skip to Main Content

‘This is all wrong’: een korte samenvatting van klimaattop tot staking

‘This Is All Wrong’: Een Korte Samenvatting Van Klimaattop Tot Staking

Hoewel de VN-klimaattop in New York het toneel is voor een groot scala aan wereldleiders, zijn het toch de jongeren die hier de spotlight pakken. Zoals Greta Thunberg, die met haar gepassioneerde speech gericht aan de staatshoofden veel ophef veroorzaakte op sociale media. Maar ook minder bekende jongeren, die zich verenigen in lange protestmarsen om voor hun eigen toekomst op te komen. Er gebeurt heel veel, en wij begrijpen dat het moeilijk is alles mee te krijgen. Daarom hebben we de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje gezet.

Door: Wisse Herder en Vera Kurpershoek. Beeld: Jason DeCrow/AP.

De VN-klimaattop

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, riep de top bijeen, om van hen te horen welke maatregelen zij nu werkelijk nemen om de uitstoot van CO2 wereldwijd terug te dringen. Guterres had landen opgeroepen om alleen te komen als ze daadwerkelijk openstaan voor ambitieuze klimaatplannen. Zeker zestig wereldleiders kwamen naar New York. Twee derde sloeg de uitnodiging af (hallo polarisatie). 

Premier Rutte was ook aanwezig en hield een toespraak. Hij pleitte voor stevige, wereldwijde maatregelen bij de aanpak van klimaatverandering. De tijd van woorden en politieke beloften is voorbij, zei hij. “Klimaat stopt niet aan de grenzen.” Rutte wees de wereldleiders verder op het klimaatakkoord dat meer dan honderd partijen in Nederland hebben gesloten. Dat laat zien dat een nationaal breed gedragen klimaatakkoord mogelijk is, aldus de premier.

Greta Thunberg

Greta is natuurlijk al langere tijd het gezicht van de klimaatprotestbeweging, beter bekend als ‘Extinction Rebellion’. Met de speech die Greta Thunberg maandag gaf heeft ze zichzelf wederom neergezet als vertegenwoordiger van de generatie die slachtoffer zal zijn van de beslissingen van voorgaande generaties. In haar speech, die in zijn geheel op Youtube terug te vinden is, maakt Thunberg verwijten aan de wereldleiders. Met vuur in haar ogen vertelt de zestienjarige hoe ze het hen kwalijk neemt dat ze haar toekomst gestolen hebben.

Het is nog niet duidelijk hoe de speech de staatshoofden zal beïnvloeden, maar het heeft wel veel gedaan voor de publieke opinie. De uitspraken van Thunberg, die inmiddels op elk (sociale) mediaplatform voorbij komen, zorgen onder andere voor meer aandacht voor de huidige klimaatsituatie en laten zien hoe diepgeworteld het leed zit dat door de wereldleiders veroorzaakt wordt.

Maar Thunberg krijgt ook een grote lading stront over haar heen, natuurlijk vooral via het anonieme internet. Blijkbaar voelen volwassen mannen en vrouwen de noodzaak haar te becommentariëren op haar uiterlijk, haar kleding, haar manier van praten en haar autisme. “I honestly don’t understand why adults would choose to spend their time mocking and threatening teenagers and children for promoting science, when they could do something good instead.” schrijft Thunberg op Instagram over de haters. Zucht, we kunnen nog zo veel van haar leren.

Trump

Wat verder opviel aan de klimaattop, was de aanwezigheid van de Amerikaanse president Donald Trump. Het was namelijk niet zeker of hij wel of niet aanwezig zou zijn in New York. Nadat hij de Verenigde Staten uit het Parijs-akkoord gehaald had, leek het alsof hij niks meer te maken wilde hebben met de klimaatonderhandelingen. Het is niet duidelijk of zijn aanwezigheid de onderhandelingen makkelijker zal maken of juist lastiger, maar aangezien de VS veel invloed heeft op de klimaatverandering, is het wel essentieel dat hij er is.

Na een kwartier verliet hij echter de zaal weer om naar een andere VN-bijeenkomst te gaan, over godsdienstvrijheid.

Klimaatstaking

Afgelopen weekend zijn duizenden jongeren over heel de wereld de straat op gegaan om te demonstreren tegen de huidige klimaatwetgeving, zo ook in Nederland. Deze vrijdag, 27 september, staat er weer een groot evenement gepland, namelijk een internationale klimaatstaking. Wereldwijd zullen mensen hun werk indien mogelijk neerleggen, om actie te voeren voor het klimaat. In Nederland zal de protestmars door Den Haag voeren.

Meelopen? Bijvoorbeeld met Studenten voor Morgen? Ze verzamelen om 12:30 op Den Haag Centraal. Als je samen wilt lopen, stuur een mail naar studentennetwerk@studentenvoormorgen.nl zodat ze weten wie er komt.

See you in the streets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top