skip to Main Content

De groene leeslijst #2 – Tien boeken over duurzaamheid die je moet lezen

De Groene Leeslijst #2 – Tien Boeken Over Duurzaamheid Die Je Moet Lezen

De zomervakantie is zo goed als voorbij, maar dat betekent niet dat er niet meer gelezen mag worden. Integendeel… In dit artikel tippen we 10 hysterisch goede boeken over duurzaamheid voor op je groene leeslijst. Veel leesplezier! 

Door: Sheline Kap & Lieke Smets

1. Uit de puinhopen, George Monbiot

George Monbiot somt nog even op waarom we er een puinhoop van maken op aarde. Niet alleen op het gebied van milieu, maar ook op het gebied van solidariteit en geweld. Vervolgens laat hij in een stimulerend en opzwepend betoog zien hoe wij, als mens, uit deze puinhopen kunnen komen en er het beste van kunnen maken. Hij gebruikt hierbij actuele voorbeelden om te laten zien dat het nog niet te laat is en dat er al ontzettend veel gebeurt om de milieucatastrofes tegen te gaan. Een goed boek dus voor als alle deprimerende berichten over het klimaat je even te veel worden. 

2. De kanarie in de kolenmijn, Marianne Thieme en Ewald Engelen

Tijd voor een lesje politiek! Als een kanarie in een kolenmijn waarschuwen Thieme en Engelen in dit boek voor de onhoudbaarheid van de huidige politieke en financiële keuzes én signaleren zij gevaren die onze toekomst bedreigen. Ze schreven beiden hun eigen bevlogen pamflet, die ze bundelden in dit boek. Beide pamfletten zijn overigens goed leesbaar (mocht je bang zijn voor politiek of economisch jargon), maar er even goed voor gaan zitten is geen slecht idee. Thieme en Engelen pleiten voor een radicale koerswijziging en die laat zich nu eenmaal niet samenvatten in luchtige materie. 😉

3. Het verlies van de aarde, Nathaniel Rich

Nathaniel Rich doet verslag van de geschiedenis van klimaatverandering: hoe de wetenschap op het gebied van duurzaamheid is ontwikkeld, en waarom er steeds niks veranderde aan de CO2-uitstoot terwijl de wetenschap dondersgoed wist wat voor gevolgen deze uitstoot kon hebben. Rich neemt je mee langs alle verdragen met het doel om de wereld een betere, groenere plek te maken, en vertelt waarom deze verdragen tot nu toe gefaald zijn. Kortom, een hele interessante kijk in de geschiedenis van klimaatverandering.

4. Hope in the dark, Rebecca Solnit

Net als Uit de Puinhopen, is dit een goed boek voor als je het even niet meer ziet zitten. Zonder overdrijven: dat kunnen we ons best voorstellen als je al dat angstaanjagende klimaatnieuws voorbij ziet komen. In dit boek geeft Solnit een pleidooi voor hoop. Om met de woorden van Solnit te spreken: hoop is het omarmen van het onbekende en het niet-weten. Het is een alternatief voor de stelligheid van zowel optimisten als pessimisten. Hoop is het begin van een handelingsperspectief. Je weet dat je iets kan doen om een betere toekomst te creëren. Een kleine moedige stap kan het verschil maken, het kan anderen aanzetten om ook een stap te zetten en daar succes mee te bereiken. Hoopvolle gedachte, niet waar?

5. Groene leugens, Kathrin Hartmann

Groene leugens’ is een confronterend boek over bedrijven die doen alsof hun producten duurzaam of groen zijn, maar zich eigenlijk schuldig maken aan greenwashing. Tegenwoordig worden steeds meer consumenten bewust van de producten om hen heen en kiezen ze voor milieuvriendelijke opties. In een wereld waarin veel consumenten geen idee hebben wat er achter de schermen van bedrijven speelt, legt Kathrin Hartmann haarfijn uit hoe ‘greenwashing’ een groot probleem is en hoe dit steeds meer naar voren komt. 

6. Ontplastic

Even iets totaal anders. Dit is een handig boekje voor als je in je eigen leven direct iets wil doen aan duurzaamheid, namelijk: plastic uit je leven bannen (of in ieder geval hier bewuster mee bezig zijn). Het boekje geeft veel tips en manieren om minder plastic in huis te halen, toepasbaar op je dagelijks leven. Ook voor mensen met een drukke levensstijl die niet altijd tijd hebben om verse verpakkingsloze groenten van de boerenmarkt te halen.

7. De verborgen impact, Babette Porcelijn

Plastic vermijden, geen vlees meer eten, niet meer vliegen of gewoon consuminderen in general: wat maakt nu de meest positieve impact? Je hebt vast wel eens gehoord dat we vier aardes nodig hebben als iedereen in de wereld zou leven zoals wij dat hier in Nederland doen. We overschrijden namelijk met onze milieubelasting de draagkracht van de aarde (en dat is nog zacht uitgedrukt). Porcelijns boek geeft inzicht in onze impact op de planeet. En die impact zit hem in andere dingen dan je zou denken. Juist daarom is dit boek een echte must read: als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je pas écht effectief verduurzamen.

8. Warme aarde koel hoofd, Simon Roozendaal

Er zijn veel twijfelachtige uitspraken over klimaatverandering in het dagelijks debat. Roozendaal houdt deze uitspraken tegen het licht en behandelt confronterende vragen. Bijvoorbeeld over wat de mens eraan kan doen, en of en hoe de energietransitie nu werkelijk kan bijdragen aan de opwarming van de aarde. Het boek staat achter het idee dat het belangrijk is om je hoofd koel te houden tijdens de beladen discussies over de opwarming van de aarde.

9. Ooit aten we dieren, Roanne van Voorst

Vlees en andere dierlijke producten eten is het nieuwe roken, toch? Of is het meer dan dat? Over een aantal decennia zal veganistisch eten de norm zijn volgens Van Voorst, en vragen onze kleinkinderen ons hoe we ooit dieren hebben kunnen eten. Niet per se omdat het ongezond is (wat ook een acceptabel argument zou kunnen zijn), maar bovenal omdat dieren eten behoorlijk immoreel en wreed is. Dat is dan ook het verschil met roken: ongezonde dingen nuttigen waarbij je alleen jezelf vergiftigd is prima, maar zodra je daar andere wezens mee mishandelt, is het niet acceptabel. Dit is een goed boek voor vegetariërs, flexitariërs en veganisten om zich te sterken in hun mening. Niet per se toegankelijk voor vleeseters, maar ach…

10. Ons huis staat in brand

Vorige maand, augustus 2019, was het een jaar geleden dat de Zweedse Greta Thunburg startte met haar schoolstaking om aandacht te vragen voor het klimaat. Met haar bord met daarop ‘Skolstrejk för klimatet’ (Spijbelen voor het klimaat) nam zij elke dag tot de parlementsverkiezingen plaats voor het Zweeds parlement. Dit boek kwam enkele dagen voor haar protest uit en vertelt in 108 ‘scènes’ het verhaal van Greta’s keuzes, het effect dat die keuzes hadden op haar gezin, Greta’s acties in 2018 en de nasleep ervan. En of je het nu wilt of niet: na het lezen van dit boek is Greta’s motto ook jouw nieuwe motto. Greta heeft -als je het ons vraagt- namelijk gelijk: de volgende generatie wil niet alleen hoop, ze wil ook paniek, of nog beter: angst! Ze wil dat politici en bedrijven handelen alsof het huis in brand staat en directe actie ondernemen. 

Mocht je na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd zijn en de drang hebben om naar bol.com of een andere internetgigant te surfen, dan willen we nog graag even zeggen: STOP! We hebben namelijk een beter alternatief en dat alternatief heet Bookaroo. Bookaroo wil voorkomen dat onze geliefde, lokale boekhandels verdwijnen onder de grote voeten van de vaak niet zo filantropische webreuzen. Via Bookaroo kies je een boek dat je wilt lezen en vul je jouw postcode in, waarna de boekhandel in de buurt het boek bij jou komt bezorgen, vaak gewoon op de fiets. Als je de boekhandels in Nederland wilt steunen, bestel je jouw boeken dus via Bookaroo (of ga je langs in real life). 

Wil je jouw groene leeslijst aanvullen met nog meer goede boeken over duurzaamheid? Lees dan hier deel 1 van de groene leeslijst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top