skip to Main Content

2018: ga zero waste met deze goede voornemens!

2018: Ga Zero Waste Met Deze Goede Voornemens!

Je houdt er een duurzame leefstijl aan over. En volgens goeroe’s als Bea Johnson en Emily-Jane Townley helpt minder afval produceren je ook nog eens gezonder, gelukkiger en goedkoper te leven. Op DuurzameStudent.nl je al tips om plastic-, papier– en voedselafval tegen te gaan. Nu is het tijd om die tips toe te passen. In dit artikel lees je mijn consuminderplan voor 2018.

Door Natalie van Dis, correspondent Ecologie

Waar ik makkelijk de stap maakte naar vaker vegetarisch eten, bleef ik afvalvermindering moeilijk vinden. Ik schafte een waterfles aan, kocht boeken tweedehands en nam de mobiel van mijn zusje over. Maar toch bracht ik elke week volle afvalzakken weg.

Daarom pluisde ik in deze afvalreeks de problematiek van afval uit. Waarom moeten we consuminderen in plaats van consumeren? Maar vooral: hoe doe je dat? De 4 Re’s van consuminderen waren het antwoord: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle.  

De afgelopen weken heb ik mezelf, en hopelijk daarmee jullie, geïnformeerd over drie van de vier afvalstromen die we kennen in Nederland: plastic, papier en gft-afval. Nu is het tijd voor actie. Mijn goede voornemens voor 2018? Consuminderen. Per afvalstroom blik ik terug op wat ik al deed en voeg ik een nieuw voornemen toe om mijn afval terug te dringen.

Plastic

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Terugblik: gebruik een stuk zeep in plaats van douchegel en handzeep[/perfectpullquote] REFUSE Sinds twee jaar koop ik niet langer douchegel of handzeep, maar gebruik ik een stuk zeep. Een stuk zeep is verpakkingsloos verkrijgbaar en gaat lang mee op een zeepschaaltje. Helemaal mooi: je bespaart er ook nog eens transportkosten mee. Aan vloeibare zeep wordt namelijk water toegevoegd, wat meer ruimte inneemt voor dezelfde hoeveelheid zeep [1] .

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Voornemen: poets je tanden met een bamboe tandenborstel in plaats van de plastic versie[/perfectpullquote] REDUCE Een tandenborstel is zo’n product dat toch om de zoveel tijd vervangen moet worden. Daarom ga ik vanaf 2018 het bamboe alternatief aanschaffen!

Meer tips om plastic te consuminderen vind je hier.

Papier

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Terugblik: plak een NEE-NEE sticker op je brievenbus en voorkom post die gelijk in de afvalbak verdwijnt[/perfectpullquote] REFUSE Het complex waar ik woon kreeg een tijd terug nieuwe brievenbussen. Opeens zat mijn brievenbus vol met reclamewerk. Folder na folder werd bezorgd, vaak verpakt in een plastic hoesje. Om je kapot aan te ergeren! Nu de NEE-NEE sticker op de bus zit heb ik een stop gezet op die papierverspilling.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Voornemen: geen nieuwe schriften of kladblokken meer kopen, maar eerst de oude opmaken[/perfectpullquote] REUSE Ik heb ze in overvloed: halfvolle kladblokken en kleine schriften. Maar toch koop ik elk jaar meerdere malen nieuwe. Dat vraagt om consuminderen! Dit jaar verzamel ik al mijn (halfvolle) kladblokken en schriften op een centrale plek, en gebruik ze om lijstjes op te stellen, aantekeningen te maken en samenvattingen te pennen. Zijn ze op? Dan wil ik graag een Correctbook!

Verminder ook jouw papiergebruik met deze tips.

winactie zero waste

Wil jij kans maken op een Correctbook? We verloten er één onder de Duurzame student lezers. Deel vóór 1 februari jouw consuminder voornemen op onze Facebook en maak kans!

GFT

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Terugblik: een goed gevulde vriezer helpt je om zuinig met eten om te gaan[/perfectpullquote] REDUCE Laat ook geen vers eten bederven in je studentenhuis tijdens een weekend bij je ouders. Ik heb altijd genoeg te eten op maandag met een goed gevulde vriezer. Ik heb ontbijt in huis met brood in het vriesvak. Een toetje staat altijd klaar met een bak ijs op voorraad. En ook als ik geen zin heb om boodschappen te doen krijg ik mijn dagelijkse portie groenten binnen met doperwtjes en spinazie uit de vriezer.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Voornemen: kopen op maat[/perfectpullquote] REFUSE Boodschappenlijstjes maak ik wel, maar toch heb ik vaker dan ik wil een overschot aan vers in huis. Naar de supermarkt gaan is niet mijn favoriete bezigheid. Ik koop dan ook meestal voor 5 dagen vooruit. In plaats van boodschappen voor 5 maaltijden in huis te halen, ga ik boodschappen doen voor 4 maaltijden. Van de restjes vers die ik op de vijfde dag over heb, kan ik dan een maaltijd bereiden!

Lees meer over voedselverspilling tegengaan in dit artikel.

afvalbakken

RESTAFVAL

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Terugblik: gebruik een scheer- of trimapparaat of epilator in plaats van wegwerp-scheermesjes of harsstrips[/perfectpullquote] REFUSE Ik ben ooit overgestapt op een epilator, omdat ontharen hierdoor minder vaak hoeft, haartjes dunner worden, soms zelfs helemaal wegblijven, en je geen last krijgt van een droge of schrale huid na het epileren. Maar het is ook nog eens duurzaam! Ik ben al 8 jaar lang zoet met mijn epilator, waardoor ik honderden euro’s heb bespaard en er geen scheermesjes de afvalbak in zijn gegaan [2].

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Voornemen (voor de dames): help wegwerp maandverband en tampons de wereld uit, ga aan de menstruatiecup[/perfectpullquote] REDUCE Net als redacteur Nine de Jonge heb ik een Lunette cup aangeschaft, en ga ik dit maandelijkse restafval vanaf 2018 reduceren. De cup belooft eenvoudig te zijn in gebruik, en hygiënisch. En hij kan wel tot 20 jaar mee! Dat bespaart een heleboel afval en geld [3].

Shopping is voting

Wil jij ook consuminderen in 2018? Op DuurzameStudent.nl vind je tips om plastic, papier en voedselafval tegen te gaan. Begin klein en volg bijvoorbeeld de actiepunten van redacteur Onna. Of steun het zero waste wereldbeeld en stel je eigen consuminderplan op.

Als consument kan jij gaan voor een wereld waarin de economie niet draait op wegwerpproducten. Kies voor producten die je echt nodig hebt, die lang meegaan en die waardevolle grondstoffen hergebruiken. “Shopping is voting” [4].

 

 

Bronnen:

[1] https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/deze-slimme-zeepcapsules-besparen-co2-uitstoot

[2] http://www.scheertips.com/waarom-zijn-scheermesjes-zo-duur/

[3] http://www.duurzamestudent.nl/2016/03/30/welke-cup-heb-jij/

[4] Boek Zero Waste Home van Bea Johnson

Natalie van Dis

Natalie doet de master Environmental Biology, met een specialisatie in Behavioural Ecology, aan de Utrecht Universiteit. Ze heeft altijd al een grote passie gehad voor de natuur, en wil zich in de toekomst dan ook richten op natuurbescherming in al zijn veelvoud. Eén manier is mensen inlichten over de milieuproblemen die we hebben en wat zij daar als individu aan kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top