skip to Main Content

Duurzaam op kamers gaan: tips voor een groenere studentenkamer

Duurzaam Op Kamers Gaan: Tips Voor Een Groenere Studentenkamer

Sinds kort ben ik begonnen met studeren en woon ik op kamers in Nijmegen. Mijn kleine maar fijne plekje was toen ik erin ging niet veel meer dan een lege ruimte dus kon ik alles opnieuw gaan inrichten. Super leuk, maar het liefst wilde ik helemaal niet zoveel nieuwe spullen kopen, zowel goed voor het milieu als voor mijn portemonnee. Ik ben dus gaan kijken hoe ik mijn kamer op een duurzame manier kon inrichten en deze tips wil ik graag met je delen!

Inrichting

Het ligt misschien een beetje voor de hand, maar probeer je meubels en spullen zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Een kast, een bed of een nieuwe bureaustoel zijn allemaal dingen waarvoor je misschien direct naar de Ikea wil gaan, maar er is een grote kans dat deze spullen ook allemaal nog in goede staat tweedehands te krijgen zijn. Op Marktplaats staat een enorm aanbod aan meubels of andere handige dingen voor vaak een klein prijsje. Met een beetje geluk is er ook genoeg gratis te vinden. Hier bestaan zelfs speciale Facebook groepen voor: Gratis af te halen in … De persoon die er iets opzet is blij dat hij van zijn spullen af is en kan er een student weer blij mee maken. Kringloopwinkels zijn ook een goede optie: een middagje in de kringloopwinkel kan hartstikke leuk zijn! 

Soms is het even zoeken op de sites of in de winkels, maar zo kies je voor zowel de goedkoopste als de duurzaamste optie.


Het daadwerkelijke verhuizen naar je kamer kan ook op een duurzame manier, check hiervoor ons andere artikel: https://www.duurzamestudent.nl/2022/05/17/duurzaam-verhuizen-met-zo-min-mogelijk-milieu-impact-naar-je-nieuwe-stekkie/ 

Energie besparen

Een van de belangrijkste aspecten van een duurzame kamer is het energieverbruik. Op een studentenkamer is de kans groot dat dit via je huisbaas wordt geregeld. Hoewel je het niet meteen in je portemonnee zal merken, is het alsnog belangrijk voor het milieu om zuinig met energie om te gaan. Zo is het goed om bewust om te gaan met je energieverbruik. Douche bijvoorbeeld niet te lang; een zandlopertje neerzetten kan hierbij helpen. Was je kleren pas als je de wasmachine vol kan maken, eventueel kun je zelfs samen met anderen de was doen. Ditzelfde geldt ook voor de afwas, want samen afwassen is nog gezelliger ook. 

Probeer ook altijd je apparaten helemaal uit te zetten in plaats van op stand-by. Zeker wanneer je een dag weggaat of een weekend teruggaat naar je ouders. Haal de stekkers uit het stopcontact of zorg ervoor dat je het apparaat echt hebt uitgeschakeld. 

Een andere tip is om een keertje te kijken naar de lampen die je gebruikt. Het beste is om LED lampjes te gebruiken op je kamer. Deze verbruiken het minste energie en gaan het langste mee. 

Niet meer dan logisch is natuurlijk om de verwarming en de lichten uit te zetten wanneer je niet op je kamer bent.  

Duurzaam in de keuken

Of je je keuken nu met 10 anderen moet delen of dat je je eigen keukentje hebt, het is makkelijk om met wat kleine veranderingen een stuk duurzamer te koken. Zo is het handig om genoeg bakjes aan te schaffen, voor producten die open zijn of restjes van je maaltijd. Zo hoef je niks weg te gooien, gaan je boodschappen langer mee en hoef je geen plastic te gebruiken. Ook kan je een speciale bak in de koelkast neerzetten voor de wat oudere producten.

Groenten of fruit die niet meer zo lang houdbaar zijn kan je hierin leggen zodat jij en je huisgenoten die als eerste op maken en er niks hoeft worden weggegooid. Als je samen woont met anderen is het niet alleen gezellig om samen te eten, maar ook nog eens duurzamer. Zo hoeft er maar 1 keer te worden gekookt en is er minder kans dat er eten wordt verspild. Als je voor jezelf moet koken kan je natuurlijk voor meerdere dagen koken. 

Niet te veel vlees eten is niet alleen beter voor het milieu, maar ook fijner voor je studentenbudget. Vegetarische opties als vleesvervangers kikkererwten of linzen zijn vaak goedkoper dan een stuk vlees. Een voorbeeld recept, speciaal voor studenten, kan je hier vinden: https://www.duurzamestudent.nl/2020/04/12/de-studentenkeuken-2-curry-kikkererwten-wraps-om-je-vingers-bij-af-te-likken/ 

Letterlijk vergroenen

Bij een duurzame studentenkamer hoort natuurlijk ook wat groen. Daarom is het goed om wat planten in huis te halen. Dit heeft meerdere voordelen: het zorgt voor meer zuurstof in je kamer wat goed is voor je concentratie, je slaapritme en je humeur*. Ook kan een grote plant de ruimte verkoelen, waardoor een airconditioning of een fan niet aan hoeft te staan: dit bespaart weer energie. Toch zijn kamerplanten van het tuincentrum niet altijd een duurzame optie.

Deze planten komen vaak uit kassen waar enorme hoeveelheden energie wordt gebruikt. Duurzamer en zeker goedkoper is het om je eigen plantjes te kweken of te stekken. Het kost wat geduld maar veel plantjes groeien gewoon uit een zaadje of een fruitpit.


Ik heb zelf ook wat pitten in de grond gedaan en heb hierdoor allemaal leuke plantjes gekregen. Zo heb ik al een avocado, mango en ananas plant gekweekt. Bananen heb ik nog niet geprobeerd, maar deze schijnen ook makkelijk zelf te kunnen worden gekweekt. 

Mijn plantjes (of toch planten ;)) van links naar rechts: ananas, mango en avocado.

Mocht je dit toch teveel werk vinden dan zijn er ook nog andere planten die perfect zijn voor studentenkamers. Dit houdt in dat ze betaalbaar zijn, makkelijk te stekken en dat het geen ramp is als je ze een keertje water vergeet te geven:

  • pannenkoekenplant: deze plant kan je makkelijk vermeerderen, zo kan jij snel je kamer steeds groener maken of kan je je vrienden een leuk plantje cadeau doen.
  • sanseveria: deze plant heeft heel weinig water nodig en het maakt niet uit waar je hem neerzet
  • yucca: als je een iets grotere en tropische plant op je kamer wil is dit een hele goede keuze!
  • graslelie: 1 keer in de week water geven is voor deze plant genoeg. Ook staat hij bekend om luchtzuivering wat veel voordelen heeft. 

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om je studentenkamer een beetje te vergroenen. Ik ga in ieder geval zelf mijn kamer duurzaam proberen in te richten en ik ben benieuwd of jij ook aan de slag gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top