skip to Main Content

Aan de slag: verduurzaam je telefoon, laptop en mailbox!

Aan De Slag: Verduurzaam Je Telefoon, Laptop En Mailbox!

Een e-mail van een megabyte (= 1 MB) stoot tijdens zijn totale levenscyclus 20 g CO2 uit. Dat is evenveel als een oude lamp van 60 W die 25 min brandt. Eén jaar lang 20 e-mails per dag en per gebruiker komt overeen met de CO2 die wordt uitgestoten wanneer er 1000 km met de auto wordt afgelegd. (Bron: Energiegids)

Ik geef je graag een aantal opschoon- en bespaartips voor je digitale apparaten. Ga ze een voor een langs!

Met deze acties schoon jij je mailbox en opslag in een keer op: 

  • Ooit schreef je je in voor een nieuwsbrief, maar ga je de editie van ‘september 2018’ nog eens herlezen? Al deze oude nieuwsbrieven kunnen dus makkelijk de prullenbak in. Zoek in je mailbox op het woord ‘unsubscribe’ en ‘uitschrijven’ en ontdek alle nieuwsbrieven waarvoor je staat ingeschreven. Vergeet je in het vervolg niet ook gelijk uit te schrijven als je een nieuwsbrief toch niet leest. 
  • Typ in de zoekbalk ‘unread’ of ‘ongelezen e-mails’, hiermee vind je alle e-mails die je nog niet eens hebt geopend. Ga er nog even snel doorheen of je iets gemist hebt en anders kunnen ze allemaal de prullenbak in. 
  • De gehele map ‘Promotions’ en ‘Spam’ kan je ook verwijderen. In de toekomst kan je vervelende mailers ook gelijk blokkeren, dan komt het ook niet meer binnen als spam. 
  • Grote stappen maken in de opslagruimte van je mailbox? Zoek op e-mails met zware bijlagen. Verwijder ze wanneer dit kan.
  • Check vooral ook even de mailbox met verzonden items: hoe belangrijk is het dat deze blijven staan? 
  • Last but not least: verwijder al je items uit de prullenbak!
  • Denk bewust na voordat je een mail verstuurd. Is die ‘OK’ of ‘Dankjewel’-mail echt nodig? 
  • Document versturen? Check eerst of jouw document ook ergens online staat of op bijvoorbeeld een Teams omgeving. Zo ja, kies er dan voor om een linkje te sturen i.p.v. het hele document. 
  • Het is vaak leuk en makkelijk om een foto te sturen via bijvoorbeeld Whatsapp. Maar een foto verbruikt meer CO2 dan tekst, dus als je het ook in woorden kan vertellen, kies daar dan voor!
  • Wist je dat al jouw apps op je iPhone zichzelf verversen op de achtergrond? Al dit verversen is dataverkeer en kost batterij. Dit kan je met 1 simpele knop in één keer uitzetten. Dat betekent overigens nog steeds dat wanneer jij je app opent, hij wel helemaal ververst is. Het verschil is alleen dat hij het dan doet bij het openen en niet constant op de achtergrond. Om dit uit te zetten ga je naar ‘Algemeen’ en ‘Ververs op achtergrond’. Bovenaan klik je deze optie vervolgens uit. 

(Samsung heeft dit zelf al uitgeschakeld.)

  • Ga eens al je apps langs. Hoe vaak open je die ene Cashback app? Of is dat digitale dagboek echt van meerwaarde als je 1 keer per jaar een regel schrijft? Verwijder apps die je niet (meer) gebruikt, dit scheelt data en energie.
  • Wanneer je iets intypt in een zoekmachine verschijnen er vaak zoekresultaten die al vaker zijn gezocht. De zoekmachine laadt al deze resultaten al op de achtergrond en je raad het vast: dit kost energie. Zoekresultaten kan je van tevoren uitzetten. Je krijgt hierdoor NIET minder of slechtere zoekresultaten, je moet gewoon zelf iets duidelijker intypen wat je wilt zoeken. 
  • Over die zoekmachine gesproken: switch naar zoekmachine Ecosia. Ecosia is een C02-negatieve zoekmachine die een groot deel van haar inkomsten gebruikt voor het aanplanten van bomen over heel de wereld. Ongeveer 45 zoekopdrachten op het internet planten één boom. Het duurzame studentenplatform van de Hogeschool Utrecht hield hier ooit een campagne hierover, lees het hier: https://husite.nl/greenoffice/nieuws/zoekmachine-ecosia/ 
  • AI is leuk en inventief, maar kost ook data en verbruikt heel veel energie. ‘’Pleur’’ dus niet al je teksten zomaar in AI en gebruik je eigen hersenen. 
  • Kies voor ‘’ouderwets’ bellen i.p.v. videobellen via Teams. Of nog beter: ga een fysieke wandeling maken als je met je iemand iets moet bespreken. 

Al deze kleine stapjes in je internet gewoontes kunnen jouw ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Veel succes met het opschonen en besparen van jouw digitale apparaten! 

Meer weten over dit soort duurzame lifestyle tips?

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Bedankt vooe de tips! 👍🏻 Goed om te weten: er bestaat ook een Nederlandse duurzame(re) zoekmachine: ZoekGroen(.nl). Deze zoekmachine draait volledig op vrijwilligers, waardoor maar liefst 95% van alle opbrengsten direct naar projecten gaat die woestijnen structureel weer groen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top