skip to Main Content

Bewaar gember in de vriezer en maak chips weer krokant: tips tegen voedselverspilling (deel 2)

Bewaar Gember In De Vriezer En Maak Chips Weer Krokant: Tips Tegen Voedselverspilling (deel 2)

Wereldwijd is voedselverspilling een groot probleem. Een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt beland in de afvalbak. De boer oogst bijvoorbeeld niet alles van het land, omdat een deel niet verkocht gaat worden. Dit komt door de fluctuerende vraag naar het product, maar ook door de producteisen (de grootte, de vorm, het uiterlijk). Ook in het verpakkingsproces, het transport en in de supermarkt gaat veel verloren. Maar het meeste wordt thuis weggegooid. Bij deze geef ik wat praktische tips voor het voorkomen van voedselverspilling.

Door Nine de Jonge

Geef een nieuw leven aan restjes

 • Restjes in potten: geen zin om de pot chocopasta leeg te maken? Giet er wat warme sojamelk in en schud het: chocolademelk! Met pindakaas maak je op die manier pindasaus voor de rijst en met pesto maak je zo een pastasaus. 
 • Vries koffiebonen en koffiepoeder in wanneer het nog vers is. Zo kan je steeds porties uit de diepvries halen en blijft de smaak intens. Is je koffie muf geworden? Dan werkt het nog tegen luchtjes, bijvoorbeeld voor in je schoenen of in de koelkast.
 • Vries koude koffie in, voor wanneer je een ijskoffie wilt maken of een koffiesmaak aan je baksels toe wilt voegen. 
 • Koffieprut: hierin zitten voedingsstoffen waar rozen, bessen, aardbeien en tomaten dol op zijn. Gooi je prut dus in de tuin (niet in potten). Bovendien werkt het ideaal tegen slakken en katten! Geen moestuin? Gooi het op de composthoop of gebruik het om je huis mee te schrobben.
 • Taaie chips krijgen nieuw leven als je ze even in de magnetron, oven of koekenpan legt. Ook je koude taaie pizza kan je heerlijk opwarmen in een koekenpan. 

Langer bewaren

 • Groenten zoals prei en sla blijven langer goed als je ze in een bakje met een beetje water zet. 
 • Leg uien niet in de buurt van aardappelen, daardoor worden ze sneller slecht. Bewaar uien op een droge plek met goede luchtcirculatie.
 • Bewaar alle wortelsoorten donker en koel, in een zak of doek bijvoorbeeld. 
 • Bewaar je aardappelen met appels, dit voorkomt spruiten. 
 • Een rotte appel verpest alle appels, laat die er dus niet tussen liggen. 
 • Bananen zorgen dat andere vruchten sneller rijpen; bewaar de bananen daarom apart of laat het plakkertje om de steel zitten. Belangrijk is dat je bananen niet in plastic bewaart, want dan kan het vocht niet weg.
 • Zwarte bananen en ander fruit dat dreigt te bederven kan je invriezen en daarna in een smoothie of taart gebruiken. Tip: vries de banaan in zonder schil; het pellen is naderhand lastig.
 • Schimmelplekken op je groenten kan je het beste meteen eruit snijden, op die manier verspreidt de schimmel niet. 
 • Vries brood in. Mocht je droog brood hebben, voorkom dan dat het gaat schimmelen en probeer één van deze recepten.
 • Gember blijft langer goed in de vriezer. 
 • Bewaar verse kruiden met olijfolie in de vriezer, zo gooi je eenvoudig een blokje in je pan. De smaak blijft hierdoor sterk.  

Tot slot: veel voedsel wordt weggegooid met het oog op de houdbaarheidsdatum, dit is echter een adviesdatum. De fabrikant garandeert de smaak tot een bepaalde datum, maar daarna is het product vaak nog prima eetbaar. Ruik en proef, soms is een groente zacht maar smaakt het nog goed. Hierdoor kan je al een derde van je afval besparen. 

Lees hier ook het eerste deel met tips tegen voedselverspilling!

Nine de Jonge

Nine is antropoloog, en zet zich zowel in haar persoonlijke leven als binnen haar werk in voor een duurzamere wereld. Haar focus ligt op duurzaam en inclusief onderwijs. Nine verdiept zich in en schrijft over onderwerpen als gendergelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Dit bericht heeft 1 reactie
 1. Interessant om te lezen dat je koffie vers kan houden door het in de vriezer te bewaren. Eigenlijk best logisch, aangezien we dat ook met andere etenswaren doen. Ga het een keer uitproberen en kijken of het echt werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top