skip to Main Content

Duurzame dromen voor Europa: Zweden

Duurzame Dromen Voor Europa: Zweden

De Europese Parlementsverkiezingen komen eraan, en door heel Europa maken partijen zich op voor de campagne. Hoe denken jongeren in Europa over de duurzame toekomst van de EU? In deze serie leer je politieke jongerenpartijen van over het hele continent kennen: van Spanje tot aan Slovenië. Vandaag spreken we met David Ling, vice-voorzitter van Grön Ungdom uit Zweden én kandidaat voor de European Green Party in het Europees Parlement.

Door: Aoife Fleming

Klimaatwet voor de EU

Als vice-voorzitter van Grön Ungdom (in Ned: Jonge Groenen) en als kandidaat voor de European Green Party (EGP) in het Europees Parlement (EP) weet David Ling het een en ander af van klimaatmaatregelen binnen de EU. De kansen die Europese samenwerking biedt zijn groot, vindt David. Een greep uit de maatregelen waar Grön Ungdom zich binnen het EP hard voor maakt zijn betere treinverbindingen, een versterkt emissiehandelssysteem, en een Europese klimaatwet. Deze klimaatwet is door de moederpartij van Grön Ungdom, die momenteel in de regering zit, al doorgevoerd in Zweden. Onder deze wet moet iedere Zweedse regering aan het eind van de kabinetsperiode verantwoording afleggen voor de maatregelen die het heeft genomen om de doelstelling van het Parijs-akkoord te behalen. David wil nu dat ook andere EU-lidstaten verplicht worden verantwoording voor hun inspanningen af te leggen. Daarnaast ziet hij er graag nog een sanctie aan toegevoegd: presteert een lidstaat ondermaats dan zal het een geldsom moeten betalen.

Mensenrechten en democratie

Naast klimaatwet- en regelgeving zijn belangrijke onderwerpen voor Grön Ungdom de mensenrechten en democratische normen en waarden. “Ik vrees dat er een groot, racistisch blok in het EP zal plaatsnemen na de verkiezingen. Als EGP zijn we het vrijwel op elk onderwerp met ze oneens, van vrouwenrechten tot aan LGBTIQ+-rechten.” David ziet de EGP als één van de sterkste tegengeluiden tegen de uiterst rechtse beweging, dus kan de partij het zich niet veroorloven zich te beperken tot de klimaatdiscussie. In het EP wordt er bijvoorbeeld ook nauw samengewerkt met de Catalanen om hen te ondersteunen om de democratie in het separatistische Catalonië te herstellen.

Zo divers als de onderwerpen zijn waar Grön Ungdom aan werkt, zijn ook de stemmers die ze willen aanspreken. Als partij presenteert Grön Ungdom zich tegenwoordig toegankelijker dan in het verleden. Dat is een bewuste keuze, vertelt David, klimaatverandering gaat tenslotte iedereen aan. “Er heerst helaas de opvatting dat je een bepaalde levensstijl moet hebben als je je bij ons aansluit. Bijvoorbeeld vaak de fiets pakken, recyclen en vegetarisch eten. Maar dit staat ons klimaatbeleid in de weg. Politieke verandering gaat om de massa. En als je de massa achter je wil krijgen mag je geen elitaire houding hebben en moet iedereen zich welkom kunnen voelen.”

Mobilisatie

In de EU kunnen ze wel wat leren van het  aanspreken van een diverse groep, denkt David: “Eén van onze Europees Parlementsleden, die al in de 40 is, is onderdeel van het jongerennetwerk van het parlement. Dat geeft goed aan hoe weinig jongeren betrokken worden bij het politieke proces.” De klimaatmarsen en stakingen die over het hele continent gaande zijn vindt David dan ook fantastisch om te zien. “Als jongeren op deze manier van zich laten horen is dat goed om de agenda te bepalen. Maar ik ben er nog niet van overtuigd dat de EU het beleid daadwerkelijk zal gaan aanpassen.” Mobilisatie en organisatie is wel dé manier om uiteindelijk verandering af te dwingen, denkt David. Zoals bij de filosofie van Grön Ungdom past, gelooft David meer in je aansluiten bij een beweging dan alleen netjes je afval sorteren: “Het belangrijkste is dat je je verenigt, of dat nou in een jongerenpartij is, door mee te lopen met een mars, of Fridays for Future te steunen. Zorg dat je nieuwe mensen ontmoet en het gesprek over klimaatverandering en klimaatbeleid aangaat. Dáármee zullen we de broodnodige veranderingen afdwingen.”

Wil jij je ook aansluiten bij een groen netwerk? Lees dan ook ons artikel over de Vereniging voor Milieuprofessionals! Dit is deel twee in de serie Duurzame dromen voor Europa. Meer lezen? Lees hier het eerste deel over de duurzame dromen van Igor Jurišič uit Slovenië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top