skip to Main Content

Ik deed mee aan de Green Student Bootcamp Challenge en kwam thuis met een wormenhotel

Ik Deed Mee Aan De Green Student Bootcamp Challenge En Kwam Thuis Met Een Wormenhotel

Na een week studeren achter mijn laptop leerde ik vrijdagmiddag in de praktijk meer over een gezonde bodem. Bovendien ontmoette ik een aantal wel heel speciale potentiële vrienden. Ik was namelijk aanwezig bij de eerste sessie van de Green Student Bootcamp Challenge van dit jaar.

Door: Michelle Otter. Beeld: Green Living Lab.

Terwijl ik geniet van een sappig appeltje, kijk ik over het water naar de Tolhuistuin en laat ik me door het pontje van ‘t IJ richting Amsterdam Centraal varen. Op de grond tussen mijn voeten staat een grote witte plastic bak met gele deksel. Deze bak bewaak ik met mijn leven. Voorheen was de bak nog gevuld met de mayonaise-voorraad van de lokale frietboer, maar op dit moment huisvesten hier mijn nieuwe potentiële vrienden. Een ware uitdaging: zoals dat met nieuwe vrienden gaat, weet ik nog weinig en zal ik tijd en moeite moeten investeren voor een vruchtbaar resultaat. En het feit dat mijn potentiële matties glibberige wormen zijn, speelt misschien ook mee.

De worm-proef

De wormen leven in een wormenhotel dat ik ‘s middags tijdens een workshop van de Green Student Bootcamp Challenge bouwde. Het is de bedoeling dat ik ze ga voeden met mijn keuken- en tuinafval. Het resultaat is dan vruchtbare compost, omgezet door de wormen. Ten minste, als ik het proces op de juiste manier uitvoer. Die proef neem ik de komende weken op de som.

De Bootcamp bestaat uit acht events in heel Nederland, waarin je leert wat het in de praktijk betekent om te werken aan duurzaamheids- en gezondheidsproblemen. Academici, ondernemers, en vernieuwers delen op interactieve wijze hun kennis en ervaring, maar om te leren ga je vooral ook zelf aan de slag. Na een week lang achter de computer, kun je tijdens de events al je zintuigen inzetten om samen met een groep enthousiastelingen te leren. Maar naast deze middagactiviteiten, gaat elke Bootcamp-sessie gepaard met een of meerdere studentenkamer-proof ‘thuis-experimenten’. En zo belandde ik dus met mijn wormenhotel in de trein.


“Het is een experiment voor thuis. De uitdaging is om de wormen levend te houden en om te voelen, ervaren, en zien hoeveel afval zij om kunnen zetten tot compost.”


Wormen, de aarde en een gezonde wereld

De bodem: daar ging deze eerste sessie over. Een belangrijk thema, want het leven begint bij de bodem. Wist je dat in een theelepel aarde zich zo’n 30.000 organismen kunnen bevinden? Om zichzelf te beschermen, bouwt de natuur een soort huid, de ‘toplaag’. Er is zo’n 2000 jaar nodig voor het vormen van zo’n beschermende toplaag van 10 centimeter. Aan het soort natuur dat op een bepaalde plek groeit kun je de status van de bodem afleiden.

En dit is van belang: een gezonde bodem is de bron is voor een gezond ecosysteem, voor een gezonde stad, en voor gezonde mensen. Zo kunnen we bijna alle actuele wereldproblemen verbinden aan de status van de bodem. Waarom dan wormen? Een wormenhotel laat de verbinding tussen bodem en ons dagelijkse leven goed zien: door in plaats van de keukenresten weg te gooien de nutriëntrijke compost terug te geven aan de aarde, kun je bijdragen aan het bouwen van een vruchtbare bodem.

Een challenge?

Na afloop is het me duidelijk waarom de reeks events naast bootcamp, ook ‘challenge’ heet: om je dagelijkse patronen als student te doorbreken en te ‘werken aan duurzaamheid’, moet je je handen uit je mouwen steken en het gewoon doen. En het is een uitdaging om het experiment aan te gaan. Ik kan het weten. Op de veerpont voerde ik mijn klokhuis namelijk niet aan mijn wormpjes, maar gooide ik hem in de prullenbak voor mijn neus. En hoe ga je bij thuiskomst om met huisgenoten die van hun stokje vallen als je ze vertelt dat de nieuwe huisdieren niet vissen, maar wormen zijn?

Voor sommigen zal dit geen uitdaging zijn. En dat vind ik het leuke: deze bootcamp zal voor iedereen een andere uitdaging brengen, maar leuk, verfrissend, en leerzaam is ‘ie in ieder geval. Zo was een andere student in haar nopjes toen ze voor het eerst in haar leven een boor hanteerde en ventilatiegaatjes in haar hotel boorde. Als je benieuwd bent naar wat jouw uitdaging is heb ik goed nieuws: je kan nog aanschuiven bij de aankomende zes sessies!

Voor meer informatie over de Green Student Bootcamp Challenge events: kijk hier. De Bootcamp Challenge vormt een onderdeel van de activiteiten van Green Living Lab (GLL), waarover we eerder al een artikel schreven. Wil je meer weten over het wormenhotel? Ook hier schreven we eerder een artikel over, klik hier.

Links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top