skip to Main Content

3 apps die duurzaam leven makkelijker maken

3 Apps Die Duurzaam Leven Makkelijker Maken

Duurzaam leven is niet altijd even makkelijk. Bij het kopen van producten lijkt het alsof we op miljoenen dingen moeten letten, of het nou een banaan is of een spijkerbroek. Gelukkig leven we in de 21e eeuw en zijn er talloze apps om het leven makkelijker te maken. Wist je dat hier ook veel apps tussen zitten die je helpen duurzamere beslissingen te nemen? Ik zet hier mijn favorieten op een rij.

Door: Justine Amelung

  1. Too Good to Go

Food waste, no more! Restaurants en supermarkten hebben vaak veel eten over aan het einde van de dag. Dit kunnen ze niet meer verkopen en daarom wordt het weggegooid. Too Good To Go gaat deze onnodige voedselverspilling tegen: voor een klein prijsje kan je een voedselpakket reserveren welke je aan het einde van de dag kan ophalen. Bij Jordy’s Bakery in Rotterdam heb ik al meerdere malen taartjes en broden gered van hun ondergang.

  1. Good on You

Duurzame keuzes maken is, zoals Isabel eerder beschreef, misschien wel het moeilijkste wanneer je kleding koopt. Good on You zet het allemaal op een rijtje. Je voert de naam van een kledingmerk in, waarna je de rating ziet van het merk op “labor”, “environment” en “animal”. Bijvoorbeeld: H&M scoort 3 van de 5 bolletjes en is daarmee op de goede weg, maar kan nog heel veel verbeteren. Onder het kopje “labor” wordt bijvoorbeeld uitgelicht dat H&M minder dan een kwart van hun werknemers in de supply chain een leefbaar loon verstrekt. De app geeft je ook een achtergrondverhaal dat laat zien waar de rating op gebaseerd is. Naast de overzichtelijke rating worden er elke dag nieuwsartikelen gepost op de homepage over duurzame mode en kan je makkelijk vergelijkbare merken vinden die het goed doen.

  1. Beat the Microbead

Microbeads zitten overal in: van shampoo tot aan tandpasta. Ze worden aan producten toegevoegd als scrub, voor een gladdere textuur in lotions, of, als ze gekleurd zijn, om producten visueel aantrekkelijk te maken. Deze functies van microbeads zijn allemaal vrij overbodig terwijl ze wel heel schadelijk zijn. De super kleine plastic deeltjes komen via het riool de oceaan in en zijn hier heel schadelijk voor het zeeleven. Met de Beat the Microbead app kan je je producten makkelijk checken op deze plastic deeltjes. Als je de volgende keer een nieuwe douchegel koopt hoef je alleen de barcode te scannen via de app. Wanneer er een rode kleur en een waarschuwingsteken in beeld komt, weet je dat je misschien beter voor een andere douchegel kan gaan.

  1. Ecosia

De laatste in het rijtje die ik nog wil noemen is geen app, maar wel een andere digitale aanrader: Ecosia. Deze zoekmachine verkoopt net als Google jouw data, maar gebruikt het geld dat wordt verdiend aan advertenties om bomen te planten in Zuid-Amerika. De voorpagina laat de teller van bomen zien die worden geplant; nu 43 miljoen and counting!

Bonus: alle apps zijn helemaal gratis te downloaden!

Justine Amelung

Justine is na haar bachelor aan University College in Rotterdam begonnen aan de master Sustainable Development in Utrecht. In haar studie realiseerde ze zich dat alles op de wereld verbonden is, en we samen moeten werken om de wereld duurzaam te maken. Door actief te zijn bij NJR en te schrijven voor de DS.nl probeert ze jongeren te activeren
en inspireren. Hiernaast houdt ze van fotograferen, koken en reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top