skip to Main Content

Tijd voor een nieuwe plant? 

Tijd Voor Een Nieuwe Plant? 

Met deze tips doe je dat makkelijk duurzaam.  

Laatst was ik in de supermarkt weer eens zoekende naar alle ingrediënten die ik nodig had voor de dagelijkse boodschappen. Als student probeer ik het vaak allemaal wat simpeler te houden, maar deze keer ging ik voor een uitgebreide maaltijd. In mijn geval betekende dit dat ik ook veel kruiden en specerijen moest kopen. Het liefst koop ik kruiden altijd vers, maar in de supermarkt vind ik de opties vaak niet erg duurzaam. Zo zijn bijvoorbeeld veel verse kruiden verpakt in kleine plastic bakjes. Daarnaast gaan de schattige kruidenplantjes uit de supermarkt vaak alweer na een paar dagen dood en dat brengt enige schuldgevoelens met zich mee. Hierdoor ging ik nadenken over de duurzaamheid van onze planten in het algemeen. Wat zijn de gevolgen van al die planten die we dagelijks kopen en zijn er manieren om dit te verduurzamen? 

Verse kruiden uit de supermarkt 

Allereerst even terug naar de kruidenplantjes uit de supermarkt. De reden dat ze het snel opgeven, is omdat ze niet genoeg ruimte hebben om verder te groeien. De plantjes worden opgekweekt uit zaad in kleine potjes en daardoor hebben de plantjes na enige tijd behoefte aan meer grond en voedingsstoffen. Gelukkig kwam een van mijn goede vriendinnen met het idee de kruidenplantjes uit de supermarkt niet alleen te kopen, maar ook te verpotten. Hierdoor kun je je plantje namelijk blijven gebruiken. Ik kan het proces van het verpotten nu uitgebreid gaan beschrijven, maar aangezien TikTok dit ook erg goed kan, hierbij de link met een video van hoe je je supermarkt kruidenplantje het beste kunt verzorgen zodat ze langer meegaan. Zoals je kunt zien, erg makkelijk en duurzaam! 

Plant Miles 

Door je planten goed te verzorgen kan je al veel doen om de duurzaamheid van je planten collectie te verbeteren. Het constant kopen van nieuwe planten is namelijk een groot onderdeel van het probleem.  In een artikel van Michelle voor de Duurzame Student, beschreef ze al goed hoe het kweken en produceren van planten kan leiden tot verschillende nadelige effecten. Zo worden veel van de planten die we gebruiken, gekweekt in kassen waar veel energie en water voor nodig is. Daarnaast worden veel planten die we kopen, geïmporteerd, wat zorgt voor “plant miles”. Oftewel, al het vervoer dat nodig is om jouw favoriete plant bij je thuis te bezorgen. Indien hiervoor het vliegtuig nodig is, wordt de negatieve impact natuurlijk al snel duidelijk. Verder wordt bij het telen van veel kamerplanten en bloemen pesticiden gebruikt. Naar schatting wordt tegenwoordig maar een half procent van alle kamerplanten volledig biologisch gekweekt. Als we al deze punten bij elkaar optellen wordt het al snel duidelijk, het produceren, vervoeren en consumeren van planten kan een stuk duurzamer. 

Plantenasiels 

Zoals Michelle al uitlegde in haar artikel, kan het stekken van planten een goed alternatief zijn, maar er zijn meer manieren om je plantenverzameling te verduurzamen. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk lokale planten kopen. In veel steden heb je bijvoorbeeld verschillende plantenasiels, waar je planten kan kopen die dringend jouw hulp nodig hebben. De website van Mamabotanica geeft een goed overzicht van verschillende plantenasiels door heel Nederland. Je kan planten in een plantenasiel ophalen voor een kleine prijs en vervolgens is het aan jou de taak de plant weer goed te verzorgen. Indien je nog niet heel veel kennis hebt over planten, zijn er ook verschillende mobiele apps die je plantenkennis verbeteren en je zo helpen je planten beter te begrijpen. De app Planta is hiervan een goed voorbeeld. Door het maken van een foto wordt je plant herkend en krijg je verschillende aanbevelingen. 

Plantenbieb

Daarnaast wordt het concept van de plantenbieb ook steeds populairder. Veel mensen kennen misschien wel het concept van boeken die buiten worden geplaatst in een klein kastje. Deze boeken kun je meenemen of inruilen voor een ander boek. Eigenlijk is het concept van de plantenbieb precies hetzelfde. In de plantenbieb vind je namelijk vaak kleine plantjes of stekjes die mensen gratis meegeven. Via deze link kun je alvast een klein overzicht vinden van verschillende locaties in Nederland. 

Verder is het biologisch kweken van planten ook erg belangrijk voor het verduurzamen van onze planten. Veel planten die niet biologisch zijn geteeld, hebben vaak veel pesticiden gekregen. Zoals je misschien al weet kan het gebruik van pesticiden zorgen voor veel nadelige effecten zorgen. Zo vervuilen ze makkelijk de omgeving en bezorgen ze schade aan planten en dieren die de natuur juist nodig heeft. Indien je vanwege deze redenen graag planten biologisch koopt, kun je via deze link ook nog een goed overzicht vinden van telers in Nederland die bewust bezig zijn met de natuur. Via het overzicht met de verschillende categorieën kun je makkelijk zien welke kwekerijen een biologisch keurmerk hebben en welke niet. 

Drie plantjes voor de prijs van één! 

Nu nog even terug naar de kruidenplantjes uit de supermarkt. Het experiment heb ik namelijk zelf ook uitgeprobeerd en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben. Ik had een basilicumplantje gekocht, voorzichtig uit elkaar gehaald en daarna opgesplitst in tweeën. De eerste paar dagen deed het plantje het eigenlijk heel goed, maar daarna ging het helaas snel bergafwaarts. Wat was het probleem? Het plantje had veel meer water nodig. De dagen erna gaf ik het plantje elke dag een flinke scheut water en al snel kwam het weer tot leven. Na enige tijd had ik zelfs zo veel basilicum dat ik niet meer wist wat ik ermee moest doen. Ik heb daarom een van de plantjes weggeven aan een goede vriendin. Bij haar groeide het plantje zo goed dat ze er ook weer twee plantjes van kon maken. Zie hieronder het resultaat. Door deze methode hebben we dus uit één plantje al drie plantjes kunnen kweken. Oftewel, een perfect alternatief voor een duurzamere plantencollectie! 

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top