skip to Main Content

(On)duurzame sporten

(On)duurzame Sporten

Zeker nu het nieuwe jaar weer is begonnen en we onze goede voornemens willen inlossen, staan er weer rijen bij de sportscholen. Maar sta je, in plaats van te bewegen, weleens stil bij het duurzaamheidsgehalte van jouw sportactiviteiten?

Ik moet bekennen dat ik dat tot voor kort ook niet heb gedaan. Tijd om uit te zoeken welke impact verschillende sporten hebben op het milieu en het klimaat.

Door Max Muller

Laten we beginnen met een sport waar je conditie niet extreem goed voor hoeft te zijn, maar die wel een enorme negatieve bijdrage levert aan klimaatverandering. Bovendien vormt deze sport een aanslag op de wereldwijde watervoorraden. Ik heb het over golf.

Fore!

Laten we beginnen met de ruimte die alle golfbanen innemen. Die is namelijk aanzienlijk groot.

Ik neem je even mee door de berekening. Volgens Golfweek zijn de meeste golfbanen van 18 holes verspreid over 110 tot 190 acres [1]. Eén acre is ongeveer 4.067 vierkante meter [3]. Laten we voor het gemak uitgaan van een gemiddelde oppervlakte van 150 acres per golfbaan. Dit is dus 150/18 ≈ 8,33 acre per hole. Verder rapporteert Scottish Golf History dat er wereldwijd 34.011 golfbanen waren in 2015, met ieder gemiddeld 17 holes [2]. Sommige banen hebben namelijk maar negen holes.

Dit betekent dat er 8,33 × 17 × 34.011 × 4.067 vierkante meters aan golfbanen over de wereld verspreid zijn. Dit is gelijk aan bijna 20.000 vierkante kilometer. Om je een idee te geven hoe groot dat is, kun je een blik werpen op het vierkant op de volgende kaart.

Je kan het ook zo interpreteren: het is bijna half zo groot als Nederland! Deze ruimte zou men ook voor nuttigere zaken als voedselverbouwing kunnen gebruiken, of om CO2-absorberende bossen te laten groeien.

Het vierkant representeert de ware grootte van alle golfbanen wereldwijd. Kaart gemaakt met MapDevelopers [4]

Maar hier blijft het niet bij. Het onderhouden van golfbanen kan namelijk ook heel veel water kosten. Zeker in plaatsen waar het warm en droog is, draaien de sprinklers op volle toeren. Die zorgen ervoor dat de fairway groen blijft. Palm Springs, Californië, is bijvoorbeeld zo’n plaats. Hier kost het meer dan drie miljoen liter water per dag om een golfbaan te onderhouden [5]. Dat betekent dat één golfbaan daar evenveel water verbruikt als zeven miljoen Nederlandse huishoudens [6]. Hoewel de landbouwsector veel meer water verbruikt dan de golfbanen daar, is het duidelijk dat de verbruikte hoeveelheid water voor golfbanen fors is.

Tel daar nog de nodige ontbossing voor de constructie van fairways, semi-roughs, greens en driving ranges bij op en je komt uit op een onduurzaam totaalbeeld.

Mijn vraag aan jullie is daarom: wat zou men kunnen doen om golfbanen duurzamer te maken? Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden.

Een slinkse slalom

Van de sporten die de meeste last ondervinden van klimaatverandering, staan wintersporten hoog op het lijstje. Als we weinig tot niets doen aan onze uitstoot van broeikasgassen, kan volgens onderzoekers het sneeuwseizoen in sommige Amerikaanse ski-resorts met 80% verkort worden in 2090 [7]. Uiteraard zal niet alleen de Amerikaanse wintersportsector getroffen worden. Ook hun Europese equivalenten in de Alpen [8] en Pyreneeën zullen gevolgen van klimaatverandering ondervinden.

Een sneeuwkanon

De ski-resorts zijn echter mede debet aan de problemen die ze ondervinden. Net als bij golf geldt voor deze sport geldt dat grote lappen grond zijn ontdaan van bomen en planten. Tevens kost het veel water (voor sneeuwkanonnen) en energie om de pistes te onderhouden [9]. Ook kan de kunstmatige sneeuw, waarvan de chemische compositie subtiel verschilt met die van echte sneeuw, het ecologische systeem ontwrichten [10]. In kunstmatige sneeuw zitten namelijk meer nutriënten dan echte sneeuw. Hierdoor zullen planten die veel nutriënten nodig hebben veel harder groeien. Daarnaast duurt het langer voordat kunstmatige sneeuw smelt. Hierdoor zal het langer duren voordat er water naar de valleien stroomt [10].

Wat is wél duurzaam?

Gelukkig zijn er ook veel sporten die niet een hele grote impact hebben op het milieu of het klimaat. Denk aan hardlopen, judo, boogschieten en tafeltennis [11]. Daarnaast hebben sporten die gebruik maken van natuurlijke energiebronnen een streepje voor ten opzichte van sporten waarin dat niet gebeurt. Denk aan zeilen en kitesurfen ten opzichte van motorbootracen en scheuren met jetski’s.

Bovendien is zwemmen in de zee of in een natuurlijk meer duurzamer dan baantjes trekken in een zwembad of luieren in een jacuzzi. Al doe je er waarschijnlijk beter aan om nog even wachten met het voltrekken van Wim-Hof-achtige taferelen in de Noordzee.

Er zijn vast duurzame sportalternatieven met aangenamere temperaturen [12]

Als je helemaal enthousiast bent geworden over het verduurzamen van de sportwereld, zou je ook kunnen kijken of men zonnepanelen wil plaatsen op het dak van het clubhuis van je sportvereniging. De overheid geeft je maar liefst 30% korting op dergelijke zonnepanelen [13]. Wie niet waagt, wie niet wint!

 

Bronnen

[1] Golfweek: http://golftips.golfweek.com/many-acres-needed-18-hole-golf-course-1812.html 

[2] Scottish Golf History: http://www.scottishgolfhistory.org/news/how-many-golf-holes-are-there-in-the-world/

[3] Acre Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Acre

[4] Map Developers: https://www.mapdevelopers.com/draw-rectangle.php

[5] Golfbanen onduurzaam: http://www.motherjones.com/environment/2015/08/golf-pools-water-drought-california/

[6] Waterverbruik Nederlandse gezinnen: https://www.waternet.nl/ons-water/drinkwater/gemiddeld-waterverbruik/

[7] Ski Colorado environment: https://www.powder.com/stories/climate-change/climate-change-study-2090/

[8] Ski Alps consequences climate change: http://www.spiegel.de/international/europe/a-slippery-slope-artificial-snow-harming-alpine-environment-researchers-warn-a-548104.html

[9] Ski environment effects America: https://www.thoughtco.com/ski-resorts-and-the-environment-1203969

[10] Artificial Snow Alps Environment: http://www.spiegel.de/international/europe/a-slippery-slope-artificial-snow-harming-alpine-environment-researchers-warn-a-548104.html

[11] Quora duurzaamheid sporten: https://www.quora.com/How-would-you-rank-the-following-10-sports-in-terms-of-ecological-sustainability-and-climate-impact-football-soccer-ice-hockey-table-tennis-golf-American-football-baseball-cricket-skiing-archery-and-sumo-wrestling

[12] Wim Hof Ice Man: http://highexistence.com/the-wim-hof-method-revealed-how-to-consciously-control-your-immune-system/

[13] Subsidie zonnepanelen sportverenigingen: https://www.zonnepanelen.net/sportvereniging/

 

Uitgelichte afbeelding door Natia Rukhadze via Unsplash

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Hi
    Zag dat de foto van Wim Hof met z’n boven lichaam uit het ijs zinder mijn toestemming is geplaatst in dit artikel. Er zijn kosten aan verbonden bij plaatsen van deze foto zonder toestemming.
    Graag contact ivm evt factuur.

    Vriendelijke groet
    Henny Boogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top