skip to Main Content

Recept: vegan pancakes met lijnzaad-ei

Recept: Vegan Pancakes Met Lijnzaad-ei

“The future is vegan”. En met het eten van vlees en zuivelproducten verminder je nou niet echt je impact op de aarde. Gelukkig zijn er in alle supermarkten genoeg vlees-, vis- en melkvervangers te vinden; de gehacktballen of visvrije tonyn van de Vegetarische Slager bijvoorbeeld. Maar wat moeilijk blijft om te vervangen, zijn eieren. Je gebruikt ze in cakes en taarten, en natuurlijk voor – één van mijn lievelingsontbijtjes – pannenkoeken.

Door: Justine Amelung

Bij gebrek aan beter maakte ik mijn pannenkoeken meestal met biologische eieren, tot ik een ingrediënt ontdekte wat perfect blijkt om een ei te vervangen: lijnzaad. Je maakt er het zogenoemde “flax egg” of lijnzaad-ei mee dat hetzelfde bindende effect heeft als een ei. Je koopt een pak gebroken lijnzaad voor een paar euro per zak bij elke supermarkt en het gaat lang mee. Gegarandeerd lekkere pannenkoeken, die niet uit elkaar vallen en toch luchtig blijven.

Dit heb je nodig voor zes pannenkoeken:

  • 1 theelepel gebroken lijnzaad
  • 2.5 theelepels water
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • vleugje zout
  • 240 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandel- of sojamelk)
  • 2 eetlepels havervlokken of nootjes
  • 130 gr bloem
  • toppings: waar je zin in hebt, bijvoorbeeld chocolade, bosbessen of kaneel

Dit ga je doen:

  1. Maak het “lijnzaad-ei”: doe in een grote kom de theelepel gebroken lijnzaad en 2.5 theelepels water en laat het een paar minuutjes staan.
  2. Voeg dan de olie, baking soda, bakpoeder en zout toe en mix het met een garde of vork.
  3. Voeg de plantaardige melk toe en mix het geheel.
  4. Voeg de havervlokken en bloem toe en mix het tot het net gemengd is, maar meng het niet teveel.
  5. Laat het beslag 10 minuten staan terwijl je een koekenpan met olie verwarmt.
  6. Bak de pannenkoeken, en draai ze om wanneer je bubbeltjes ziet ontstaan.
  7. Bak de andere kant 1 tot 2 minuten, en enjoy! Misschien worden ze iets fotogenieker dan de mijne. 😉

Justine Amelung

Justine is na haar bachelor aan University College in Rotterdam begonnen aan de master Sustainable Development in Utrecht. In haar studie realiseerde ze zich dat alles op de wereld verbonden is, en we samen moeten werken om de wereld duurzaam te maken. Door actief te zijn bij NJR en te schrijven voor de DS.nl probeert ze jongeren te activeren
en inspireren. Hiernaast houdt ze van fotograferen, koken en reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top