skip to Main Content

De ouders van… Malou: alles wat je als individu doet heeft impact

De Ouders Van… Malou: Alles Wat Je Als Individu Doet Heeft Impact

Vaak hoor je dat de voorgaande generaties het hebben verpest. Zo ook de generatie van onze ouders. Maar het duurzame studentenhart moet toch ergens vandaan komen. Hebben zij dit zelf geleerd of goed afgekeken? In de serie “De ouders van” interviewen redacteuren van Duurzame Student hun eigen ouder(s). Lees hier het interview met Wim en Clary, de ouders van Malou (eindredacteur bij Duurzame Student).

Door: Malou Hessel

Al van jongs af aan weet ik dat mijn ouders zich bezighouden met duurzaamheid. Als kind vond ik dit wel eens stom: ik werd overal op de fiets heen gebracht, ook als het naar een dorp 12 kilometer verderop was, en als het aan mijn ouders lag bleven we lekker in Nederland tijdens de vakantie. Pas in mijn studententijd ben ik zelf echt de waarde en het belang van duurzaamheid gaan inzien en me er meer in gaan verdiepen. Inmiddels zijn we in ons gezin allemaal bezig met het verduurzamen van onze levens en naar mijn idee inspireren we elkaar ook op dit gebied. Ik ben benieuwd hoe mijn ouders dit ervaren. Lees hier het gesprek dat ik met hen had.

Laten we bij het begin beginnen: zijn jullie zelf opgevoed met aandacht voor het milieu?

Wim: “Duurzaamheid en milieu waren in die tijd nog veel minder een onderwerp. Ik had zelf van jongs af aan een liefde en fascinatie voor de natuur, maar heb dit niet zozeer van mijn ouders meegekregen. Er was wel aandacht voor zo weinig mogelijk verspilling en mijn ouders hadden bijvoorbeeld geen auto, maar dat kwam meer vanuit zuinigheid.” Ook bij mijn moeder thuis speelde zuinigheid een rol, en dat kan goed samengaan met duurzaamheid. Clary: “Mijn moeder zegt altijd: “Dingen die zuinig zijn voor je portemonnee, zijn ook goed voor de aarde.” Mijn ouders waren ook al wel bezig met wat slecht was voor het milieu, bijvoorbeeld wat betreft schoonmaakmiddelen en energieverbruik. Met name mijn vader had een grote liefde voor de natuur. Hij leerde ons de namen van planten en vogels en leerde ons de natuur niet te vervuilen of kapot te maken.” 

Hoe komt het dat duurzaamheid voor jullie een belangrijk onderwerp is en hoe hebben jullie dit doorgegeven aan ons?

Wim: “De mensen zijn de wereld aan het vervuilen en de urgentie om hier iets aan te doen is hoog. Dat speelde al in mijn studententijd, al was het toen nog minder concreet dan nu. Toen we jullie kregen kwam het besef nog meer dat we hier iets aan moeten doen en dat wilde ik aan jullie voorleven. Tegelijk wilde ik vooral ook aan jullie laten zien hoe mooi de wereld is. Dat we duurzaamheid als waarde aan jullie doorgaven was dus niet altijd bewust, maar ook vanuit enthousiasme.”

De liefde voor de natuur was ook voor mijn moeder een belangrijke drijfveer: “We wilden laten zien dat Nederland heel mooi is en je niet per se ver weg hoeft om een leuke vakantie te hebben. Veel dingen waren voor ons vanzelfsprekend om aan jullie door te geven, zoals bijvoorbeeld het beperken van autogebruik en zuinig omgaan met elektriciteit en water.” 

Mijn ouders verschillen wel in hun manier waarop ze duurzaamheid uitdragen. Clary: “Zelf wil ik vooral een goed voorbeeld geven aan anderen en uitleggen waarom ik iets doe, maar ik ben minder bezig met het actief naar buiten brengen van wat ik belangrijk vind. Wim heeft dat meer, hij wil de barricade op en schrijft bijvoorbeeld brieven naar de gemeente of de krant. Zelf wil ik niet te moraliserend zijn, anders wordt iedereen zat van je en denken ze “daar heb je die milieuactivisten weer”.”

Door alleen één keer in de vier jaar te gaan stemmen gaat de wereld niet veranderen.

Mijn vader vult aan: “Ik heb dat activistische en meer radicale altijd al gehad. Ik voel veel compassie voor minderbedeelden en wil strijden voor een rechtvaardige samenleving. Op een gegeven moment kwam voor mij alles samen: de samenhang tussen vervuiling, armoede en milieu en hoe dit elkaar versterkt. Ik ben van mening en heb gezien dat echte verandering gepaard gaat met revolutie. Er is power nodig en dat bereik je door ergens met gelijkgezinden voor te gaan, met oplopende ernst van middelen. Door alleen één keer in de vier jaar te gaan stemmen gaat de wereld niet veranderen.” 

Op wat voor manier zijn jullie op dit moment met duurzaamheid bezig? 

Wim: “Ik ben vooral bezig met de overgang van vegetarisch naar veganistisch eten, naar aanleiding van de keuze van je zusje om helemaal veganistisch te gaan eten. Ik merk dat dit nog veel tijd en energie kost qua boodschappen doen en het bedenken en bereiden van maaltijden, dus ik vind het best ingewikkeld. Verder krijgen we binnenkort zonnepanelen en maak ik af en toe een rondje door de wijk om afval op te ruimen.”

Ook voor mijn moeder is voeding een belangrijk onderwerp:  “Ik houd het voorlopig bij vegetarisch eten, maar misschien dat ik langzamerhand ook veganistisch ga eten. Verandering gaat bij mij wat langzamer, maar dat is oké. Het kost tijd om je leven aan te passen. Mede door jullie ga ik ook met andere veranderingen mee. Ik denk bijvoorbeeld meer na over spullen en kleding kopen. Ik probeer minder te kopen en vaker naar een tweedehands winkel te gaan.” 

Wat vinden jullie van hoe jullie kinderen met duurzaamheid bezig zijn? 

Clary: “Ik vind het heel leuk en inspirerend. Dat jullie hier überhaupt bewust mee bezig zijn en over nadenken, maar hierin ook een voortrekkersrol durven nemen. Jullie steken er energie in, zoeken er informatie over op en laten er ook dingen voor. Wij worden nu ook door jullie geïnspireerd. Bijvoorbeeld door je zusje op het gebied van voeding, door je broer op het gebied van energie en door jou op het gebied van kleding en minimalisme. Dankzij jou sta ik me nu te schamen als ik kleding bij een niet-duurzaam merk koop.”

Tot slot, wat zouden jullie mee willen geven aan studenten?

Wim: “Individuele keuzes zijn belangrijk, je kunt verschil maken en invloed uitoefenen. Grote veranderingen beginnen bij iemand die er vanaf zijn plek voor kiest om iets te veranderen.” Mijn moeder sluit zich hierbij aan. “Het mooie is dat studenten soms al duurzamer leven doordat ze minder te besteden hebben. Ze gaan bijvoorbeeld naar de kringloop en reizen met het OV (want, studenten-OV). Probeer dit niet alleen vanuit zuinigheid te doen, maar houd deze gewoontes ook vast als je meer te besteden hebt.”

Dit is het tweede deel in de serie “ouders van…”. Lees hier het eerste deel, over de vader van Gwen en zijn website Hanszaam koken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top