skip to Main Content

Thuisafgehaald: het duurzame alternatief voor de snackbar

Thuisafgehaald: Het Duurzame Alternatief Voor De Snackbar

Welkom in onze deeleconomie. We delen onze auto via Snappcar en delen onze spullen via Peerby. Als je een bordje eten over hebt, kun je dat beschikbaar stellen via Thuisafgehaald.nl. Buurtgenoten leren elkaar weer kennen en studenten krijgen een gezond en duurzaam alternatief voor de snackbar.

Door: Jos Hummelen

Als je net gaat studeren kom je vaak wat anoniem in de grote stad terecht. Voor veel studenten is het daarnaast ook een uitdaging om gezond te koken. Ken je de website van Thuisafgehaald al? Je leert je buren kennen én je prikt nog eens een stukje groente aan je vork. Thuisafgehaald heeft in de Randstad en in Groningen nu al 11.000 thuiskoks en gaat snel richting de 95.000 klanten.

Goedkoop en goed voor iedereen

Aan de Utrechtse Vleutenseweg staat fier ‘Villa Jaffa’. Hier heb ik afgesproken met Martijn Staal, die mij gaat uitleggen op welke manier Thuisafgehaald een duurzaam alternatief is voor de snackbar. Martijn: “Veel jonge mensen willen meer dan alleen roze koeken als maaltijd, maar hebben soms niet de vaardigheden om voor zichzelf een volwaardige maaltijd op het bord te toveren.” Bij je buren kun je via de website van Thuisafgehaald terecht voor een lekkere (vegetarische) maaltijd.

Het belangrijkste is dat we voedselverspilling tegengaan. Als iemand een bordje over heeft, kan het gewoon worden aangeboden op onze website.

Martijn begint aan de opsomming van voordelen: “We hebben niet in eerste instantie een duurzaamheidsdoelstelling, maar willen een platform zijn waar mensen met elkaar in contact komen. Toch zijn we wel degelijk duurzaam: vaak zijn de producten biologisch en je kunt aangeven dat je bijvoorbeeld vegetarisch wilt eten.” Zo wordt het je wel heel gemakkelijk gemaakt. Martijn vervolgt: “Het belangrijkste is dat we voedselverspilling tegengaan. Als iemand een bordje over heeft, kan het gewoon worden aangeboden op onze website.” Dat bordje gaat weg voor de kostprijs, dus het is nog goedkoop ook!

Bij Eline langs

Ik nam de proef op de som en meldde mij aan voor een maaltijd in de buurt. Op zaterdag kreeg ik een berichtje van Eline met de uitnodiging om langs te komen voor een lekker bordje Thais. Eline woont in een schattig laag huisje aan de Reguliersgracht. Toen ik aanbelde, ging het raam open waar Eline voor even de afhaal-Thai wilde spelen. We raakten echter aan de praat, waarna ze mij binnen uitnodigt. Na een dik uur stond ik weer buiten, met een tasje Thais in de hand. We hebben een hele leuke ontmoeting gehad: zij blij, ik blij. Als bedankje schreef ik op Thuisafgehaald.nl: “Deze thuiskok is een hele fijne, slimme en warme vrouw met verfijnde kookkunsten. Bedankt, Eline! En tot snel!” Een paar dagen later belde ik bij ene Theo aan voor een lekkere vega-hap. Ik ben in elk geval hooked.

Eureka!

Terug naar het kantoor van Thuisafgehaald. Inmiddels beleven Martijn en ik een Eureka-moment. We komen er gaandeweg het gesprek achter dat studenten een doelgroep zijn waar de pijlen nog niet op gericht zijn. Martijn zegt daarom vrolijk: “Het is eigenlijk heel vreemd dat we weinig met studenten doen, want wij zijn een oplossing voor een veelvoud aan problemen die studenten ervaren.” Ik vul zelf aan: “En het is nog een relatief duurzaam alternatief ook!”

Kortom: of je nou thuiskok wordt of fervent afhaler, Thuisafgehaald is het medicijn tegen anonimiteit, je zwembandjes en voedselverspilling.

Benieuwd naar andere bedrijven die een bijdrage leveren aan duurzaamheid? Lees ook onze artikelen over Klooker en GreenSeat!

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top