skip to Main Content

De lekkerste vegan desserts voor de kerst

De Lekkerste Vegan Desserts Voor De Kerst

Ben jij ook verkozen tot toetjes chef deze kerst? In deze blog deel ik mijn favoriete toetjes met jou. Uiteraard zijn ze allemaal vegan. Hierdoor genieten we samen van een kerstdiner zonder dierenleed. Wat je kan verwachten? 

  1. Oreo cheesecake
  2. Bloedsinaasappeltaart
  3. Chocolade denneappels
  4. Aardbeien kwarktaart
  5. Dadels met een twist
  6. Brownie met een bolletje ijs

Heel veel bakplezier en fijne kerstdagen! 

Als eerste deel ik graag mijn favoriete vegan chocolade merken met je. Ten eerste omdat chocolade het altijd goed doet op feestjes en ten tweede omdat het makkelijk is als je op de dag zelf nog bedenkt dat je iets moet meenemen.

Chocolate makers
Chocolate makers
Bonvita
Bonvita
Lindy's
Lindy’s
Tony Chocolonely
Tony Chocolonely
No-bake vegan oreo taart

Makkelijk, no bake en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Hier scoor je gegarandeerd punten mee! Deze taart heeft maar 15 minuten bereidingstijd. Deze korte bereidingstijd zegt overigens niets over de goddelijkheid van deze taart. De chocolade smelt op je tong. Check ook Lenna’s website!

Hoeveelheid: 8-12 stukken

Voor de bodem:

  • 85 g plantaardige (room)boter
  • 30 Oreo-koekjes

Voor de vulling:

  • 400 ml kokosmelk
  • 275 g pure chocolade (85% vaste cacaobestanddelen), in stukken
  • 4 el agavesiroop
  • snufje zout
  • Ter garnering: oreo-koekjes en/of fijngehakte bramen
  • Taartvorm (ø 24 cm)
  1. Smelt de plantaardige (room)boter in een steelpan op middelhoog vuur.
  2. Doe de Oreo-koekjes in de keukenmachine en maal ze in een paar minuten tot kruimels.
  3. Voeg de gesmolten plantaardige boter toe en roer alles goed door elkaar.
  4. Verdeel het mengsel over de bodem en randen van de taartvorm. Duw eerst de zijkanten goed aan en zorg dat je een rand hebt van een halve centimeter dik. Werk zo naar het midden van de taart toe en duw alles goed aan met je handen. Zet de vorm in de koelkast, terwijl je de vulling van de taart maakt.
  5. Verwarm de kokosmelk in een pannetje op middelmatig vuur. Voeg de stukken pure chocolade toe aan de kokosmelk. Roer de chocolade door de kokosmelk.
  6. Voeg de agavesiroop en het zout toe en roer goed door elkaar.
  7. Blijf roeren totdat de chocolade  gesmolten is en je een glad mengsel hebt. Zet daarna het vuur uit.
  8. Giet de vulling voorzichtig in de taartvorm. Zet de cheesecake in de koelkast en laat de taart minimaal 4 uur opstijven.
  9. Garneer de taart met fijngehakte Oreo-koekjes en verse bramen.
Vegan bloedsinaasappeltaart

Deze bitterzoete bloedsinaasappeltaart staat in het kookboek van Maartje Borst: Taart ende Koeck. Er staan ruim 120 vegan recepten in het boek, waarin gebruik wordt gemaakt van vertrouwde ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Ren nu niet gelijk naar de winkel. Kijk eerst of jouw lokale bibliotheek dit kookboek te leen heeft. 

Foto: Lisette Kreischer 

Chocolade denneappels

Chocolade dennenappels gemaakt met choco cornflakes zijn de Tiktok-trend van het moment. Snap ik volledig want ze zien er té schattig uit! Suzanne van Wateetjedanwel maakte een vegan versie. Je maakt deze dennenappels met: 

  • Vegan sandwich biscuits of sandwich cookies van Lotus vanille/speculoos
  • Vegan roomboter
  • Plantaardige melk
  • Jumbo choco chips, let op: Kellogg’s Choco Pops bevatten dierlijke vitamine D! 

Bekijk het hele recept op Wateetjedanwel.nl

Dadels met een twist

Deze prachtige (en machtige😉) dadels zijn een leuke toevoeging aan jouw kerstdiner of -lunch. De dadels bestaan uit pure ingrediënten en zijn heerlijk zoet. 

  • 1 pakje Medjoul dadels 
  • Pindakaas
  • 1 reep vegan chocolade 
  • Zeezout
  1. Verwijder de pitten uit de dadels en vul met een lepel pindakaas. Leg de dadels even(+/- 1 uur) in de vriezer zodat het wat harder wordt. 
  2. Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron. Dip vervolgens de twee zijkanten van de dadels in de gesmolten chocolade. 
  3. Leg ze op een bordje en strooi er wat zeezout overheen.
Vegan aardbeien kwarktaart

Met deze kleurrijke aardbeien kwarktaart maak jij je familie en vrienden zeker blij! Het recept heb ik via Greenbakers. Green Bakers is ontstaan met een missie voor het creëren van een betere wereld voor mens, dier en planeet. De founder is vegan en milieubewust, en zet zich hier dan ook met hart en ziel voor in. 

Hoeveelheid: 8-12 stukken 

Voor de koekbodem:

  • 300 g vegan koekjes naar keuze. Ik gebruikte speculaas
  • 120 g ongezouten vegan boter

Voor het kwarkmengsel

  • 300 g aardbeien vers of bevroren
  • 50 g suiker
  • 2 theelepels agar agar
  • 400 g vegan kwark Alpro plantaardige variatie op kwark naturel
  • 200 mL vegan slagroom om op te kloppen. Bijvoorbeeld Alpro Plantaardige Variatie op Slagroom op te Kloppen
  • 1 eetlepel suiker extra voor het opkloppen van de slagroom

Verdere instructies van het recept vind je op Green bakers

Last but not least: smeuïge brownie met een bolletje koud vanille-ijs. Geen voorverpakte Dr. Oetker, deze brownie maken we zelf! 

  • 15 g fijngemalen lijnzaad
  • 180 g bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 60 g cacaopoeder
  • Snufje zout
  • 100 g suiker
  • 100 g vegan pure chocolade (zie ook de tips helemaal bovenaan)
  • 100 g vegan boter
  • 200 ml water 
  • Vegan vanille ijs van bijvoorbeeld Hertog Jan
  • Eventueel een takje munt voor de garnering
Vegan brownies
  1. Maal het lijnzaad in een kommetje en roer er 75 ml water door. Laat staan tot gebruik. 
  2. Meng in een grote kom de bloem, het bakpoeder, het cacaopoeder en het zout door elkaar.
  3. Laat de suiker in een pannetje met 125 ml water oplossen. Zorgt niet dat het te lang kookt zodat er niet te veel vocht verdwijnt! 
  4. Roer vervolgens de chocolade en de vegan boter door suikermengsel. Blijf roeren tot alles gesmolten is.  
  5. Mix vervolgens de suiker, het botermengsel en het gemalen lijnzaad met het bloemmengsel. Roer goed door tot een romige substantie zonder klontjes. Indien nodig kan je nog een scheutje water toevoegen. 
  6. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden.
  7. Giet het in een rechthoekige schaal en bak vervolgens in 40 minuten in de oven. Laat vervolgens de brownie minimaal 2 uur afkoelen.
  8. Top af met een bolletje vanille ijs en een takje munt.

Wil je dit recept proberen, maar dan met Oreos? Check dan vooral dit artikel.

Fijne kerst dagen en volg @Duurzaamdevries op Instagram voor meer duurzame lifestyle tips en recept inspiratie! 🌱✨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top