skip to Main Content

Vegan Challenge week 4

Vegan Challenge Week 4

veganch1De VeganChallenge zit er weer op. Deze vier weken zijn voorbij gevlogen! Over het algemeen zijn de weken bij mij goed verlopen. Ik heb twee keer een terugval gehad maar ik voelde mij daarna zo schuldig dat het nu veel beter gaat! Het is gek dat ik het zoveel makkelijker vind om eten en drinken te laten staan voor het welzijn van de dieren, maar als ik dat deed om zelf af te vallen lukte het mij nooit. Ik weet zeker dat ik deze levensstijl ga aanhouden, ik zou niet terug kunnen gaan naar het eten van dierlijke producten. Ik heb documentaires bekeken zoals Earthlings, Cowspiracy, Tyke Elephant Outlaw, Forks Over Knives en Blackfish. Door deze documentaires heb ik zoveel kennis op gedaan over het dierenleed, gezondheidsgevaren en milieuproblemen die komen kijken bij de bio-industrie en dergelijke, dat ik het nooit meer over mijn hart kan krijgen om weer zuivel en dergelijke te consumeren.

veganch3Naast dat ik mijzelf deze vier werken erg heb verdiept in de bio-industrie, heb ik meer inzicht gekregen over het leed dat schuilt achter wol, dierproeven, circussen en dierentuinen. Ik kon altijd erg genieten van een dagje weg naar de dierentuin maar nu zal ik dat niet zo snel meer doen. Dierentuinen zoals Artis zijn er alleen maar om geld te verdienen. Maar als je kijkt naar een dierentuin zoals Hoenderdaell zie je al dat het meer om de dieren draait. Daar zitten veel dieren die onder andere uit circussen zijn gered. Toch vind ik dat dieren in de natuur horen. Ik ben mezelf ook meer bewust geworden voor het voorbeeld dat ik ben voor andere. Zo ben ik erg tegen bont maar droeg ik nog wel een jas met nepbont. Ik heb besloten om dit niet meer te dragen omdat je dan toch laat zien dat bont wel mooi is, ook al is het nep. Zo wilde ik ook graag een nepsuède jas, maar hierbij geldt hetzelfde verhaal.

veganch2Qua mijn gezondheid heb ik niet heel veel verbetering gemerkt deze vier weken. Ik ben wel 1 kilo afgevallen maar daar blijft het bij. Nou ben ik ook geen veganist die alleen maar gezond eet, ik eet vaak Oreo’s, Lu robuuste koeken en kant en klare snacks. Wel merk ik dat ik minder moe ben: normaal kon ik op een dag  hoofdpijn krijgen en overdreven moe worden. Dit is heel erg verminderd. Ik vermoed dat dit komt omdat ik toch meer groenten en fruit eet nu ik veganist ben. Wat wel gek is dat ik gelijk buikpijn krijg wanneer ik toch zuivel eet (ik kon mijzelf een keer niet inhouden met een bakje vla). Plantaardige zuivelproducten kan ik zoveel beter verdragen!

Naast dat het veganisme een verrijking voor je leven is en het je echt gelukkiger maakt, is het soms ook moeilijk. Zo vind ik het lastig om met negatieve reacties om te gaan. Mensen geven je het gevoel alsof veganisme heel extreem en raar is. Zelf denk ik dat zij zich aangevallen voelen, omdat je als het ware kritiek hebt op hun eetpatroon. Sommige mensen weten ook wel dat het eten van dierlijke producten niet oké is maar ze willen het niet veranderen omdat veranderingen altijd moeilijk zijn. Verder vind ik het moeilijk dat er soms weinig veganistische alternatieven zijn in sommige sociale settings en ik dan alleen sla kan eten of iets dergelijks. Ik bereid mezelf nu wel steeds beter voor door bijvoorbeeld altijd een stuk fruit en een reep in mijn tas te hebben. Wat ik ook best moeilijk vind is om budgetvriendelijk veganistisch te gaan eten. Vleesvervangers zijn nou eenmaal erg duur en ik ben niet zo creatief genoeg om zelf een vegan burger te maken. Ik let nu vooral op aanbiedingen en maak veel gebruik van diepvriesproducten.veganch4

Ik ben benieuwd hoe het bij de andere VeganChallenge deelnemers is gegaan deze maand. Dus als je hebt meegedaan plaats dan vooral jouw ervaringen in een reactie, dat is altijd leuk om te lezen! Ik ben heel blij dat ik heb meegedaan aan deze challenge, het maakt mij zoveel gelukkiger om vegan te zijn!

Iedereen heel erg bedankt voor het lezen van mijn blogs! Lees hier mijn verslag van de andere weken terug:

Week 1

Week 2

Week 3

Liefs Vanya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top