skip to Main Content

Hoop in tijden van corona

Hoop In Tijden Van Corona

De stelling “het zijn vreemde tijden” was zelden zo waar als nu. Maar naast Corona zijn er ook zorgwekkende ontwikkelingen op het gebied van internationale en nationale politiek, in onze maatschappij en natuurlijk op ecologisch vlak. Hierdoor kijk ik niet altijd met evenveel vertrouwen naar de toekomst als eerder. Maar de cijfers liegen er niet om: er gaat zo ongelooflijk veel goed, ook op plekken waar je dat als laatste verwacht. Daarom is het zaak zichtbaar te maken waar het succes zit. Ik beantwoord de vraag: wat geeft mij hoop in tijden van corona?

Door: Jos Hummelen

Ik luister graag podcasts. Specifieker: podcasts die doomsday voorspellen. Onlangs werd ik verrast. Het was in een steengoede BNR-podcast, genaamd ‘De Strateeg’. Te gast was Tom Middendorp, oud-Commandant der Strijdkrachten, beter bekend als ‘De Groene Generaal’. Dat het thema duurzaamheid van links tot rechts en van het bedrijfsleven tot aan defensie gewicht heeft gekregen, mag geen verbazing wekken. Maar in de podcast werd de vergelijking met het coronavirus gemaakt. Bij monde van Cameron Hepburn. Ik citeer: “Climate change is the virus in slow motion.” Voor klimaatverandering worden we continu gewaarschuwd. Het is voorspelbaar en dus ook voorspeld. De Groene Generaal vult aan: “De volgende crisis […] is klimaatverandering. We hebben de luxe dat we het zien aankomen. We hebben de luxe dat we reactietijd hebben.” 

Militairen stellen klimaatverandering niet ter discussie, die zien al welke spanningen ontstaan door ‘de volgende crisis’. Zij bestrijden symptomen en zouden natuurlijk ook pleiten voor de aanpak van de oorzaak. Als zij bij de hoorn van Afrika schepen moeten beveiligen tegen piraterij, zouden ze willen dat de problemen aan het vasteland waren voorkomen.

Deze crisis is een spoedcursus crisismanagement voor de volgende

Spoedcursus

In de coronacrisis leren we te luisteren naar wetenschappers, dat we internationaal moeten samenwerken en dat bedrijfsleven en overheden moeten samenwerken om werkbare oplossingen te kunnen bieden. Dat geeft hoop, want dat is precies wat nodig is om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Met wetenschappers en in internationaal verband kunnen intelligente oplossingen wereldwijd worden geïmplementeerd. We hebben nog een paar jaar om te reageren, deze crisis is een spoedcursus crisismanagement voor de volgende.

Joris Luyendijk vroeg 100 wetenschappers, kunstenaars en ondernemers: “Wat geeft je hoop?” Ik zou die vraag zo beantwoorden: als we op een slimme manier uit deze crisis komen, kunnen we de volgende beter tackelen. 

Meer lezen over dit thema? https://www.duurzamestudent.nl/2020/01/24/hoe-overleef-je-optimistisch-2020/

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top