skip to Main Content

Waarom ik aandeelhouder ben van Shell

Waarom Ik Aandeelhouder Ben Van Shell

Aandeelhouder van Shell? Zijn we niet juist tegen Shell? Ja dat klopt, en ik ben dan ook zowel aandeelhouder van Shell, als mede-eiser in de klimaatzaak tegen Shell. Lees hier hoe dat kan.

Door: Gwen Aartsma

Het begon allemaal bijna twee jaar geleden op het eerste Make the world great again-festival van Café de Ceuvel in Amsterdam. In allerlei woonbootjes deelden mensen hun duurzame ideeën en acties. Zo belandde ik bij een praatje van Follow This waar twee jonge jongens vertelden hoe wij allemaal al indirect aandeelhouders zijn van vervuilende bedrijven als Shell. Dit komt doordat alle pensioenfondsen de immense bedragen die zij bezitten hierin investeren. Dus: werk jij? Dan ben je al mede-aandeelhouder.

Aandeelhouder bij Follow This

Na het praatje nam ik zelf een aandeel in Shell. Niet omdat ik geld wilde verdienen, maar omdat aandeelhouders een stem hebben. Zo mag ik Ben van Beurden, CEO van Shell, mailen voor de aandeelhoudersvergadering met mijn zorgen of standpunten. Dit heb ik dan ook wel eens gedaan (de mail is onderaan dit artikel te lezen!). Maar de echte kracht van aandeelhouder worden is dat je samen sterk staat. Ik werd namelijk aandeelhouder via Follow This, een groep van inmiddels 4.600 groene aandeelhouders met bijna 690.000 aandelen in oliemaatschappijen. En met die aantallen kun je iets bereiken. Zo heeft Follow This Shell inmiddels zo ver gekregen klimaatambities te vormen en krijgen ze steeds meer andere aandeelhouders zo ver mee te stemmen met hun resoluties.

Waarom eigenlijk Shell?

Shell verdient ontzettend veel geld aan fossiele brandstof. Het doel van Follow This is om de investeringen in deze sector stop te zetten, en vervolgens in hernieuwbare energie te stoppen. Shell is één van de grootste energiebedrijven van de wereld en heeft de mensen, het geld en de macht om zichzelf en anderen te veranderen. Als zij de overgang naar duurzame energie beginnen, gaat de gehele overgang veel sneller. Daarnaast kan Shell dan de leidende positie die zij nu hebben behouden.

Symposium

Helaas wordt de druk maar gestaag groter en is er nog veel werk te verrichten. Bovendien is Shell niet de enige vervuilende oliemaatschappij die op het matje geroepen moet worden. Vandaar dat Follow This nu ook investeert in BP, ExxonMobil, Chevron, Equinor, Santos en Woodside Petroleum. Follow This wil deze boodschap graag met iedereen delen en organiseert een symposium op 24 maart 2019 in Amsterdam. Tijdens dit symposium zal de nadruk liggen op het omzetten van ideeën in acties.

Wat kan jij doen?

Word ook aandeelhouder! Dit kan via follow-this.org. En kom natuurlijk naar het symposium op 24 maart in het Westergastheater. Verder kun je verder lezen, luisteren of kijken over dit onderwerp. Hieronder vind je mijn mail aan van Beurden en wat andere tips.


De mail die ik op 22 mei 2017 naar Ben van Beurden stuurde:

Beste Ben van Beurden,

Bij deze wil ik, als aandeelhouder van Shell, mijn stem laten horen voor een duurzamere koers van Shell. Door koploper te worden in de energietransitie zal Shell zijn positie binnen de markt weten te behouden én voorkomen we een verdere negatieve impact op het milieu. Stop met fossiele brandstof en investeer in een duurzame toekomst.

Nederland is altijd vooruitstrevend geweest. Laten we dat alsjeblieft blijven en trots terugkijken op de verandering die we hebben doorgevoerd.

Met vriendelijk groet,

Gwen Aartsma

https://follow-this.org/shell/resolution-2017/

En wat er vervolgens gebeurde tijdens de vergadering:

Mark van Baal, oprichter van Follow This: ‘We hebben twee keer zoveel stemmen gekregen als vorig jaar.’


Meer lezen, luisteren of kijken:

Onze vlog van het tweede Make the world great again-festival https://www.youtube.com/watch?v=TjM3dWf4M1w

Bekijk wie er allemaal meedoen met Follow This en wordt overtuigd https://youtu.be/AltPM_rt6ZM

Mark van Baal vertelt zijn visie (Pakhuis de Zwijger) https://youtu.be/1DgfARAQVF8

Podcast met de advocaat in de klimaatzaak tegen Shell (Milieudefensie) https://decorrespondent.nl/8126/podcast-deze-topadvocaat-daagt-shell-voor-de-rechter-wegens-zijn-bijdrage-aan-klimaatverandering/3358052175368-fbe67e08

Gwen Aartsma

Met haar studie Sustainable Business and Innovation is Gwen dagelijks bezig met duurzaamheid. Tijdens haar werk bij uiteenlopende bedrijven zag zij de uitdagingen waar onze generatie mee te maken heeft. Met Duurzame Student hoopt zij te stimuleren dat studenten hun kennis over duurzaamheid en mogelijk oplossingen met elkaar delen. Om dit zo prettig mogelijk te maken houdt zij zich bezig met het design voor de website. Neem dus vooral contact op voor suggesties voor verbetering! Naast het ondersteunen van de communicatie, draagt zij soms ook bij door zelf kennis te delen over duurzame kwesties.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Aandeelhouder in de industrie voor fossiele brandstoffen worden? Het is het laatste waaraan ik gedacht zou hebben. Het is echter heel interessant om kennis te nemen van deze mogelijkheid teneinde de brandstoffenindustrie in een meer duurzame koers te dwingen. Bedankt voor dit inspirerende artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top