skip to Main Content

Gent City Guide: The Sustainable and Vegan One

Gent City Guide: The Sustainable And Vegan One

Gent heeft het allemaal: kunst, goed eten, een kasteel, aardige mensen, parken en lekkere biertjes! Ver is het ook niet. Vanaf Utrecht centraal sta je binnen 3 uur in Gent. Daarnaast is met de trein reizen een fijne en relaxte manier. Je hebt meer beenruimte, kan tussendoor even lopen, ziet het landschap veranderen en je kan pauze houden in Antwerpen. In Antwerpen moet je namelijk overstappen op de trein naar Gent. Ga dus vooral nog even een koffietje in Antwerpen drinken en voor meer tips check je de Antwerpen Green City guide. In deze Gent guide geef ik je tips voor de leukste winkels, restaurants, lunchplekken, musea, natuur en een slaapplek!

Alhoewel ik niet meer (eindeloos) shop vanwege mijn duurzame idealen vind ik even kijken toch altijd leuk. Ik deel graag de wat duurzamere opties met je. 

 1. Ohne Gent. Zero waste shoppen, lokaal en vegan! Op de Steendam 68 en Koningin Elisabethlaan 22.
 2. Clothilde. Dit is de plek voor natuurlijke make-up (Hoornstraat 6).
 3. Supergoodsstore. Hier vind je allerlei duurzame merken voor man en vrouw. Van kleding tot make-up. (Brabantdam 63)
 4. Think Twice. Deze tweedehands winkel kende ik al vanuit Antwerpen en je scoort hier echt de leukste vintage items. Gent heeft ook 2 locaties die een bezoekje zeker waard zijn: Brabantdam 4 en Nederkouter 109.
 5. Fann. Super toffe tweedehandswinkel met wat chiquere merken voor een flink gereduceerd tarief. Daar moest ik, Fanny, natuurlijk even een kijkje nemen! (Burgstraat 36)
Gent Green City Guide - Shopping - Duurzame Student
Ohne
Gent Green City Guide - Shopping - Duurzame Student
Think Twice
Gent Green City Guide - Shopping - Duurzame Student
FANN

Gent mag zichzelf de veggie hoofdstad van Europa noemen! Dit komt doordat de stad in verhouding meer vegan en vegetarische restaurants telt dan bijvoorbeeld Parijs of Londen. Genoeg aanbod aan vegan en vegetarische restaurants in Gent dus. Ik deel vooral graag de veganistische restaurants met jou.

 1. Bokertov. Een paar deuren verderop van tweedehandskledingwinkel Fann zit restaurant Bokertov. Een Israëlische restaurant met vegan opties. Ze hebben ook 3 locaties in Antwerpen. (Burgstraat 20)
 2. Le Botaniste. Plantaardig restaurant wat gecertificeerd CO2 neutraal is en ze geven ook aan bij iedere maaltijd hoeveel CO2 deze uitstoot om deze te maken. Je vindt hier heerlijke gevarieerde en gezonde bowls! (Hoornstraat 6) 
 3. Plant a pizza. Dit is de eerste plantaardige napolitaanse pizzeria van België! Iedere woensdag een pizza van de kaart voor €10. Deze keer was dat de pizza met pompoen, oesterzwam en plantaardige gorgonzola. Ik heb ontzettend genoten van deze en de funghi pizza! Daarnaast was er ook hele vriendelijke bediening. (Geldmunt 49)
Gent Green City Guide - Dineren - Duurzame Student
Plant a Pizza
 1. Bavet. Zin in een vegan pastaatje? Bij dit spaghetti restaurant in een historisch pand hebben ze ook een paar vegan opties! ‘’Wij maken spaghetti à la Belge’ is hun slogan. (Hooiaard 7)

Hoe heerlijk is het om tijdens je vakantie vanuit bed zo het café in te rollen. Lekker rustig opstarten met een haver cappuccino of -latte gevolgd door een vegan soja bowl. Zo ziet mijn ideale ochtend eruit op vakantie. Als dit ook voor jou geldt, ga dan vooral naar een van deze plekjes: 

 1. Oats day long is het havermout restaurant waar je nu wilt zijn. Naast hun prachtige zoete bowls hebben ze ook hartige bowls, bagels, pancakes en smoothies. Voor ieder wat wils dus! Opgericht door broer en zus vanuit hun liefde voor gezond en lekker eten! (Nederkouter 55)
 2. O’Yo Brabantdam. Een ontbijt- en lunchrestaurant voor bowls, pannenkoeken en brunchgerechten. Je kunt hier ook glutenvrij en vegan eten. (Brabantdam 82)
 3. Knol&kool. Vegan hotspot en winkel met broodjes, soep, taart en meer. Deze zaak zit wat weggestopt in een steegje maar binnen is het heel erg licht door de grote koepel waar licht doorheen schijnt. Het eten is hier niet goedkoop maar wel erg lekker. Probeer vooral ook even het plantaardige speculoos taartje. (Heilige geeststraat 3)
 4. WAY – Specialty Coffee Roasters. Hier ga je sowieso een lekkere koffie drinken. Bezoek ook hun plantbased bakkerij en boekshop, op DOK-noord 4E/001 en Voldersstraat 58. 
 5. Madam bakster. Plantaardige bakkerij en koffiebar met een missie! In deze patisserie vind je van alles zonder room, boter, geraffineerde suiker, tarwe en artificiële smaak- of bewaarmiddelen. (Brabantdam 142)
Gent Green City Guide - Lunch en Ontbijt - Duurzame Student
Oats day long
Gent Green City Guide - Lunch en Ontbijt - Duurzame Student
Knol&Kool
Gent Green City Guide - Lunch en Ontbijt - Duurzame Student
Knol&Kool

Gent heeft talloze musea maar ik raad je er sowieso twee ten zeerste aan. En daarnaast mag je het kasteel Gravensteen ook niet vergeten. 

 1. Kasteel Gravensteen: Het kasteel bevindt zich midden in het centrum en het ouderwetse verdedigingssysteem is nog bijna helemaal intact. Het kasteel komt uit 1180 en binnen waan je je echt even in die wereld! 
Gent Green City Guide - Musea - Duurzame Student
Kasteel Gravensteen
 1. S.M.A.K museum: Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst richt zich op een breed publiek. De vaste collectie bezit nationale en internationale topwerken van kunstenaars uit de Cobra, pop art, minimal art, conceptuele kunst en arte povera. Daarnaast toont het museum elke drie maanden andere kunstwerken van hedendaagse kunstenaars uit de hele wereld. Het museum bevindt zich in het Citadelpark op 15 min lopen vanaf het station. Tip: loop vooral even door het Citadelpark. (Jan Hoetplein 1)
 2. Museum voor de schone kunsten: In hetzelfde park als het S.M.A.K vind je ook het prachtige museum voor de schone kunsten. Met een prachtige vaste collectie schilder- en beeldhouwkunst van de middeleeuwen tot de eerste helft van de twintigste eeuw. (Fernand Scribedreef 1)

Nog even de natuur in tijdens je stedentrip? Huur een fiets en fiets door het wijdse moeraslandschap van het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. Of bezoek het prachtige wandelgebied Blaarmeersen. Als het wat warmer is kan je in de grote vijver zwemmen, kajakken, waterfietsen, surfen, vissen of duiken. Genoeg te doen dus! Of kom gewoon lekker tot rust op het zandstrand. 

Op zoek naar een leuke slaapplek? Check de Green Attic of de The Cosy Green Studio op Airbnb, gelegen in een rustige buitenbuurt van Gent (4 kilometer van het stadscentrum). Deze tweepersoons studio bevindt zich op een groene zolderverdieping, vol met plantjes en gezelligheid. Je kan er ook gratis fietsen lenen! Moeder en dochter runnen de Airbnb’s na hun werkuren. Ze werken beiden fulltime als kleuterleidster in het onderwijs. 

Gent Green City Guide - Overnachten - Duurzame Student
The Green Attic

Veel plezier tijdens jouw bezoek aan Gent! Laat ons ook vooral weten wat voor duurzame activiteiten jij hebt gedaan in Gent. 

Wil je naar een andere stad? We hebben deze city guides op de site staan: 

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top