skip to Main Content

Green City guide Zutphen, Achterhoek

Green City Guide Zutphen, Achterhoek

In de historische Hanzestad Zutphen vind je een uitgestrekte rivier, de IJssel, een levendige markt, prachtige natuur en heerlijk eten.Mijn favoriete stad in het oosten van het land. In deze green city guide Zutphen tip ik je graag de leukste plekjes! Plantaardig eten is soms nog even zoeken maar door de jaren heen heb ik een aantal leuke plekken kunnen vinden!

  1. Bloem op de taart (Laarstraat 22)

(Vegan) Patisserie en koffie met havermelk, niet onbelangrijk. Je vindt hier vegan bites, macarons, amandelcakejes en pecannotentaartjes. 

  1. By Chiel (‘s-Gravenhof 5)

By Chiel is een chic café vlak bij de overgebleven vestingwerken aan de IJsselkade, ook wel ‘de bult van Ketjen’ genoemd. Vanuit de groene tuin van het café kijk je dan ook over een zijarm van rivier de IJssel. In deze tuin drink je een heerlijke haver cappuccino. Op de menukaart staan een aantal veganistische opties maar de keuze is nog wel een beetje karig. 

  1. Talamini (Houtmarkt 44)

Aan de Houtmarkt bevindt zich ook een ijssalon waar mijn oma maar al te graag kwam. Hier hebben ze tegenwoordig een aantal plantaardige fruit smaken en chocolade smaken. 

  1. Biotoko (Lijmerij 27)

Zutphen is een parel rijker met de komst van deze biologische toko naast het station! Vanaf 10 Euro haal je hier een heerlijke vegan curry, nasi, bami etc. Het Indonesische eten ligt er in buffetstijl en de combinaties kun je zelf maken. Je kan natuurlijk ook gewoon eten in het zonnige restaurant. 

Afbeelding met meubels, vaas, tafel, koffietafel

Automatisch gegenereerde beschrijving
  1. Roxo lunchcafe (Turfstraat 17)

Ontbijt- en lunchcafé met vegetarische en veganistische opties. Je eet hier bowls, wraps, burgers, toast, acai bowls, pannenkoeken en andere zoetigheden. Probeer vooral ook de oesterzwammen shoarma op een pita broodje. Roxo lunchcafé is opgericht door moeder en dochter die beide een passie hebben voor duurzaam ondernemen. 

  1. Green little kitchen, (Baankstraat 38)

Lunch in de huiskamer of tuin van Regi. Een keer per maand eet je hier heerlijke gerechten die vrij zijn van geraffineerde suiker, lactose, gluten en dierlijke producten. Houd zijn Facebook in de gaten voor extra evenementen zoals diners, lezingen en workshops. Catering nodig? Ook dat doen ze! Je haalt hier vegan afvalvrije gerechten. 

  1. Noten & zo (Lange Hofstraat 34)

Om de hoek van de markt vind je noten-delicatessenzaak ‘Noten & zo’. De geur van vers gebrande noten komt je al tegemoet, want dat branden ze hier elke dag. Daarnaast behoren ze al jaren tot de top van de beste Notenspecialisten van Nederland. De rest van hun assortiment is ook zeker een kijkje waard, zoals de olijfolie, balsamico, azijn, bakproducten en wijnen. Op de vide kan je wat drinken en kijk je over de winkel uit. 

  1. Super natuur (Lange Hofstraat 21)

In dezelfde straat vind je een biologische supermarkt waar je als vegan heerlijk boodschappen kan doen. De winkel is klein maar ligt vol met biologische, pure en dus plantaardige producten. Veel verse producten komen uit de directe omgeving. De winkel zit al sinds 1987 op deze plek. 

  1. Odin (Spittaalstraat 22)

Een biologische supermarkt die je op meerdere plekken in Nederland tegenkomt. Wanneer je boodschappen doet bij Odin koop je producten zonder chemische bestrijdingsmiddelen en doe je dat bij een coöperatie met eigen winkels. Sinds hun oprichting in 1983 kopen ze direct in bij boeren, tuinders, bakkers, slagers, wijnboeren, pastamakers, chocolatiers en andere kwaliteitsproducten.

  1. De Pelikaan (Pelikaanstraat 9)

Als je de Pelikaan binnenstapt, waan je je even in een andere wereld. De winkel bestaat ook al sinds 1816. Haal hier verse koffiebonen en/of thee en drink gelijk een kopje bij de schenkerij. 

  1. Conceptstore Gaia (Laarstraat 53) 

Bij conceptstore Gaia vind je allerlei vrolijke kleding. Je kan hier kleding kopen maar ook huren. Ze beschrijven het zelf als volgt: “De kledingbieb is een grote walk-in closet voor alle vrouwen die van eersteklas tweedehands en duurzame kleding houden. Voor nog geen twee tientjes per maand kun je er onbeperkt en guilt-free mooie kwaliteitskleding shoppen’’.

  1. Appel en ei (Laarstraat 23)

Afbeelding met overdekt, plank, meubels, vloer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Deze tweedehands kledingwinkel is een keten door heel Nederland. Ik ben fan want de kleding is altijd schoon en mooi gesorteerd op kleur, maat en onderdeel. Ik vind er eigenlijk altijd wat! 

  1. Het geheim van mooie dingen (Laarstraat 57)

Als je op zoek bent naar een uniek en mooi cadeau ben je bij deze winkel op het juiste adres. De producten die hier liggen zijn met liefde en aandacht gemaakt door mensen die er eerlijk voor betaald worden. Zoals geïllustreerde boeken, porseleinen bordjes, armbandjes en mooie kaarten. Je vindt er ook tweedehands kleding die door anderen is ingebracht. Dit mag je zelf natuurlijk ook doen, dan ontvang je 40% van het verkoopbedrag.

  1. Waar (Korte beukerstraat 14)

De Waar winkels zijn een keten door heel Nederland. Hier koop je allerlei duurzame en zero waste benodigdheden. Herbruikbare broodzakjes, foodhuggers, herbruikbare scheermesjes, bamboe borstels, oesterzwamkweek sets en nog veel meer. De Waar zit in Zutphen in een prachtig pand in een klein winkelstraatje in het centrum. 

Je shopt hier de leukste cadeautjes, maar bijvoorbeeld ook spijkerbroeken van het duurzame merk ARMEDANGELS.

  1. Kringloopwinkel 2Switch (Skagerrakstraat 1a)

Deze kringloopwinkel bevindt zich op een industrieterrein en heeft daardoor een groot pand tot zijn beschikking. Het winkelpand is net helemaal op de schop geweest en is nu helemaal nieuw. Je vindt er van alles wat je in een kringloopwinkel kan vinden; van kleding tot stoelen, van antieke tot fietsen. 

  1. Spellenwinkel Paaprika (Beukerstraat 66)

Paaprika aan het begin van het centrum is echt een heerlijke plek voor de spelletjesliefhebbers. Voorin hebben ze een breed aanbod aan spellen en de jongens denken graag met je mee. De winkel heeft achterin allemaal tafels waar je je net gekochte spel kan spelen maar ook kan kiezen uit hun eigen verzameling. Het is moeilijk om niet de hele dag bij Paaprika te blijven hangen want je kan er ook snacks en drinken bestellen. 

  1. Naar de markt (Houtmarkt)

Een bezoekje aan de markt is altijd een goed idee. De gezellige en uitgebreide markt vind je in het centrum op donderdagochtend en zaterdag. Op zaterdag staat er een vegan falafel wrap karretje! Falafel mama maakt falafel, verse hummus, afgetopt met tahini en paprika saus.  

  1. Luxor theater (Houtmarkt 64)

Breng een avondje door in het Luxor Theater, ook wel ‘De visuele schatkamer van Zutphen’ genoemd. In een lekkere luie stoel kun je hier genieten van arthouse films, cabaretvoorstellingen en concerten. Bekijk hun website voor de agenda.

  1. Stedelijk Museum Zutphen & Museum Henriette Polak (‘s-Gravenhof 4)

Afbeelding met tekening, verf, tafel, Kinderkunst

Automatisch gegenereerde beschrijving

In dit museum ontdek je de geschiedenis van Zutphen en zie je prachtige moderne-klassieke schilder- en beeldhouwkunst. Het museum is geopend in 1975, vernoemd en gefinancierd door Henriette Polak. 

  1. Museum More (Hoofdstraat 28, Gorssel)

Dit museum ligt niet in Zutphen maar op de fiets ben je binnen 30 minuten in Gorssel. Museum MORE is het grootste museum voor modern realisme in heel Europa. Je ziet hier 20e-eeuwse meesters tot hedendaagse realisten en jong aanstormend talent. Ze hebben twee locaties maar die in Gorssel is mijn favoriet! 

De Achterhoek, waar Zutphen onderdeel van is, staat bekend om zijn mooie natuur, ik raad je ten zeerste aan om een fiets te huren en dit zelf te ervaren. Fiets over de IJsselbrug en blijf de IJssel volgen tot aan Gorssel. Hier kan je met een pontje weer over het water (kosten enkele reis 1,70 p.p.). Aan de andere kant fiets je vervolgens weer terug naar Zutphen. Een heerlijk rondje van zo’n 20 km. 

Liever wandelen? Wandel op de Gorsselse heide, naar landgoed Huis de Voorst of naar de Staringkoepel bij Groot-Dochteren. Aan de andere kant van de IJssel vind je midden op een landgoed de ruïne van De Nijenbeek. Deze ruïne is een mooi gezicht, maar helaas de laatste toren die is overgebleven van het slot dat daar ooit stond. Het slot dateert waarschijnlijk uit 1266 en heeft een hele historie. Zeker een bezoekje waard dus. 

Met lekker weer is kanoën op de Berkel ook heerlijk om te doen. Een leuk opstappunt is bij Zwembad de Berkel op de Berkelweg 7. Wanneer je zin hebt in een duik kan je naar het Gat van Roelofs net buiten Zutphen. Een meer waar je een heerlijke duik kan wagen. Voor een grotere zwemplek kun je naar het recreatiegebied Bussloo. Hier heb je naast de strandjes ook eetgelegenheden, activiteiten en een kampeermogelijkheid. 

Veel plezier in Hanzestad Zutphen!

Voor meer duurzame trips in Nederland, zie onderstaande guides:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top