skip to Main Content

DJ100 Held Daan Groot: economie en ecologie gaan heel goed samen!

DJ100 Held Daan Groot: Economie En Ecologie Gaan Heel Goed Samen!

Ieder jaar brengt SustainableMotion een lijst uit waar honderd jonge duurzaamheidspioniers op prijken: de Duurzame Jonge 100. De redacteuren van Duurzame Student vroegen zich af wie deze klimaathelden zijn en wat ze drijft. In de serie ‘DJ100 Helden’ lees je hier met enige regelmaat het verhaal van één van hen. Vandaag: Daan Groot, frontman van De Natuurverdubbelaars.

Door: Jos Hummelen

Inmiddels is Daan opgenomen in de Duurzame 100, op plek vijfenzeventig. Ook is zijn naam terug te vinden in de Food100 (2017). Daarnaast was Daan, namens De Natuurverdubbelaars, in 2018 genomineerd voor de VHG Groenprijs op Duurzame Dinsdag. En, waar het hier om gaat: Daan is wel drie keer in de Duurzame Jonge 100 verschenen (2018, 2017, 2014).

Moeilijke start, nu een sprint

Ik ontmoet Daan in zijn groene kantoor in Amsterdam, waar we gaan zitten in gemakkelijke stoelen uit de Amsterdamse School. Hij studeerde Internationale Relaties, terwijl zijn compagnon Erwin van Woudenberg hem overhaalde samen met hem te beginnen aan een uitdaging: bedrijven laten inzien dat meer groen meer winst betekent. Iets compleet anders dus. Samen met bedrijven en overheden ontwikkelen de Natuurverdubbelaars plannen voor groene oplossingen die uitgaven doen verminderen.

Daan vertelt dat zijn eerste jaren bij De Natuurverdubbelaars lastig waren. “We begonnen midden in de crisis. Ik heb in de eerste twee jaar een aantal keer gedacht: als er nu niks binnenkomt, is het klaar. Dan gebeurde er altijd wel iets.” Uiteindelijk kwamen De Natuurverdubbelaars in een stroomversnelling terecht, ineens stonden er meerdere opdrachtgevers op de stoep.

Daan vertelt droogjes dat het succes ook wat uit de lucht kwam vallen. “We zijn lang met z’n tweeën geweest, maar de laatste jaren breiden we rap uit.” Daarbij zijn De Natuurverdubbelaars op zoek naar ambitieuze, slimme mensen met een groen hart.

‘Niemand zoals wij’

Het succes is echter wel te verklaren. Daan, toch wel trots: “Ik ben nog geen andere partij tegen gekomen die onze visie en aanpak delen. Wat wij doen is echt uniek.”  Hierbij verwijst Daan ook naar het feit dat zowel Daan als Erwin lector zijn aan de HAS in Den Bosch. “Die praktische kennis gebruiken wij ook bij De Natuurverdubbelaars. Dat geeft ons wel iets extra’s.”

Op de website van De Natuurverdubbelaars staan ‘berichten uit het lab’, met veelbelovende thema’s als ‘tiny housing’ en ‘klimaatadaptatie’. “Op deze manier kunnen potentiële klanten zien wat onze expertise is” aldus Daan. Het is dus de etalage van De Natuurverdubbelaars.

Meer inspirerende en persoonlijke verhalen lezen?

Het primaire doel van Duurzame Student is om jonge mensen te inspireren hun steentje bij te dragen of zelfs – zoals Daan Groot – een grote impact te hebben. Wij hopen dat dit persoonlijke verhaal onze lezers aanmoedigt om zelf ook aan de slag te gaan.

Een ander inspirerend verhaal is bijvoorbeeld dat van Anne Marieke Eveleens. Nadat zij genoemd werd in de vorige editie van DJ100 won ze in september 2018 een half miljoen! Via The Green Challenge van de Postcodeloterij deed ze mee met haar Great Bubble Barrier (zie artikel). Eerder verschenen in deze reeks over DJ100 Helden interviews met Laurie van der Burg en  Christine Teunissen.

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Allemaal echt goede bedoelingen. Maar, grondeigenaar zijn in NL betekent niet dat men zomaar op eigen grond b.v. een voedselbos kan gaan aanleggen en ook nog 1 of 2 zgn. Tiny Houses erop kan laten plaatsen, zelfs niet als deze geheel off-grid zijn. Daarvoor zijn enorme bureaucratische hindernissen te overwinnen. En, dan zijn er grote verschillen per Provincie. In Overijssel lijkt het bestuur zeer bevorderend , in Brabant ook, zie o.m. project Eco Dorp Boekel. Wat mijn nodig lijkt, is een verandering in de wet- en regelgeving m.b.t. het verlenen van de gemeentelijke Omgevingsvergunning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top