skip to Main Content

The Great Bubble Barrier wint The Green Challenge 2018

The Great Bubble Barrier Wint The Green Challenge 2018

Onlangs spraken we bij Duurzame Student met de winnaars van een eerdere versie van The Green Challenge. Dit stuk gaat over de kersverse titelhouder: Great Bubble Barrier. Allereerst willen we de winnaars en de geselecteerden van harte feliciteren en bedanken voor de inspiratie die zij ons en onze lezers geven.

The Green Challenge van de Postcode Loterij is voor ons een belangrijk evenement om in de gaten te houden, aangezien er voor 1 miljoen aan prijzen voor groene initiatieven worden uitgereikt. Een zeer goede stimulans dus, voor de winnaar, maar ook voor het verduurzamen van onze samenleving.

Door: Jos Hummelen

De winnaar van de hoofdprijs, namelijk een half miljoen, komt uit ons eigen land. The Great Bubble Barrier (zie filmpje) kreeg via Anne Marieke Eveleens op het evenement de meeste punten van de zes-koppige jury. Anne Marieke is geen nieuwe naam in de duurzaamheids scéne. We kennen haar van Duurzame Jonge 100, waar ze samen met Saskia Studer en Fracis Zoet al prijkte.

De uitdaging die de dames aangingen heeft alles te maken met de plastic soep in onze oceanen. Om te voorkomen dat (micro)plastic de zee bereikt, moet dit dus al uit de rivieren worden gefilterd. De moeilijkheid hierbij is dat de Nederlandse rivieren druk zijn: (vracht)schepen maken gebruik van de wateren. De oplossing: een barrière van luchtbellen.

De bubbels in de rivier blazen de plastics naar de oever zodat in de volle breedte en diepte van de rivier stroomafwaarts tot 90% minder plastic meer te vinden is. The Great Bubble Barrier testte hun systeem in de IJssel, waarbij ze een afstand van 200 meter overbrugde met een bellenscherm. Aan de oevers kunnen de plastics gemakkelijk worden verzameld om gerecycled te worden. Misschien een goed idee voor Laura Klauss om vanaf daar aan te haken. Eveleens: “nu kunnen we een Bubble Barrier plaatsen in Nederland!”

Ook de tweede plek is het vermelden waard. Uit Estland komt Reverse Resources. Dit is een software platform voor de kledingindustrie. Als men dit platform gebruikt, kan de vraag van gerecyclede goederen goed afgestemd worden op het aanbod.

Soms moet je zaken waarop je stiekem hoopt uitspreken. Daarom: wij hopen dat een van onze lezers ooit meedoet aan dit spektakel!

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top