skip to Main Content

Zo stem je 17 maart geïnformeerd, duurzaam en inclusief

Zo Stem Je 17 Maart Geïnformeerd, Duurzaam En Inclusief

Meer dan andere jaren voel ik de verkiezingen dichterbij komen: om me heen zie ik steeds meer campagneposters achter ramen verschijnen en mijn feed staat er vol mee. En ook meer dan anders praat ik over partijprogramma’s met vrienden en heb ik diverse stemwijzers ingevuld. Wellicht is het door Covid dat er minder afleiding is en dat er zoveel zorgen en onvrede zijn dat mensen het belang van stemmen voelen. Hoe maak je nou een geïnformeerde keuze zonder je te veel door de socials te laten leiden?

Door: Nine de Jonge

Op 17 maart zijn de verkiezingen. De informatie over de verkiesbare partijen lijkt in overvloed aanwezig: vanuit diverse thema’s verschijnen er stemwijzers, stemcheckers, kieswijzers en debatten. Via dit artikel probeer ik je wegwijs te maken. Het is goed om je via verschillende kanalen te laten informeren; sommige platformen geven enkel inzicht in de reeds zittende of grootste partijen, en dus niet over nieuwe of kleine partijen. Ook kiest elk platform welke stellingen en thema’s ze terug laten komen, terwijl de meeste partijprogramma’s veel uitgebreider zijn. 

Duurzame ontwikkeling

Uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van Milieudefensie, bleek dat twee derde van de Nederlandse kiezers de klimaatstandpunten van partijen meenemen in hun stemkeuze (onder 2.336 Nederlanders, januari 2021). “De meesten van hen maken zich ook zorgen over klimaatverandering.” Er zijn dan ook al veel platforms die je helpen met het vinden van de duurzame standpunten van de politieke partijen. Kies voor klimaat biedt een goed overzicht van wat er beschikbaar is: een keuzehulp, overzicht van klimaatkandidaten en een tienpuntenplan.

De duurzame kieswijzer biedt tien stellingen over duurzaamheid, waarbij je kan zien hoe de negen grootste partijen daarover denken. Onderaan de pagina kan je uitgebreid de antwoorden van de partijen lezen. 

De JKB organiseerde het Klimaatkandidatendebat met de negen grootste partijen. Dit debat kan je terugkijken om naast alles wat er te lezen is, ook eens te horen wat de partijen te zeggen hebben.

Op 9 maart organiseerde Pakhuis de Zwijger met de Jonge Klimaatbeweging een verkiezingsprogramma voor de klimaatbewuste kiezer. De uitzending is hier terug te kijken.

Sociaal stemmen

Omdat duurzame ontwikkeling ook gaat over een gelijkwaardige behandeling van mensen, benoem ik ook voor dit thema drie goede kieshulpen. In 2019 schreef ik al een artikel over de genderongelijkheid in Nederland en daarbij dus het belang om dit mee te nemen in je stemkeuze.

Het Gendergelijkheid Stemadvies van WOMEN Inc. – Hier zie je hoe 14 partijen aan de slag gaan met gendergelijkheid volgens hun verkiezingsprogramma. In de tabel wordt met kleurtjes aangeduid of de partij concrete oplossingen aandraagt voor het onderwerp, het onderwerp alleen benoemt of er niks over zegt. Vervolgens kan je ofwel per partij inzien wat ze over de thema’s zeggen, ofwel per thema kijken wat alle partijen erover zeggen. Per thema wordt er ook een inleiding gegeven op het onderwerp waarin de urgentie ervan wordt uitgelicht. De thema’s zijn onder andere de loonkloof, gender gerelateerd geweld en seksuele en reproductieve rechten. 

Stem op een vrouw – “Op dit moment is slechts 31 procent van de Tweede Kamer, 36 procent van de Eerste Kamer, 30 procent van gemeenteraden en 26 procent van de wethouders vrouw*. Ook bredere politieke diversiteit is nog ver te zoeken. Daarmee is de politiek helaas geen vertegenwoordiging van het volk.” Om de politieke representatie van vrouwen te vergroten bestaat de campagne ‘Stem op een Vrouw’. Ze werken met de tactiek van de voorkeurstem: stem op een vrouw die lager op de lijst staat dan de peiling aangeeft, zo kan een vrouw een man vervangen. Hiermee kan ongelijkheid op de kieslijsten hersteld worden. Op de site wordt dit concreet zichtbaar middels de kandidatenlijsten per partij, waarbij wordt aangegeven hoe ze in de peilingen staan, wie de vrouwen zijn en wat het percentage aan verkiesbare vrouwen is. 

Rainbowvote.nu – Bekijk hier het schema met de standpunten van 18 partijen met betrekking tot seksuele- en genderdiversiteit of het stemgedrag van 16 partijen. 

Op 9 maart organiseerde Pakhuis de Zwijger een verkiezingsdebat voor een gelijkwaardig Nederland. “Er waren nog nooit zoveel vrouwelijke lijsttrekkers en ook de kieslijsten hebben een flinke sprong gemaakt in diversiteit. Toch zijn partijprogramma’s lang niet allemaal even ver in het agenderen van gendergelijkheid en valt er nog veel te behalen in wet- en regelgeving. Bij welke partijen moet je zijn als je een keuze voor een gelijkwaardig Nederland wilt maken?” De uitzending is hier terug te kijken.

Algemeen

Veel mensen hebben een stokpaardje. Het is natuurlijk slim om je niet blind te staren op één onderwerp, maar ook te kijken naar het grotere plaatje waar een partij voor staat. Om een beeld te krijgen van welke partij bij je past kan je terecht op:

Stemwijzer.nl – Hier krijg je inzicht in bijna alle partijen waarop je kan stemmen, erg overzichtelijk en informerend. Je krijgt steeds een stelling te zien, waarbij je direct kan klikken op een uitleg bij de stelling en ook het stemgedrag van partijen kan bekijken met een uitleg per partij erbij. 

Stemchecker van de Volkskrant – Aan de hand van meerdere stellingen kan je zien wat de zittende 13 partijen hebben gestemd in de Tweede Kamer. Door vinkjes of kruisjes te zetten zie je onderin de balk optellen welke partij het meest overeenkomt met jouw opinie. Bij elke stelling kan je bovendien een uitleg lezen.

Kieskompas.nl –  Hier geef je eerst je mening over stellingen en zie je daarna wat 14 partijen hierover denken. Je krijgt te zien bij welke partij je het dichtst zit en vervolgens kan je zien wat partijen zeggen over de stellingen. 

Te makkelijk? Toe aan iets verfrissends? Doe eens de Ongemakkelijke Kieswijzer, deze is wat confronterender. Bovendien kan je per stelling zien wat de 13 partijen erover zeggen en kan je meer uitleg krijgen over de stelling. 

Tot slot

De bovenstaande sites hebben mij erg geholpen bij het krijgen van een holistisch beeld van de partijen waarop we 17 maart kunnen stemmen. Ik heb inmiddels een idee wie mijn stem krijgt. Hopelijk maakt dit artikel het voor jou ook makkelijker. Vergeet niet om ook de partijprogramma’s na te lezen, daarin staan mogelijk thema’s die op de bovenstaande sites niet genoemd worden maar die wel belangrijk voor jou zijn.

Nine de Jonge

Nine is antropoloog, en zet zich zowel in haar persoonlijke leven als binnen haar werk in voor een duurzamere wereld. Haar focus ligt op duurzaam en inclusief onderwijs. Nine verdiept zich in en schrijft over onderwerpen als gendergelijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top