skip to Main Content

Duurzame swaps voor dit studiejaar

Duurzame Swaps Voor Dit Studiejaar

Ook als student kan je een bijdrage leveren aan de huidige situatie waar het klimaat in verkeert. Om het klimaatprobleem niet te laten verergeren, moeten we actie ondernemen. Oftewel, bewust de keuze maken om duurzaam te gaan leven, met respect voor jezelf, je medemens en de aarde. Daarom deel ik graag een aantal bewuste keuzes die jij dit studiejaar kan gaan maken, zoals: het gebruik van herbruikbare boterhamzakjes en bekers, overstappen op plantaardige melk, zoveel mogelijk de fiets pakken, je eigen tas meenemen en kiezen voor duurzame menstruatieproducten. Ik zal je precies uitleggen wat deze duurzame swaps inhouden. Met deze bewuste keuzes ben jij dit studiejaar op en top duurzaam bezig.

Duurzame swaps 

Herbruikbare boterhamzakjes en bekers

Waarschijnlijk neem je je eigen lunch mee naar je studie. Als je die verpakt in boterhamzakjes, swap dat eens voor een herbruikbaar boterhamzakje of een broodtrommel. Weg met die talloze plastic zakjes. Naast zakjes werden er jarenlang talloze plastic bekers gebruikt op hogescholen. Op de Hogeschool Utrecht bijvoorbeeld, werden jaarlijks 2 miljoen bekers gebruikt en dus ook weggegooid (Bron: Trajectum). 

Duurzame swaps voor dit schooljaar - paragraph image - herbruikbare boterhamzakjes en bekers - Duurzame Student
Herbruikbaar boterhamzakje

Op veel universiteiten en hogescholen zijn tegenwoordig de single-use bekers afgeschaft. Hier moet je nu zelf een kopje meenemen. Als dit bij jou nog niet zo is, maak zelf de swap naar thermobekers, hardcups of mokken. Je bespaart het gebruik van papieren bekers en daarnaast krijg je vaak ook nog korting als je jouw eigen mok mee neemt. 

Waarom wordt er zoveel plastic  gebruikt? Het is een multifunctioneel en zeer goedkoop materiaal. Niet voor niks is het dus zo populair in gebruik. Wereldwijd produceren we meer dan 280 miljoen ton plastic per jaar. Door slechte afvalverwerking komt veel plastic afval terecht in het water. Doordat plastic nauwelijks afbreekbaar is, hoopt dit zich over de jaren heen op. Zo is bijna 30 jaar geleden een  containerschip vol met rubbereendjes in de zee terechtgekomen. Nu, 30 jaar later, worden die eendjes nog steeds overal ter wereld gevonden, compleet intact. Meer lezen over het consuminderen van de plastic soep? Lees het artikel van Natalie van Dis. 

Kies voor plantaardige melk

Na een lange dag studeren, of juist voordat de lange dag begint, heb je soms behoefte aan een warm kopje cafeïne. Houd jij ook zo van cappuccino of een latte? Kies voor een plantaardige melkoptie, zoals havermelk!

Hoewel er geen harde bewijzen zijn dat koemelk ongezond is, lijkt het langzaam zijn populariteit te verliezen. De zuivelindustrie heeft veel kritiek te verduren gekregen. Naast de slechte omstandigheden waarin dieren in de bio-industrie leven, is de uitstoot van broeikasgassen ook aanzienlijk hoger dan bij plantaardige melk. Dit komt vooral door de uitstoot van methaan gassen, die vrijkomen door scheten en boeren van koeien. Methaan staat op de tweede plaats als het gaat om de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer, na CO2. Lees hier meer over plantaardige melk.

Maak fietsen een van jouw duurzame swaps 

De kans is groot dat je niet op loopafstand van je school woont. Pak daarom de fiets! Voor langere afstanden pak je de trein of ander openbaar vervoer, maar vermijd in ieder geval de auto. 

Zero waste boodschappen doen

Gelukkig hebben een aantal supermarkten hun plastic zakjes al afgeschaft. Soms kun je er wel nog een kopen maar wat nog beter is: neem je eigen tas mee naar de supermarkt. Hierdoor bespaar je geld en van plastic gemaakte tasjes. Nog een stap verder: neem eigen bakjes en potjes mee en vermijd plastic verpakkingen. In Utrecht zijn er behoorlijk wat winkels waar dat kan! Benieuwd? Stuur mij, Fanny, gerust een berichtje op @Duurzaam_devries op Instagram.

Menstruatie en het milieu 

Tenslotte wil ik ook graag een koppeling maken tussen menstruatie en het milieu. Voordat ik duurzame menstruatieproducten gebruikte, gaf ik ongeveer €2.50 tot wel €25 uit aan menstruatieproducten. Dat is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook totaal niet duurzaam. Want na gebruik belandt het gelijk in de prullenbak. Met duurzame alternatieven bespaar je geld en zorg je ook nog eens beter voor je lijf. Jouw biologische evenwicht van je vagina wordt namelijk beïnvloed door menstruatieproducten en in veel van deze producten zit plastic. Meer weten over dit onderwerp? Check Gifvrij ongesteld. 

Na al deze bevindingen wil ik de menstruerende mensen onder ons dus aanraden om te kiezen voor duurzame menstruatieproducten zoals herbruikbaar maandverband, een menstruatiecup of -ondergoed. Wat dit precies is, leg ik hieronder uit. 

Duurzame swaps naar de menstruatiecup

Een menstruatiecup is een wasbare cup die je inbrengt als je menstrueert. De cup is buigzaam en verkrijgbaar in verschillende maten. De cup kan je langere tijd inhouden en tussendoor ‘legen’. Een voorbeeld van een menstruatiecup is die van het merk Practicups. Doordat ze gemaakt zijn van 100% medische siliconen behoudt je het biologisch evenwicht van je vagina. Ook is het materiaal heel zacht en flexibel waardoor je hem niet voelt zitten! Je kan met de cup slapen, sporten en zwemmen.

Weg met dat plastic maandverband

Een voorbeeld van menstruatie ondergoed is van het merk Volcare. Zij ontwikkelden lekvrije slips bij menstruatie en urineverlies. In de slips is een maandverbandje verwerkt. De slips zien er mooi uit en hebben een naadloos ontwerp. In tegenstelling tot dikke pakken maandverband is dit ondergoed ademend en sneldrogend! 

Naast dit ondergoed heb je ook wasbaar maandverband. Deze spoel je na gebruik even met koud water uit en was je later gewoon mee in de wasmachine. Zo was je trouwens ook menstruatie ondergoed. Over de geur hoef je je geen zorgen te maken. Hoewel de slip waterdicht is, ademt deze wel. Het verband is zacht, van natuurlijk materiaal en helpt je afval en geld te besparen!

Tot slot

Ik ben benieuwd of jij hier al mee bezig bent! Benieuwd naar meer duurzame swaps: check @Duurzaam_devries op Instagram. Welke duurzame swaps ga jij dit schooljaar maken? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top