurzame organisaties. Middels het Duurzame Kieskompas kunnen mensen erachter komen welke organisaties op het gebied van duurzaamheid het best bij hen passen. Bovendien geeft het kompas aan onder welke acties die organisaties vallen.”

Hoe heb je al die organisaties gevonden?

“Vaak kom ik namen van bedrijven tegen in de krant, of als ik gewoon in gesprek ben met iemand. Dan schrijf ik het op en zoek ik later alles op over dat bedrijf. Als het bij het Duurzame Kieskompas past zet ik het er bij. Dat gaat heel natuurlijk bij mij.”

We besluiten dat het leuk is om het Duurzame Kieskompas, of in het Engels Sustainability Compass, in de praktijk te testen. We krijgen een aantal multiplechoicevragen te zien die uiteindelijk, op basis van je antwoorden, naar een lijst organisaties leiden die bij jou passen. De eerste vraag gaat over het soort actie dat ik wil ondernemen en je kan kiezen tussen vijf opties: het veranderen van je consumptiepatroon, educatie over duurzaamheid, carrière, anderen helpen en activisme.

Ik kies voor ‘educatie’ en na zeven vragen beland ik op een pagina waar verschillende organisaties getoond worden, gesorteerd op een actie die je kunt ondernemen. Een lijst met duurzame nieuwsbronnen, een lijst met manieren om te leren hoe je een duurzame leefstijl kunt aannemen, een lijst met organisaties waarbij je je kunt aansluiten om op scholen les te geven over duurzaamheid, en ga zo maar door. Wanneer je het kompas richt op vrijwilligerswerk krijg je niet alleen organisaties waarbij je je kan aansluiten, zoals JMA of de Jonge Klimaatbeweging, je krijgt ook opties op kleinere schaal zoals het eten bij Buurtbuik of bestellen via de Too Good To Go app.

Met het kieskompas krijg je bij wijze van spreken de eerste stap cadeau, en de rest moet je zelf doen. Indrukwekkend en handig, ik krijg gelijk zin om de handen uit de mouwen te steken

Je kunt ook aangeven hoeveel tijd je wilt besteden aan je duurzame welwillendheid. “Als iemand invult dat diegene weinig tijd wil besteden, zegt het kompas bijvoorbeeld dat hij of zij kan overstappen van bank (denk aan Triodos of ASN) of bepaalde duurzame producten zoals vegetarisch vlees of tweedehands kleren kan kopen.” zegt Max. “Maar als je juist veel tijd wil besteden, geeft het kompas aan dat je bijvoorbeeld bij Ecofys of Metabolic kan solliciteren.” Daar is de lijst ook grofweg op geordend; boven vind je de acties die minder tijd kosten. Hoe meer je naar beneden scrolt, hoe meer tijd de acties in beslag nemen.

Het is heel handig om een overzicht te krijgen van de verschillende organisaties die bestaan. Soms kan het namelijk overweldigend lijken omdat er zó veel manieren zijn om ‘iets goeds’ te doen, met het gevaar dat je helemaal niets onderneemt. Met het kieskompas krijg je bij wijze van spreken de eerste stap cadeau, en de rest moet je zelf doen. Indrukwekkend en handig, ik krijg gelijk zin om de handen uit de mouwen te steken en tegelijkertijd denk ik: dit kompas maakt het je zo makkelijk om iets bij te dragen, ik kan gewoon niet meer níets doen!

Presentatie van het Duurzame Kieskompas

Van het collectief SureButHow zijn Myrte Rischen en Sven Peetoom bezig geweest met het maken van een documentaire. Wat is precies de verhouding tussen de documentaire en het kieskompas?

Waar de documentaire vooral inspireert en mensen doet inzien dat radicaal andere manieren van leven mogelijk zijn, is het kieskompas meer voor mensen die binnen het huidige systeem hun levensstijl willen verduurzamen. De film is misschien wat idealistischer, terwijl het kieskompas een praktisch handvat biedt. Op die manier complementeren de twee onderdelen elkaar.

Aanstaande maandag 13 mei is de officiële première in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Komt dat zien! Maar nu eerst… start the quiz!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top