skip to Main Content

Utrecht’s Green Guide 

Utrecht’s Green Guide 

Ik tip je maar al te graag de beste hotspots van Utrecht, m’n stadsie. Herman Berkien zingt het in het nummer ‘Als ik boven op de Dom sta’: “Der is geen mooier plekie als Utereg, m’n stad!” Lees snel verder voor de lekkerste eetplekjes met veganistische opties, winkels, de leukste to-do’s en slaapplekken.

 1. Dubbel en Dwars (Weerdsingel westzijde 8)

Dubbel en Dwars is opgericht door een tweeling, hetzelfde maar toch anders, vandaar: Dubbel en Dwars. Deze plek heeft een rustige en vrolijke sfeer terwijl het zich bevindt op een druk kruispunt. Met lekker weer heb je op het terras veel te zien en zit je altijd in de zon. Alle gerechten zijn vega of vegan. 

Extra leuk: ze hebben een crea-bea club opgericht. Iedere laatste zaterdag van de maand ben je welkom voor een creatieve activiteit + lekkere koffie. Zoals mokken schilderen of je eigen oorbellen maken. 

 1. Gys (Voorstraat 113 & Amsterdamsestraatweg 77)

Restaurant Gys heeft 2 locaties in Utrecht waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch of avondeten. Beide locaties hebben een fijne sfeer en je eet er de lekkerste gerechten. Mijn favoriet blijft toch wel de plantaardige kapsalon, terwijl mijn vriend zweert bij de Ruffle my truffle met gefrituurde oesterzwammen. 

Afbeelding met voedsel, overdekt, tafel, meubels

Automatisch gegenereerde beschrijving
 1. Tijm (Pieter Nieuwlandstraat 5 en Donkere gaard 3)

Bij Tijm op de Pieter Nieuwlandstraat ervaar je het ultieme huiskamergevoel. De andere locatie is ook leuk maar een stuk drukker omdat deze midden in het centrum zit. Bij dit koffiehuis en restaurant zijn veel gerechten vega(n). Heerlijk om hier te ontbijten met een banaan – bosbessen, havermout bowl of ’s avonds te kiezen voor een plantaardige roti. 

 1. Copper Branch (Steenweg 37)

Midden in het centrum vind je dit volledige plant-based restaurant voor ontbijt, lunch of diner. Je eet hier sappige hamburgers, gezonde bowls of goedgevulde wraps. Probeer vooral ook even de toetjes. 

 1. Sophie Stone (Steenweg 11)

Bij Sophie Stone vind je duurzame en eerlijke mode voor zowel mannen als vrouwen. De prijzen liggen hier wat hoger dan bij een Fast Fashion keten, dat komt o.a. omdat de arbeiders een eerlijk loon krijgen en geen kinderen zijn. Een ‘grijze muizen’ winkel is het zeker niet want ze hebben hier ook allerlei vrolijke kleurtjes. De merken die je hier onder andere vindt zijn: Armedangels, People Tree, thinking MU etc. Daarnaast hebben ze ook Organic basics en sieraden van A Beautiful Story. 

 1. E&co warenhuis (Lange viestraat 6)

E&co warenhuis is het groenste warenhuis van Utrecht. Je vindt er lekker veel groen met plantjes van ‘Stek voor je plek’. Daarnaast ook handgemaakte duurzame kaarsen in prachtige aardetinten. Je kunt er ook terecht voor de meest hippe boeken met duurzame thema’s en natuurlijke verzorgingsproducten. Of leen een kledingstuk bij de kledingbibliotheek. Kortom, hier scoor je sowieso een fijn duurzaam cadeau voor jezelf of een ander!

 1. De koekfabriek (Schoutenstraat 7)

Deze (h)eerlijke koekjes worden met de hand gebakken door bijzondere bakkers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor krijgen zij een kans terug te keren in de maatschappij. Kom vooral binnen even proeven. Je mag hier ook je eigen bakje meenemen om de (vegan) koekjes mee naar huis te nemen. 

Bestel je koffie of thee in een horecazaak in Utrecht? Grote kans dat je er een koekje van De Koekfabriek bij krijgt. Let maar eens op!

 1. Tweedehandswinkels 

Afbeelding met winkel, bloempot, gebouw, kamerplant

Automatisch gegenereerde beschrijving

In Utrecht heb je meer dan 20 tweedehandswinkels. Heerlijk om even rond te snuffelen en mooie items te scoren. Mijn persoonlijke favorieten zijn: 

 • Emmaus Domstad (Monseigneur van de Weteringstraat 1) en Emmaus Lombok (Makassarstraat 36)
 • Thrift tale (Vredenburg 27)
 • Het Kraayennest (Amsterdamsestraatweg 583)
 • Rataplan (Ravenswade 54, Nieuwegein)
 1. Ping Pong club 

Verscholen op een industrieterrein vind je de Ping Pong club. Een gezellige hotspot waar je een drankje kunt doen, een hapje kunt eten en natuurlijk tafeltennissen. Daarnaast organiseren ze ook speciale evenementen, zoals de ‘Wake up Club’. Hier word je al dansend wakker geschud op de vetste beats, terwijl het ontbijtbuffet al voor je klaarstaat.

De Ping Pong club heeft al meerdere keren gedreigd dicht te gaan i.v.m. de gemeente die op dat stuk grond woningen wil bouwen. Telkens werd het uitgesteld en ik hoop dat dat nog heel vaak gaat gebeuren!

Afbeelding met gebouw, plafond, meubels, overdekt

Automatisch gegenereerde beschrijving
 1. Centraal museum 

De vaste collectie van het Centraal Museum bestaat uit een verzameling van kunst, design, mode en stadsgeschiedenis. In deze collectie zie je meer dan 400 werken van makers uit alle tijden. Momenteel is er onder andere de tentoonstelling Op Scherp. Hier zie je immense schilderijen die zo levensecht zijn dat het net foto’s lijken: dat is de magie van fotorealisme. Daarnaast is er ook een tentoonstelling te zien van kunstenaar Pauline Curnier Jardin. Een unieke mix van performancekunst, film, sculptuur en installaties daagt zij conventionele normen uit en bevraagt zij de stereotype verbeelding van de vrouw.

Vergeet niet na je bezoek aan het museum ook nog even de museumtuin in te lopen. Deze ligt binnen de oude stadsmuren en creëert hierdoor een rustige oase. In de zomertijd wordt hier een buitenbioscoop opgebouwd.  

 1. Wandelen langs de Oudegracht

Het oude stadscentrum van Utrecht is helemaal omringd met water. Het leuke is dat je deze helemaal rond kunt lopen in iets meer dan 5 km. 

Afbeelding met tekst, kaart, atlas, Lettertype

Automatisch gegenereerde beschrijving

Geen zin om het lopend te doen? Huur een waterfiets, kano of sup en ontdek Utrecht vanaf het water. 

 1. Meer groen

Als je even echt de natuur in wilt kun je het beste naar natuurgebied Amelisweerd/Rhijnauwen. Vanaf Utrecht Centraal ben je binnen 20 minuten met de fiets bij de ingang van Amelisweerd op de Koningsweg. Een andere optie is met de trein naar station Utrecht Lunetten, waarna je nog ongeveer 12 minuten moet lopen. 

In het bos vind je hier ook een theehuis, fort, museum, Stayokay en restaurant de Veldkeuken. Die laatste wil ik je absoluut aanraden om een koffietje te doen en te lunchen. Ze hebben hier heerlijke veganistische opties en de locatie is super. 

Als je wat langer in Utrecht wilt verblijven raad ik je twee overnachtingsplekken aan: 

Bunk 

De Bunk hotels bevinden zich in voormalige kerken. Een in Amsterdam en ook een in Utrecht, op Catharijnekade 9. Je loopt er zo heen vanaf het centraal station en je staat ook zo weer in de bruisende binnenstad. Ze hebben hier veganistische en lokale opties bij het ontbijt, de lunch en het avondeten. 

Bunk Utrecht is uitgeroepen tot een van de duurzaamste hotels volgens de ASN Bank. Dit komt onder andere doordat zij een Golden Green Key-certificaat (duurzaamheidskeurmerk voor toeristische en recreatieve branche) hebben. Daarnaast hebben ze biologisch beddengoed en eco-friendly verzorgingsproducten op de kamers. Je kunt kiezen uit een kamer (vanaf €127,71) of een pod (vanaf €42,75).

Bunk: https://wearebunk.com/ 

Stayokay Rhijnauwen en centrum

Stayokay is een hostelketen door heel Nederland. Simpel en niet te duur daarnaast hebben ze ook duurzaamheid hoog in het vaandel. Al deze hostels zijn dan ook gecertificeerd met het EU Ecolabel. In Utrecht hebben ze twee locaties. De eerste zit midden in het centrum aan het Neude. De tweede bevindt zich midden in het groen en daar wil ik je graag wat meer over vertellen. 

In dat prachtige natuurgebied waar ik het eerder al over had vind je ook een Stayokay. Heerlijke plek als je Utrecht wil bezoeken zonder direct midden in de stad te zitten. Boek een simpele kamer in de stayokay gevestigd in een oud landhuis aan de rivier de Kromme Rijn. Kies voor een privé kamer(€68,55) of bed op een gemengde slaapzaal (vanaf €24). 

Welke locatie spreekt jou meer aan? Bij beide hostels kun je trouwens ook goed eten als vega(n).

Afbeelding met buitenshuis, boom, val, hemel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Stayokay centrum: https://www.stayokay.com/nl/hostel/utrecht-centrum 

Stayokay Bunnik: https://www.stayokay.com/nl/hostel/utrecht-bunnik 

Veel plezier met jouw bezoek aan de stad Utrecht! Wil je nog meer duurzame stedentrips maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top