skip to Main Content

Een kijkje bij COP24 in Katowice

Een Kijkje Bij COP24 In Katowice

Ondertussen zijn de laatste dagen van de onderhandelingen bij de 24e klimaattop (COP24) in Katowice, Polen aangebroken. Het duurt niet lang meer voordat we duidelijkheid krijgen over de afspraken die tussen de 195 landen worden gemaakt. Een spannend moment, want het is ontzettend belangrijk dat de doelen die bij de klimaattop in Parijs zijn geformuleerd, tijdens deze COP24 worden geconcretiseerd.

Door: Sophie Spijkers

Wat is het doel van de COP24?

In 2015 werden er ambitieuze afspraken gemaakt in het klimaatakkoord van Parijs (COP21). Er werd onder andere vastgelegd dat de opwarming van de aarde tot ruim onder de 2 graden beperkt moet blijven. Hiervoor moet de emissie-uitstoot (CO2) van alle landen samen in het jaar 2050 netto 0 zijn. Elk land moet nationale doelen opstellen om aan de internationale afspraken te kunnen voldoen. Echter, sinds dat ambitieuze klimaatakkoord lijken veel landen nog ver van de juiste route zijn. Daarbij is het belang van het beperken van de opwarming tot 1,5 graad verhelderd dankzij het IPCC rapport (lees hier het artikel van Justine van DS over IPCC). Het belangrijkste doel van de COP24 in Katowice is dan ook dat het klimaatbeleid wordt aangescherpt en vooral meetbaar wordt gemaakt. Op die manier kunnen landen elkaar wijzen op klimaat-ongunstige investeringen en beleidsvoering.

Een inkijkje bij COP24

Green Tickets, de Jonge Klimaat Beweging (JKB), DWARS (Groenlinkse jongerenpartij) en Jongeren Milieu Actief (JMA) organiseerden samen een jongerenreis naar de COP24, genaamd “COP OP!”. Tijdens deze reis willen we de stem van jongeren laten horen en een voorbeeld geven van hoe het ook kan (reizen per trein bijvoorbeeld). Klik op onderstaande quote en lees meer over COP OP! en over hoe ik (Sophie van JMA) de jongerenreis ervaar: Het is een waanzinnige ervaring en het is zo cool wat we in 4 dagen al hebben bereikt hier!”

Meer weten?

Sophie Spijkers

Sophie studeerde Psychologie aan de UvA en heeft zich met name gefocust op Sociale Psychologie. De afgelopen jaren is zij zich steeds meer gaan bezighouden met (de psychologische processen achter) het klimaatprobleem. Ze gelooft in de kracht van het individu. Ze is vegetariër geworden, overgestapt op een groene bank, koopt alleen nog tweedehands of duurzame kleding en wil graag de medemens stimuleren een milieuvriendelijk bestaan te omarmen. Door DS als podium te gebruiken wil Sophie belangrijke processen aankaarten die door het klimaatprobleem veroorzaakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top