skip to Main Content

Photanol en de jacht op het groene goud

Photanol En De Jacht Op Het Groene Goud

Na in eerdere artikelen al technieken van duurzame bedrijven zoals Aquabattery, en van studententeams zoals Delft Hyperloop en Team SOLID te hebben beschreven, is het nu tijd om naar een nieuw bedrijf te kijken, dit keer in de life sciences. Het bedrijf Photanol bevindt zich op het Amsterdam SciencePark en gebruikt algen om biochemicaliën te produceren. Op deze manier kunnen we overstappen van het zwarte naar het groene goud.

Door: Rafaël Vos. Beeld: Photanol.

In onze huidige samenleving is olie onmisbaar. Niet alleen als bron voor brandstoffen, maar ook als grondstof in de chemische industrie. Het wordt gebruikt in een verscheidenheid aan producten: van plastics tot smeermiddelen en van autobanden tot zelfs cosmeticaproducten en wasmiddelen. Willen we naar een samenleving waarin geen of minder fossiele brandstoffen worden gebruikt, dan moeten we niet alleen een vervanging vinden voor de brandstoffen, maar ook voor de chemische industrie. En dat is precies waar Phonatol zich mee bezighoudt.

Algen als olievervanger

In een kas vol met grote groene buizen zetten cyanobacteriën via fotosynthese CO2, water en zonlicht om in een nuttig product. Je hebt er misschien wel eens van gehoord: algen die gebruikt worden om brandstoffen van te maken. Daarnaast kunnen ze ook worden gebruikt als veevoer, en misschien heb je zelf al eens een algenburger bij de supermarkt gehaald. 

Photanol gebruikt de algen echter om organische zuren te produceren. Deze stoffen kunnen vervolgens worden gebruikt als grondstof in een verscheidenheid aan producten. Van afbreekbare plastics tot geur- en smaakstoffen en van cosmetica tot halffabricaten voor de chemische industrie. Dus in plaats van CO2 uit te stoten, gebruiken ze het hier juist als grondstof, iets waar ik in een eerder artikel ook al over heb geschreven.

Als spin-off van onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam weten ze bij Photanol goed hoe ze cyanobacteriën zo kunnen engineeren dat het de CO2 opneemt en het gewilde product als het ware weer uitpoept. De cyanobacteriën zijn als het ware “geüpgrade” door ze extra DNA van planten te geven. Hierdoor kunnen ze organische moleculen produceren die ze van nature niet kunnen maken. Door te kiezen wat voor soort extra DNA de bacteriën krijgen, kan Photanol sturen wat de producten zullen zijn.

Waarom geen planten?

Maar waarom zou je de planten waar het DNA uitkomt niet zelf gebruiken om deze stoffen te produceren? Ten eerste produceren planten veel afval, zoals takken en bladeren, wat je niet gemakkelijk kan gebruiken. Daarnaast kunnen cyanobacteriën het hele jaar door produceren en zijn ze veel efficiënter. Ze gebruiken ongeveer 1/40 van het land en 1/10.000 van het water dat je nodig zou hebben als je planten gebruikt. Ook heb je geen landbouwgrond nodig, maar kan dit proces eigenlijk overal plaatsvinden zolang je maar een CO2-bron hebt. Tenslotte kunnen de cyanobacteriën zelf nog gebruikt worden om bijvoorbeeld een blauwe kleurstof te maken.

Toekomst en groei

Inmiddels is Photanol het lab al ontgroeid en bezig met de volgende fase. Samen met Nouryon, de afgesplitste chemische tak van AkzoNobel, bouwen ze een proeffabriek in Delfzijl. De fabriek moet laten zien dat deze techniek opgeschaald kan worden tot industriële proporties. Dus in plaats van werken met kilo’s, willen ze nu opschalen naar tonnen. Het moet ook laten zien dat er een stabiele productie kan worden gevoerd, die qua prijs kan concurreren met fossiele brandstoffen.

De CEO, Veronique de Bruijn, heeft gezegd dat Photanol zelf geen producten op de markt gaan brengen, maar ze kan zich wel een soort label indenken waarop staat ‘Photanol Inside’. Op deze manier zou je als consument een duurzamere keuze kunnen maken. Dus wie weet smeer jij over een aantal jaar geen crème op je gezicht gemaakt van aardolie, maar geproduceerd met algen.

Bronnen

https://www.nom.nl/nommer-artikelen/eindelijk-een-bedrijf-dat-co2-uit-de-lucht-haalt-photanol-bouwt-een-proeffabriek-in-delfzijl/

https://www.parool.nl/nieuws/amsterdamse-start-up-photanol-bouwt-fabriek-met-akzonobel~b2645162/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.photanol.com/technology

Rafaël Vos

Rafaël is bezig met zijn master Chemistry aan de Universiteit Leiden. Hier volgt hij de richting ‘Energy & Sustainability´ omdat hij gelooft dat scheikunde een cruciale rol speelt in het verduurzamen van onze wereld. Binnen de chemie heeft hij zich gespecialiseerd in (elektro)katalyse. Via de Duurzame Student hoopt hij ook andere studenten mee te geven wat voor een rol de natuurwetenschappen, en scheikunde in het bijzonder, spelen in een duurzame wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top