skip to Main Content

Kamerplant kopen? Beter ga je zaaien of stekken!

Kamerplant Kopen? Beter Ga Je Zaaien Of Stekken!

De stippenplant, pannenkoek, Monstera deliciosa, graslelie, Aloë Vera. De cactus, de vetplant en de hangplant. Ik geloof dat we wel kunnen stellen dat het ontzettend hip is om de (studenten)kamer om te toveren tot een kleine jungle. De kamerplant is nog nooit zo geliefd geweest. En waarom ook niet. Groen is goed toch? Ik ging op onderzoek uit om te achterhalen of de kamerplant echt alleen maar positieve impact heeft. Mensen die het mij vragen vertel ik nu: beter ga je zaaien of stekken! Want ik ontdekte: zo duurzaam is de kamerplant niet. 

Door: Michelle Otter

De kamerplant is hip, maar is ‘ie ook duurzaam? 

Het is een onderwerp naar mijn hart, de kamerplant. Ik begon een aantal jaar geleden met een kleintje die ik kreeg voor mijn verjaardag. Ondertussen heb ik een kleine verzameling aangelegd. Mijn favoriete plant kocht ik in de supermarkt om de hoek. Maar mijn collectie bestaat ook uit stekjes die ik deze zomer stiekem meenam van mijn ouders en een gestekte bananenplant die een vriendin mij doneerde. Trots laat ik bezoekers van mijn kamer mijn nieuwe baby’s zien. 

Meer groen, meer beter, dacht ik eerst. Ook met de kamerplant draag je bij aan groen in de stad. Bovendien zorg je er door het gebruik van kamerplanten voor dat er niet alleen een huiselijke, maar ook een gezonde omgeving ontstaat, zo schrijft bol.com. En inderdaad, uit onderzoek blijkt dat groen goed is voor de mens. Natuur in huis draagt bij aan de luchtkwaliteit en heeft een positief effect op geluk. Maar echt duurzaam is de kamerplant helaas niet. Op verschillende manieren heeft ons geliefde groen een negatieve invloed op ons milieu.

De kamerplant is ook kas- en import-plant 

De reden dat de kamerplant een negatieve invloed heeft, is dat eigenlijk alle populaire kamerplanten uit Nederland gekweekt worden in kassen. Sommige planten ontkiemen in een ander land en worden na de eerste groeifase naar Nederland gevlogen. De verwarming van kassen en de import per vliegtuig zorgen voor klimaatimpact. Je kunt de effecten van het telen van de kamerplant tot op zekere hoogte vergelijken met de teelt van snijbloemen. Daarvoor heeft Milieucentraal de impact voor een deel onderzocht. Een boeket van tien grote rode rozen heeft bijvoorbeeld een uitstoot van meer dan vier kilo CO2. Soms hebben planten een Fair Flora label, waarop precies de CO2-uitstoot en het waterverbruik af te lezen is. 

Bovendien worden er vooralsnog bijna altijd bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt van kamerplanten. Het is slechts twee of drie telers gelukt om kamerplanten biologisch te telen. Dat betekent niet dat kwekers niet hun best doen om kamerplanten te verduurzamen. Maar om dit te veranderen moet de consument eerst accepteren dat een plant niet altijd perfect is. Bovendien zijn sommige beestjes die gebruikt worden voor biologische bestrijding via de wet niet toegestaan. Een kas met een grote hoeveelheid dezelfde planten is daarbij een goed ‘doelwit’ voor een plaag.

Beter ga je zaaien of stekken!

Als je graag een nieuwe potplant wil, bestaat er wel degelijk een keuze die minder impact heeft op ons milieu. Je kunt namelijk gebruik maken van de natuurlijke levenscyclus van de plant: door te zaaien en stekken kun je duurzaam een plantje verkrijgen. Op kleine schaal is een plaag biologisch te beheersen en verminder zo je de uitstoot. Bovendien is het goed om zelf het groeiproces van de plant vanaf moment van ontkiemen mee te maken. Je zult versteld staan van wat je kan leren over de (waarde van) natuur. Doordat je tijd investeert in de plant en het groeiproces meemaakt, vind je het belangrijker dat hij in leven blijft. Echt een soort baby dus. 

Het goede nieuws is: een potplant is beter dan de snijbloem doordat hij langer meegaat. Mits je hem goed verzorgd. En alleen met goede zorg blijft een baby in leven. Beloof je plant onvoorwaardelijk liefde. Dan kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat de hype van de kamerplant niet overgaat. Vaak gaat het overwaaien van een hype gepaard met het weggooien van datgene wat voorbij is. Ik kan het me niet voorstellen, maar bij deze: alsjeblieft niet zomaar weggooien. Dat vindt je baby ook niet leuk. 

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Denk ook eens aan plantenasiels! Die zijn er steeds meer. Daar vind je van alles, van kleine schatjes tot joekels. En je kan er je afdankers (rotwoord) kwijt.
    Ik stek me gek en zet de baby’s op een weggeefhoek op Facebook. Ze worden altijd opgehaald. En het kijken hoe het groeit is idd supertof.

    Heel soms…koop ik een nieuwe plant. Maar dat is in verhouding heel weinig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top