skip to Main Content

Frederik ging fietsend op bedevaart voor het klimaat

Frederik Ging Fietsend Op Bedevaart Voor Het Klimaat

Op 1 december is de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell begonnen. Het doel van deze rechtszaak? Shell verantwoordelijk houden voor de grote hoeveelheden uitstoot die de multinational produceert, ongeveer twee keer zoveel als de gehele Nederlandse bevolking bij elkaar. Na het succes van de Urgenda-zaak, waarbij de staat haar beleid aan heeft moeten passen om aan de doelen van het klimaatakkoord te voldoen, zou dit een grote stap richting een groenere toekomst kunnen zijn. Om de aandacht voor de zaak te vergroten hebben de dependances van Milieudefensie in Leeuwarden en Groningen een grote actie gehouden: in drie dagen vanuit het Noorden naar Den Haag fietsen. Wij spraken één van de organisatoren, de 26-jarige masterstudent Frederik Verf. 

Door: Wisse Herder

Bij zijn master Society, Sustainability and Planning wordt al veel aandacht aan het milieu besteed, maar voor Frederik was dit niet genoeg en daarom sloot hij zich aan bij Milieudefensie. Als organisator heeft hij in twee maanden tijd al meerdere acties opgezet, maar de fietsactie is tot nu toe toch wel het hoogtepunt geweest. Met een grote groep mensen hebben ze het land doorkruist, waarbij ze een wereldbol van drie meter groot achter zich aan sleepten. Door middel van sponsoren hebben ze in totaal 2715 euro op weten te halen, een bedrag dat voorafgaand aan de rechtszaak overhandigd is. Hiermee is het de grootste van alle lokale acties die Milieudefensie ooit heeft uitgevoerd. “Het sponsoren is super goed gelukt, echt super cool”, vertelt Verf. 

Juist nu ziet hij het belang van grote klimaatacties. “Er is een veel grotere maatschappelijke druk”, klinkt Frederik enthousiast. “In je omgeving zie je dat het een stuk actueler is, ook in de politiek.” Vandaar dat hij denkt dat de rechtszaak veel baat zal hebben bij de fietsactie. “We hebben enorm veel bereik gekregen door de actie.” De rechtszaak ziet hij als een opstapje naar meer verantwoordelijkheid voor bedrijven binnen de klimaatcrisis. “Ik heb gezien dat Shell het bij de politiek neerlegt, maar ik denk dat de politiek niet opgewassen is tegen zulke grote bedrijven. Het feit dat Shell er nu al zo tegenin gaat betekent dat ze zich niet aan willen passen.” 

Op de trappers voor de klimaatzaak

De keuze voor een fietsactie was in mooi contrast met de reden van de rechtszaak. Waar Shell winst haalt uit fossiele brandstoffen, kan je met de fiets volledig fossielvrij reizen. “Het geeft zoveel energie om zoiets te kunnen bereiken. Het was echt een once-in-a-lifetime opportunity”, aldus Verf. Zelf heeft hij niet alle dagen mee gefietst, maar de honderd kilometer die hij wél heeft afgelegd waren zeker afzien. “Ik heb sokken om mijn handen moeten doen omdat het anders gewoon te koud was.” Vandaar dat hij de vergelijking met een bedevaart goed vindt passen.

Het meest opvallende aan de actie waren misschien wel de verschillende leeftijdsgroepen die mee hebben gedaan, wat laat zien dat het klimaat niet slechts een onderwerp is dat actueel is onder jongeren. “Er reed zelfs een man van 70 mee, weliswaar op een elektrische fiets, maar hij heeft het alledrie de dagen volgehouden”, vertelt Frederik. Ook reden er andere studenten mee van Fridays for Future en mensen van rond de veertig. “Die deden het omdat ze komende generaties een toekomst willen kunnen geven”. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top