skip to Main Content

Hoopvol 2018

Hoopvol 2018

Elk jaar lijkt duurzaamheid een belangrijker onderwerp te worden; in elke krant wordt wel iets gezegd over dit ‘hot topic’. Dit hangt zonder twijfel samen met de urgentie die elk jaar zichtbaarder wordt. Zo waarschuwde de VN in oktober dat we nog maar twaalf jaar hebben om de opwarming van de aarde onder 1,5 graad te houden (het belang van die 1,5 graad kan je hier teruglezen).

Door: Justine Amelung

Dit soort alarmerend nieuws wordt vaak het meest belicht en blijft bij veel mensen hangen. Het klopt dat er genoeg dieptepunten zijn geweest in 2018: het recente klimaatakkoord in Nederland met de klimaattafels waarbij de industrie het meest voor het zeggen kreeg, de klimaattop in Katowice die tot niet veel concreets is uitgelopen, en zo zijn er nog veel voorbeelden te noemen.

Maar tegenover deze tegenslagen zijn er ook genoeg hoopgevende dingen gebeurd, die vaak niet de voorpagina’s van kranten halen. Juist die verhalen moeten volgens mij de aandacht krijgen, om te laten zien hoeveel mensen er zijn die alles geven voor een duurzamere wereld. In plaats van te focussen op alle dingen die niet zijn gelukt, is het ook belangrijk om te kijken naar wat er wél goed ging.

Daarom heb ik een aantal verhalen op een rijtje gezet die hoop geven en een beetje positiviteit laten zien in een stroom van negatief nieuws.

 

  1.    Op 9 oktober won Urgenda de klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid. Dit betekent dat de staat ervoor moet zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% is verminderd ten opzichte van 1990. Dit is de eerste keer ooit dat zo’n soort uitspraak is gedaan, en dient voor vele klimaatzaken in andere landen als een voorbeeld (zoals in Frankrijk).

 

  1.    De EU-landen hebben een akkoord bereikt over wegwerpplastic, dat vanaf 2021 verboden moet worden. Hieronder vallen plastic rietjes, bestek en borden. Ook moeten producenten van plastic producten, zoals sigaretten en ballonnen, betalen voor het opruimen van hun zwerfafval.

 

  1.    Over plastic gesproken: twee maanden geleden werd de Ocean Cleanup gelanceerd, het schoonmaaksysteem van Boyan Slat, die nu bezig is in The Great Pacific Garbage Patch. Hoewel het systeem nu wat haperingen heeft, ruimde het tot nu toe al tonnen plastic op uit de oceaan. Het verhaal van Boyan Slat laat zien hoe de droom van één iemand kan bijdragen aan het oplossen van een gigantisch probleem.

 

  1.    De “Strike for Climate Action”, die begon met de vijftienjarige Greta Thunberg uit Zweden, heeft nu duizenden kinderen over de hele wereld geïnspireerd en bij elkaar gebracht om hetzelfde te doen. Kinderen gaan niet naar school en eisen maatregelen voor een betere toekomst. Deze protesten laten de mogelijkheden van onze generatie zien.

Er zijn vast nog honderden andere verhalen te noemen, die net zoveel aandacht zouden moeten krijgen als het alarmerende, soms verlammende nieuws van de afgelopen tijd. Deze verhalen laten zien wat echte klimaatactie is, en geven hoop voor 2019.

 

Bronnen

https://www.urgenda.nl/themas/klimaat-en-energie/klimaatzaak/

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4524686/eu-landen-eens-over-verbod-wegwerpplastic

https://twitter.com/BoyanSlat/status/1069651985593483265

https://www.theguardian.com/environment/2018/nov/30/climate-change-strike-thousands-of-students-to-join-national-protest

https://edition.cnn.com/2018/12/16/world/greta-thunberg-cop24/index.html

Bron afbeelding

https://twitter.com/mkcully/status/1068292876654665728/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1068292876654665728&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fenvironment%2F2018%2Fnov%2F30%2Fclimate-change-strike-thousands-of-students-to-join-national-protest

Justine Amelung

Justine is na haar bachelor aan University College in Rotterdam begonnen aan de master Sustainable Development in Utrecht. In haar studie realiseerde ze zich dat alles op de wereld verbonden is, en we samen moeten werken om de wereld duurzaam te maken. Door actief te zijn bij NJR en te schrijven voor de DS.nl probeert ze jongeren te activeren
en inspireren. Hiernaast houdt ze van fotograferen, koken en reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top