skip to Main Content

Goede voornemens en favorieten van het Duurzame Student team

Goede Voornemens En Favorieten Van Het Duurzame Student Team

Een nieuw jaar, dat betekent nieuwe artikelen, nieuwe duurzame studenten en natuurlijk, goede voornemens! Namens het team van Duurzame Student wensen we jullie een duurzaam en gelukkig 2024. Zelf ben ik langs het team gegaan, om de volgende vragen te stellen:

  • Wat zijn jouw goede voornemens?
  • Wat is het favoriete artikel dat je dit jaar hebt geschreven?
  • Wat is het favoriete artikel dat je dit jaar hebt gelezen?

Ana is samen met Lisa een van de projectleiders vanuit Studenten Voor Morgen voor het komende studiejaar. Ze heeft nog geen favoriet artikel wat ze zelf heeft geschreven, maar ze heeft wel ontdekt dat schrijven haar veel plezier geeft en hier volgend jaar meer tijd aan wil besteden. Daan’s artikel ‘Climate Change’s Unfair Toll on Vulnerable Communities’ is Ana’s favoriet, omdat het ook voor haar een belangrijk onderwerp is.

Ana: “In 2024 wil ik mij meer verdiepen in klimaatverandering. Ook wil ik meer over klimaatverandering schrijven en lezen. Ik wil dit jaar 52 boeken lezen en nieuwe manieren bedenken om meer over duurzaamheid te leren. Heb je tips, laat het vooral weten!”

Bine heeft in 2023 een druk jaar gehad! Zo heeft ze haar bestuursjaar bij Studenten van Morgen afgerond, is ze druk bezig met haar master in Wageningen en is ze sinds oktober officieel onze VN jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel. Ze is het meest trots op het artikel dat ze samen met Luca heeft geschreven, over haar ervaringen als bestuurslid. Het artikel is hier te lezen.

Bine: “Mijn goede voornemen voor 2024 is om meer impact te maken op duurzaamheid en biodiversiteit. Door mijn nieuwe rol als VN jongerenvertegenwoordiger krijg ik de kans om internationale conferenties bij te wonen en bij te dragen aan nationale beleidsprocessen. Ik hoop een internationaal netwerk op te bouwen, zodat ik echt een verschil kan maken.”

Bine vond het artikel over de Fontys-student Daniel, die bouwkunst afkijkt bij termieten, haar favoriet van dit jaar. 

Carmen is begin dit jaar lid geworden van het Duurzame Student team. In oktober heeft ze het stokje van Melisa overgenomen als hoofdredacteur. Haar eerste artikel is gelijk ook haar favoriet, waar zij de connectie legt tussen natuur en psychologie. 

Carmen: “In het nieuwe jaar heb ik als doel om meer buiten te zijn. Ik wil meer gaan wandelen en van de natuur genieten. Daarnaast heb ik als voornemen om alleen nog tweedehands kleding te gaan kopen.”

Carmen heeft van het artikel van Melisa over zoekmachines veel geleerd en dit is dan ook haar favoriet. Sinds het artikel is Carmen geswitcht naar Ecosia, waar ze enorm tevreden mee is!

In 2023 heb ik eindelijk mijn bachelor Finance & Control afgerond, waarna ik de belangrijkste duurzame lessen die ik heb geleerd heb opgeschreven. Hoewel ik blij ben met al mijn artikelen, sprong dit artikel er echt bovenuit. Na het starten van mijn eerste baan, heb ik mijn taken als Social Media Coördinator overgedragen. Zo heb ik voldoende tijd om mijn artikelen te schrijven!

In 2024 heb ik als voornemen om vaker mijn eigen verpakkingen mee te nemen naar winkels. Hoewel ik en mijn waterfles onafscheidelijk zijn, vergeet ik vaak genoeg een etensbakje of broodzakje mee te nemen. Daarnaast wil ik graag dit jaar eindelijk met Fanny mee met de Zero Waste Wandeltour, om zo te kijken hoe ik boodschappen kan doen zonder onnodig veel etensverpakkingen mee naar huis te nemen.

Ik heb zelf veel geleerd van Tesse’s artikel over de SDGs. De SDGs voelen soms als een ver-van-mijn-bed-show, maar artikelen zoals deze helpen mij om het onderwerp beter te begrijpen.

In 2023 heeft Daan een half jaar gereisd in Zuid-Amerika, waarna hij het artikel ‘Climate Change’s Unfair Toll on Vulnerable Communities!’ schreef.

Daan: “Nadat ik net terugkwam van een half jaar in Zuid-Amerika, besefte ik voor het eerst hoe cruciaal het is om een rechtvaardig klimaatbeleid te voeren. Het is van groot belang dat we een benadering hanteren waarbij degenen met de meeste middelen de grootste verantwoordelijkheid dragen, om zo de samenleving niet verder te polariseren.”

In het nieuwe jaar wil Daan zijn twee grote passies, reizen en duurzaamheid, proberen te combineren. In 2024 zal Daan de reis maken naar Albanië, op de fiets. Hier zal hij fietsend het land ontdekken, terwijl hij ‘s nachts in een tentje slaapt. Ik kan zelf niet wachten op het artikel wat hij hierover gaat schrijven.

Daan: “Het artikel ‘Are the Inner Development Goals a necessity for achieving the SDGs?’ van Tesse is mijn favoriet. Naar mijn mening zijn de SDGs voor veel mensen te hoog over. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze dusdanig veel impact kunnen maken op bepaalde doelstellingen dat het nuttig voelt wat ze doen. Door de SDGs wat kleiner te maken in stappen die individuele personen kunnen ondernemen, komen we steeds dichter bij het grotere doel. Mooi boek over deze methode van denken is Bird by Bird, van Anne Lamott.  Top stuk van Tesse in mijn ogen dus!”

Fanny is dit jaar onderdeel geworden van Duurzame Student. In het afgelopen jaar heeft ze veel artikelen geschreven, maar haar favoriet is toch echt ‘Gent City Guide: The Sustainable and Vegan One’, vooral omdat Gent zo dichtbij is en een stad is die van alle markten thuis is.

Fanny: “Mijn favoriete artikel is van Carmen: ‘’A House full of Waste: The Living Room’’. In dit artikel beschrijft ze dat je beter op tweedehands meubels kan overstappen. Ik ben zelf onlangs verhuisd en heb zo veel mogelijk tweedehands proberen te kopen. Zo heeft mijn nieuwe huis veel ramen en had ik dus veel gordijnen en gordijnroedes nodig. Als ik dit nieuw had gekocht had het mij minstens 375 euro gekocht. Door Marktplaats goed af te speuren en meerdere keren met mijn fiets iets af te halen was ik nog geen 100 euro kwijt!”

Fanny eet al voornamelijk lokaal en plantaardig, maar in 2024 wil ze ook meer seizoensgebonden eten. Zo wil ze bijhouden welke groente en fruit er in het seizoen zijn en geen fruit meer kopen dat een verre reis heeft moeten maken. Voor Fanny draait goed eten ook om gezond eten, dus wil ze volgend jaar iets vaker de chips en chocolade laten staan en kiezen voor een gezonder alternatief. 

Tenslotte wil Fanny in het voorjaar weer onbespoten biologische krokussen op haar balkon, zodat zij en haar buurt ervan kunnen genieten. Als het balkon helemaal opgefleurd is, is haar doel bereikt.

Jolanda heeft dit jaar, naast het volgen van haar bachelor Mediastudies aan de Rijksuniversiteit Groningen, een paar mooie artikelen geschreven. Haar favoriete artikel is ‘Shining light on the Damage of Glitter & Sustainable Alternatives’, waarin ze een kritische blik werpt op de milieu-impact van glitter. 

Jolanda heeft enorm genoten van Fanny’s artikel over Parijs, waarin Fanny de duurzame hotspots belicht in de Franse hoofdstad. De kans is dan ook aanwezig dat we Jolanda zullen spotten bij een van de adresjes uit Fanny’s artikel.

Jolanda: “Mijn duurzame/goede voornemens zijn om sowieso meer te gaan sporten, met name pilates. Ook wil ik proberen om vaker naar college te lopen, zeker als het mooi weer is!”

Lisa: ‘Mijn favoriete artikel dat ik heb geschreven, is het artikel waar we de nieuwe teamleden  introduceren. Een super leuk idee van Carmen en een gezellige samenwerking met haar, Emma en Ana!”

Lisa: “Mijn favoriete artikel dat iemand anders heeft geschreven is ‘Is uw tuin ook SPATwaterdicht?’ door Tom, omdat het een beetje een out-of-the-box onderwerp is, met een goede hoeveelheid diepgang. Het is ook het eerste artikel dat ik proefgelezen heb voor Duurzame Student.”

In 2024 wil Lisa meer buiten zijn in de natuur. Ze is namelijk veel bezig met duurzaamheid en biodiversiteit, maar voornamelijk achter mijn laptop. Ze wil meer gaan genieten van de mooie natuur om haar heen.

Luca heeft dit jaar haar bestuursjaar bij Studenten van Morgen afgerond en is druk bezig met haar master in Utrecht. Ze schreef begin deze maand over ‘Your right to repair’, een artikel waar ze trots op is.

Luca: “In 2024 wil ik laagdrempelige impact realiseren. Met kunst wil ik bijvoorbeeld bewustwording creëren en het gesprek met mensen aangaan. Tenslotte wil ik meer plantaardig eten en kijken of ik items uit mijn kledingkast een tweede leven kan geven.”

Luca heeft enorm genoten van de ‘A house full of waste’ serie van Carmen. Wil jij weten hoe je in je keuken afval kan verminderen? Lees het hier!

Melisa besloot dit najaar om te verhuizen naar de Verenigde Staten, nadat ze haar bachelor Environmental Science for Sustainability, Ecosystems and Technology met succes had afgerond. Door deze verhuizing besloot Melisa haar taken als hoofdredacteur na bijna twee jaar over te dragen aan Carmen. Ze schreef in augustus over het mogelijke uitsterven van de Vaquita Marina, een onderwerp dat nauw aan haar hart ligt.

Melisa: “Mijn goede voornemen is om mijn online activisme weer op te pakken. Ik wil hierbij de focus leggen op onderwerpen als klimaat/environmental justice en climate equity. Daarnaast wil ik het bewustzijn rondom duurzaamheid vergroten.

Momenteel ben ik vegetarisch, maar ik hoop in 2024 een vegan levensstijl aan te nemen. Zo wil ik meer plantaardig eten, zelf producten maken en de switch maken naar vegan make-up.”

Melisa heeft enorm genoten van de vegan en sustainable city guides, zoals die van Fanny in Den Haag.

Tom is aan het begin van 2023 lid geworden van Duurzame Student. In deze tijd heeft hij, naast het volgen van zijn master, meerdere artikelen geschreven. Zijn persoonlijke favoriet is ‘Global warming, Global warming?’.

Tom: “In 2024 is mijn voornemen om niets meer te laten bezorgen en alleen tweedehands kleding nog te kopen. Ik heb als doel om vega-maanden te plannen en mijn woning te verduurzamen.”

Tesse’s artikel over de Floriade staat bij Tom op nummer 1. Daarnaast heeft hij enorm genoten van het artikel in de NRC van Floor Rusman.

Tot slot hebben we in 2023 afscheid genomen van Tesse en Sannah, die de afgelopen jaren veel hebben meegeholpen aan Duurzame Student. Het hele team gaat hen missen en we bedanken ze voor alle tijd en moeite. Lees vooral de artikelen van Tesse en Sannah terug. Wil jij in het nieuwe jaar een artikel schrijven? Dat kan! Meer informatie vind je hier.

Wat was jouw favoriete artikel uit 2023? Laat het ons vooral weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top