skip to Main Content

Waarom is palmolie niet duurzaam?

Waarom Is Palmolie Niet Duurzaam?

Beste lezers, wij, vijf studenten van de Hogeschool Rotterdam, zijn bezig met een onderzoek naar een belangrijk onderwerp: palmolie. Relatief weinig mensen weten wat palmolie is en waar het allemaal voor gebruikt wordt. Met dit artikel willen wij daarom meer duidelijkheid creëren omtrent dit onderwerp!

Palmolie is een olie die afkomstig is van palmbomen en wordt gebruikt in bijna 50% van alle supermarkt producten, zoals pindakaas, shampoo, make-up en chocolade. Het hoofddoel van deze olie is om producten smeuïger te maken of ze een mooie glans te geven. Maar waar zit het probleem? Deze palmbomen groeien voornamelijk in het Amazonegebied en in de tropische gebieden in Azië (in Azië is al ruim 75% van het tropisch regenwoud verdwenen). Voor de winning en teelt van palmolie worden er honderden hectaren regenwoud gekapt (ongeveer één voetbalveld per seconde!) Dit gebeurt met name door illegale ontbossing (lees ook ons artikel over ontbossing), vaak gepaard gaande met schendingen van mensenrechten, slechte werkomstandigheden en zelfs moderne slavernij. Daarnaast bevat palmolie veel verzadigde vetten, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot en dus niet goed is voor de gezondheid.

Uit het bovenstaande stukje kunnen we allemaal begrijpen dat het gebruik van palmolie veel negatieve effecten heeft. Als groep studenten vinden wij dat de wereldbevolking bewuster om zou moeten gaan met het gebruik van hiervan. Om de tropische gebieden, ofwel de longen van de aarde, in stand te houden, zal het gebruik van deze olie drastisch moeten verminderen. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar, zoals boter van de Flower Farm of de 100% pindakaas van de Albert Heijn. Vaak zit palmolie in bewerkte producten, dus koken met verse producten kan een goede stap zijn! Check hier alle Duurzame Student recepten.

Naast ons onderzoek en de informatiekanalen hebben wij een challenge opgezet om twee dagen lang (1 en 2 januari) zo min mogelijk palmolie te gebruiken, als een goed voornemen voor het nieuwe jaar! Ben je geïnteresseerd in deze uitdaging of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan een kijkje op onze Instagram-pagina of bezoek onze website!

Bij voorbaat dank!

Dit artikel is geschreven door vijf studenten van de Hogeschool Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top