skip to Main Content

De groene leeslijst #3 – Tien boeken over duurzaamheid die je moet lezen

De Groene Leeslijst #3 – Tien Boeken Over Duurzaamheid Die Je Moet Lezen

Als we iets willen verbeteren aan onszelf, grijpen we vaak naar een boek waarin we lezen hoe we dat kunnen doen. Als duurzame student wil je natuurlijk weten hoe je de wereld kan redden. Goed nieuws: ook daar biedt een boek uitkomst. Dit zijn onze tien aanraders voor op je groene leeslijst. Veel leesplezier! 

Door: Lieke Smets

1. The Inner Life of Animals, Peter Wohlleben

Wohlleben schopte het met zijn boek over het leven van bomen al tot de groene leeslijst #1, en ook dit boek willen we je niet onthouden. In ‘The Inner Life of Animals’ (in het Nederlands verschenen als ‘Het Innerlijke Leven van Dieren’) neemt Wohlleben je mee in de emotionele wereld van dieren. Wohlleben is boswachter en laat aan de hand van persoonlijke anekdotes (en wetenschappelijke inzichten) zien dat dieren dichter bij ons staan dan we dachten en dat dieren veel menselijke eigenschappen hebben. Een fascinerend en warmhartig boek dat je leert de natuur meer lief te hebben. 

2. Drawdown, Paul Hawken

Waar te beginnen als we klimaatverandering willen aanpakken? Als je door de bomen het bos niet meer ziet, sla dan eens ‘Drawdown’ open. Drawdown is een lijst van de 100 meest effectieve manieren om tot 2050 de impact van CO2 terug te dringen. Hoopvol, to the point en inspirerend: na het lezen van dit boek is je geloof in een groene toekomst versterkt (of weer terug) en heb je concrete handvaten om zelf aan de slag te gaan. 

3. Brand!, Naomi Klein

Klein kennen we natuurlijk al van haar ijzersterke boeken ‘No Logo’ en ‘This Changes Everything’. Afgelopen september verscheen ‘Brand!’: een pleidooi voor een nieuwe, groene politiek. En zoals we van Klein gewend zijn, slaat ook dit boek weer de spijker op z’n kop. Te lang hebben we het economische systeem van ongelimiteerde consumptie en ecologische uitputting in stand gehouden. Tijd voor verandering.

4. Verlangen Naar Minder, Jelle Derckx

Minimalist Jelle Derckx neemt je in ‘Verlangen Naar Minder’ mee in zijn persoonlijke zoektocht naar een bewust en duurzaam leven. Derckx kwam van een totaal ander leven, maar draaide z’n leven 180 graden om en begon met minimaliseren, minder kopen en bewuster leven. Dat geeft namelijk meer tijd en ruimte voor de dingen die echt belangrijk zijn. Derckx is geen opruiminstructeur (daarvoor lees je Marie Kondo), maar focust juist op persoonlijke groei en down-to-earth tips. En dat laatste is ook wel eens fijn. 

5. Blauwe economie, Gunter Pauli

Was jij je kleding toevallig met het wasmiddel van Ecover? Voormalig directeur Pauli laat in ‘Blauwe Economie’ zien dat het mogelijk is te komen tot een duurzame manier van produceren en consumeren door goed naar natuurlijke systemen te kijken. En he knows the trick, want Ecover is biologisch afbreekbaar. Maar de natuur heeft meer in z’n mars: zo kan je paddestoelen kweken op pulp uit de koffiebonenteelt en kun je efficiënter zonne-energie opwekken volgens het proces van fotosynthese. Kortom, Blauwe Economie is een vermakelijk pleidooi voor het toepassen van de werking van ecosystemen op economische systemen.

6. De Waarde Van Alles, Mariana Mazzucato

Kapitalisme: als duurzame student heb je daar misschien niet per se positieve associaties mee. In ‘De Waarde Van Alles’ beschrijft Mazzacato echter een type kapitalisme waarin iedereen meetelt. Mazzacato heeft nagedacht over waar onze welvaart vandaan komt en hoe we ons (naar eigen zeggen) ‘verziekte kapitalische systeem’ radicaal kunnen veranderen. Stof tot nadenken dus! 

7. Don’t even think about it, George Marshall

Waarom zijn onze hersenen zo goed in het negeren van klimaatverandering? In ‘Don’t Even Think About It’ geeft Marshall een humorvolle en wetenschappelijke analyse van dit fenomeen.  In korte, snappy, hoofdstukken neemt Marshall je mee langs de psychologie, politieke wetenschappen, economie, communicatiewetenschap… You name it. Laat je vooral niet afschrikken door het wetenschappelijke aan dit boek; Marshall spreekt juist klare taal en legt duidelijk uit waarom het lastig is om het gedrag van mensen te veranderen als het gaat om de opwarming van de aarde. 

8. Let My People Go Surfing, Yvon Chouinard

Wij zeggen Patagonia, jij zegt: duurzaam, fashionable en outdoor. De echte avonturiers onder ons kennen Patagonia natuurlijk al, maar ken je ook het boek van oprichter Yvon Chouinard? In ‘Let My People Go Surfing’ beschrijft Chouinard zijn overwegingen, successen en verliezen en zijn drive om het beste uit zijn werknemers te halen om een eerlijk, duurzaam en succesvol bedrijf te kunnen behouden. En zeg nu zelf, Patagonia is best succesvol, niet? Als je benieuwd bent naar Chouinard’s inspirerende bedrijfsfilosofie, dan is dit boek zeker een must read!

9. The Story of Stuff, Annie Leonard 

Ken je de internetfilm ‘The Story of Stuff’ nog? Zo niet, dan lees je het verhaal in dit boek nog eens rustig na. Leonard ging op zoek naar antwoorden op vragen als: waarom gooien we zoveel spullen weg? Waar komt ons afval terecht? Hoe kan een product nog steeds goedkoop zijn als het van ver moet komen? Waarom zit er zoveel gif in de spullen waarmee we ons omringen? Ook fijn: dit boek gaat, dieper dan de film, in op de concrete oplossingen voor een duurzame productie en consumptie. 

10. Groeten uit Transitië, Eva Peeters

Er zijn wel 101 dingen waardoor je je leven kan verduurzamen, maar gelukkig is daar Eva Peeters die al die manieren voor je heeft getest en met een aanstekelijk enthousiasme vertelt wat je kan doen zonder dat je aan kwaliteit inboet. Vegetarisme, eetbare bloemen, moestuinieren, vrachtscheepsreizen of zelfgemaakte deo: Eva weet raad. 

Waar de linkjes zijn in dit artikel? Truth to be told, we hebben je juist bewust niet naar webreuzen als bol.com geleid, want we zien je veel liever naar je dichtstbijzijnde boekhandel hollen om één van (of alle) bovenstaande boeken aan te schaffen. Waarom? Omdat we onze geliefde boekenhandels niet willen zien verdwijnen onder de grote voeten van de vaak niet zo filantroptische webreuzen. Daarom nog even aandacht voor Bookaroo: een initiatief dat onze boekhandels juist wil beschermen. Via Bookaroo kies je een boek dat je wilt lezen en vul je jouw postcode in, waarna de boekhandel in de buurt het boek bij jou komt bezorgen. Nu snap je vast waarom we vinden dat Bookaroo wel een linkje verdient. (;

Raak je niet uitgelezen? Check dan ook even deel 1 en deel 2 van de groene leeslijst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top