skip to Main Content

Alles wat je wilt weten over het Klimaatakkoord

Alles Wat Je Wilt Weten Over Het Klimaatakkoord

Stop de persen. (Hetvoorstelvoordehoofdlijnenvanhet) Klimaatakkoord zijn deze week gepresenteerd! Hoera! Want jij wilt iets met duurzaamheid, een betere wereld voor iedereen en dat Nederland daar ook haar rol in pakt. Toch? Je weet ook dat jij, als goed geïnformeerd persoon, hier eigenlijk wel een mening over zou moeten hebben. Desondanks is er dat stemmetje in je achterhoofd. Het fluistert stilletjes bij deze mededeling…

“Booooring”

Joh, schaam je niet, dat kan allemaal en dat herken ik wel. Daarom help ik je een handje.

Wat ging eraan vooraf?

In 2015 ondertekende Nederland het Klimaatakkoord van Parijs. De basis hiervan ken je hoop ik wel. Als het wat is weggezakt, lees je er hier meer over. In een notendop: tijdens “Parijs” spraken nagenoeg alle landen ter wereld af om er gezamenlijk voor te zorgen dat de gemiddelde temperatuurstijging op aarde onder de 2°C zou blijven. Fun fact: Hoeveel landen dit nu precies zijn verschilt per bron en interpretatie (1), maar vast staat dat het er sinds 2017 in ieder geval -1 landen zijn, dankzij de heer Trump (2).

Waarom dit Klimaatakkoord?

Alhoewel 3 jaar geleden nagenoeg alle landen ter wereld besloten om de handen ineen te slaan om de verdere opwarming van de Aarde binnen de perken te houden, hebben de meeste landen nog geen idee hoe. Ook wij, Koninkrijk der Nederlanden, weten nog niet precies hoe wij aan die internationale stip op de horizon kunnen bijdragen. Tot op heden. Met een nieuw gevormd kabinet, inclusief een heuse klimaatminister, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Hier is het Klimaatakkoord!

Wat staat er in het Klimaatakkoord?

Hold your horses. Het Klimaatakkoord is nog niet gevormd. Wat er op 10 juli is gepresenteerd is het voorstel voor de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Maar dat bekt net wat minder lekker 🙂 Concreet heeft het Klimaatakkoord als doel een CO2-reductie van 49% in 2030 t.o.v. 1990. Het gepresenteerde voorstel voor de hoofdlijnen beschrijft de beoogde reductie per sector.

Vijf sectortafels

Het Klimaatakkoord buigt zich over vijf onderwerpen:

  • Gebouwde omgeving, dus onze huizen en kantoren;
  • Mobiliteit, denk aan het verkeer, openbaar vervoer;
  • Landbouw;
  • Elektriciteit;
  • Industrie.

Per onderwerp is een ‘sectortafel’ gevormd. Elke tafel heeft een voorzitter en bestaat verder uit deelnemers vanuit verschillende hoeken uit de samenleving, met een balans tussen kennisinstituten, overheidsinstellingen en bedrijfsleven. In totaal dragen ruim honderden organisaties bij aan de totstandkoming van het Klimaatakkoord. Een compleet overzicht van wie aan welke tafel zit vind je hier.

In de infographic hieronder vind je de doelstellingen per sector.

Infographic gemaakte voorstel voor inhoud op hoofdlijnen van het Klimaatakkoord (bron: Rijkswaterstaat)

Wat staat er dan voor deze onderwerpen beschreven?

Elke sectortafel beschrijft in hoofdlijnen hun voorstel om een X-aantal Megaton (Mt) CO2 te besparen en op welke manier. In totaal leveren alle voorstellen samen een reductie van 48,7 Mt op.  De sectoren energie en industrie verzorgen de grootste besparing: ruim de helft. Zoals te zien in de infographic wordt er opvallend sterk op de energiesector ingezet. De meeste CO2-besparing wordt gerealiseerd met een versnelling van de energietransitie. De plannen voor windmolenparken op zee worden voortgezet en uitgebreid, evenals de plannen voor zonnepaneelvelden op het land.

En nu?

Eerst zomervakantie, natuurlijk. Daarna rekenen PBL en CPB het document door. Stroken die ambities wel met de werkelijkheid?

Zeer versimpeld gezegd is, na het werk van PBL en CPB, vervolgens Wiebes (VVD) als Klimaatminister aan zet. De politiek, dat wil zeggen het kabinet en de Tweede Kamer, kiezen welke richting wij, Nederland, op gaan om de CO2-reductie doelstelling te halen.

Daarna zijn de tafels weer aan zet. Hun doel is om de doelstelling naar afspraken te vertalen. Ook gaan zij in op de thema’s die voor iedere sector van belang zijn: innovatie, arbeidsmarkt en scholing, financiering en ruimtelijke inpassing.

Dit tezamen vormt het uiteindelijke Klimaatakkoord.

Wanneer is dat Klimaatakkoord dan af?

Het échte Klimaatakkoord, dus de invulling van die tot nu toe voorgestelde hoofdlijnen, zou eind van dit jaar klaar moeten zijn.

Nog zó lang?!

Tja, lang leve het poldermodel.

Ik wil niet zo lang wachten…

Wil jij ook jouw stem laten horen in deze besprekingen? Hier is een contactformulier waar je jouw bijdrage voor het Klimaatakkoord kan leveren. Geen idee hoe snel een reactie daar wordt opgepakt, dus wat je daarnaast nog kan doen is een kijkje nemen op de website van De Jonge Klimaatbeweging. Zij bieden jongeren soms mogelijkheden om een bijdrage aan de besprekingen voor het Klimaatakkoord te leveren.

Kom in actie

Het uitgebreid polderen om consensus te vinden en de klimaatdoelstellingen ook in het totaalbudget te laten passen, is natuurlijk hartstikke belangrijk. Maar ik kan me voorstellen dat jij, net als ik, hier wat ongeduldig van wordt. Niet getreurd. Jij kan nu al beginnen.

Kies zelf iets waar jij je hard voor wilt maken voor een duurzamere wereld, en ga er voor. De makkelijkste stappen die jij als student kan maken is eens kritisch te kijken naar jouw eigen voedings- en consumptiepatroon en jouw reisgedrag.

Op deze website vind je genoeg inspiratie én direct toepasbare tips. Om je alvast op weg te helpen:

Voedingspatroon

  • Max stopte cold turkey met vlees eten en je leest hier hoe hij dat deed.
  • Wat eten we vanavond? Deze Vega Kapsalon door bitesbybo.nl natuurlijk!
  • En ook dronken worden kan duurzaam, aldus dit artikel van onze redacteuren Jos en Max.

Consumptiegedrag

  • Met pijn in het hart beschrijft Isabel hier waarom de fashion industrie één van de grootste milieukwellers is. Ze eindigt met bruikbare tips!
  • Natalie beschrijft hier haar goede voornemens om te zorgen voor minder afval

Reisgedrag

Waar ga jij je deze zomer mee bezig houden?

Meer lezen?

  • Klaar om het hele voorstel door te akkeren? Downloaden kan hier.
  • Maar wat gebeurt er dan precies als de temperatuur toch sneller stijgt? De Rijksoverheid vat het hier in mooie infographics samen.
  • Uiteraard is er ook kritiek, NOS vatte hier wat reacties samen.

Bronnen

(1) Steun van 196 landen, handtekening van 171 volgens het NRC.195 volgens de Volkskrant. Enfin, een boel landen doen dus mee met “Parijs”!

(2) Hoe zat dat ook alweer met Trump? Dat lees je bijvoorbeeld hier.

(3) Het meeste van deze informatie verzamelde ik voor jou via de website van het Klimaatakkoord en deze pagina van Milieu Defensie en het nieuwsartikel van NOS.

Richa van Zoelen

Richa (@groenedingen010) dartelt wat rond in Rotterdam, waar ze een master Global Business & Sustainability deed. Ze zoekt naar manieren om dat dartelen zo groen en bewust mogelijk te doen. Alhoewel ze het heerlijk vindt om over Grote Vragen des Levens na te denken, weet ze vooral dat ze het ook allemaal niet zo weet. Daarom houdt ze het zo dicht mogelijk bij zichzelf: stapje voor stapje steeds wat bewustere keuzes. Het liefst met een lach, en helemaal mooi als daar nog wat slechte woordgrappen aan te pas komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top