skip to Main Content

Met de trein op vakantie? Get on board!

Met De Trein Op Vakantie? Get On Board!

Door: Britte Rijk

Het wordt steeds populairder om met de trein op vakantie te gaan en dat is niet gek in tijden waarin vliegschaamte steeds groter wordt. Het grootste voordeel van treinreizen is namelijk de enorme hoeveelheid CO2 die je ermee kan besparen (zie ook dit artikel). Gelukkig zijn er de laatste tijd veel positieve ontwikkelingen op het internationale spoor; zo komt er een groot aantal nachttreinen en verbindingen bij en nemen reismaatschappijen steeds vaker de treinoptie mee in hun pakketten. En toch is de trein voor veel mensen nog steeds geen aantrekkelijk alternatief.

Waarom niet?

De eerste en belangrijkste reden daarvoor is de prijs. Vliegen blijkt toch nog vaak de goedkopere optie te zijn, en hoewel de vliegtickets volgens nieuwe EU-maatregelen weer duurder gaan worden, is de trein op dit moment vaak geen goedkoop geintje. Voor een retourtje London, wat met het vliegtuig slechts 70,- kost, betaal je voor hetzelfde weekend 2.5 keer zo veel als je voor de trein kiest. 

Daarnaast heerst vaak de gedachte dat een treinreis niet alleen veel geld, maar ook veel tijd kost. Zeker als het een route is waar geen directe verbinding voor is. Dat heeft gelijk met het derde ‘nadeel’ te maken; namelijk dat je met de trein nog niet overal even makkelijk en handig komt. Het is soms moeilijk uit te zoeken hoe je het best kan reizen, treinen sluiten niet goed op elkaar aan en overstappen zijn soms te kort of juist veel te lang.  

Hoe dan wel?

Er moet dus nog heel veel gebeuren op het spoor en in de politiek om de trein voor iedereen een aantrekkelijk alternatief te maken. In de tussentijd kunnen wij als consument natuurlijk wel iets doen (waar mogelijk), en het zien als een waardevolle investering. Door wél de trein te pakken, zal de shift van vliegtuig naar trein sneller plaatsvinden en ook op andere plekken hoger op de agenda komen te staan. 

Maar hoe maken we het onszelf dan zo goedkoop en leuk mogelijk? Daarvoor heb ik alvast de volgende tips:

  1. Soms is het goedkoper om een interrail ticket te kopen, dan om je reis via de reguliere treinwebsites te boeken. Daarnaast geeft dit artikel ook een goede tip om het goedkoopste treinkaartje te vinden!
  2. Zie de treinreis als onderdeel van je vakantie. De trein is een heerlijke plek om tot rust te komen en te ontspannen; maar ook om gezellig te kletsen, spelletjes te spelen en van de catering gebruik te maken. En vergeet vooral niet de prachtige uitzichten die je onderweg tegenkomt; daar kan geen vliegtuig tegenop. 
  3. Geniet van het avontuur! Wellicht gaat niet alles zoals gedacht (bijvoorbeeld bij het maken van een interrail trip), maar juist het onbekende brengt je weer op onverwachts leuke plekken. Maak dus geen dichtgetimmerde planning van tevoren, en laat voldoende ruimte voor overstappen en flexibiliteit voor het eventueel wijzigen van een plan. 

Hoe meer we op de trein stappen, hoe meer op den duur ook in geïnvesteerd zal worden in het Europese treinnetwerk en hoe sneller het dan ook daadwerkelijk een aantrekkelijke optie wordt voor iedereen. Maar laten we vooral ook niet vergeten om te genieten, want treinvakanties zijn vooral hartstikke mooi! 

Get on board! Meer tips en inspiratie voor treinreizen deel ik met je op mijn Instagram account @LetsBeRail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top