skip to Main Content

Dit zijn de best gelezen artikelen van 2019

Dit Zijn De Best Gelezen Artikelen Van 2019

2020 is in zicht en dat betekent maar één ding: we kijken terug op de best gelezen artikelen van 2019. De titels zijn klikbaar dus als je erop klikt ga je naar het besproken artikel. Here we go… 

Door: Lieke Smets

1. Waarom gooien we anno 2019 nog sigarettenpeuken op de grond?

Hoofdredacteur Vera staat niet alleen aan het hoofd van Duurzame Student, maar ook aan het hoofd van deze lijst. In februari spotte Vera een gek maatschappelijk fenomeen: we gooien zonder pardon onze sigarettenpeuken op straat, of nog erger: in waterputten of grachten. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Maar dat is het natuurlijk niet. Niet alleen vanuit de waarde dat je eigen troep opruimen wel zo nice is, maar ook vanuit het milieuperspectief. Vera wist de maatschappelijke verontwaardiging over deze ‘gewoonte’ haarfijn te vangen en zette het om in een kritisch artikel dat al ruim 8000 keer is gelezen. 

2. Duurzame studies: Hernieuwde versie!

Bij Duurzame Student zijn we wel fan van een goed lijstje. En jullie ook! Dat bewijst Gwen’s lijstje (of beter gezegd: lijst) met alle duurzame universitaire studies in Nederland. Op moment van schrijven hebben meer dan 5000 mensen de lijst geraadpleegd. Noem hem daarom gerust de lijst der lijsten (dat doen we zelf inmiddels ook). Dit artikel is in ieder geval een heel goede nummer twee voor dit jaar.  

3. 11 stellingen over een milieuvriendelijker toekomst

Hoe redden we de wereld? Dat is een goede vraag. Hoogleraar Egbert Tellegen deed een poging om deze vraag te beantwoorden en bedacht 11 stellingen die weleens het antwoord kunnen zijn. Een internationaal milieustrafhof, het niet langer nastreven van economische groei en het scheppen van werkgelegenheid als dit tot meer milieubelasting leidt, klinkt ons in ieder geval als muziek in de oren. Tellegen droeg bij aan Duurzame Student als gastauteur en hoewel hij geen student meer is, kunnen we niet anders dan hem vergeven. De stellingen van Tellegen waren namelijk goed voor meer dan 1400 lezers! 

4. Deze studenten redden verloederende kinderfietsen met hun bedrijf ‘BikeFlip’

Redacteur Jos stortte zich in 2019 op duurzaam ondernemen en liet ons in dat licht kennismaken met Doora en Karlien. Samen startten zij BikeFlip: een maandelijks abonnement voor het leasen van tweedehands kinderfietsen. De Swapfiets voor kinderfietsen dus. Geniaal vond Jos, en met hem zo’n 1350 lezers. We kunnen nu al niet wachten om meer inspirerende, ondernemende verhalen van Jos’ hand te lezen in 2020. 

5. De groene leeslijst #1 – Tien boeken over duurzaamheid die je moet lezen

Hadden we al gezegd dat we bij Duurzame Student fan zijn van lijstjes? In de groene leeslijst somden Sheline en Lieke tien boekaanraders op. Tien boeken over duurzaamheid die je écht moet lezen. En daarna volgden al snel deel 2 en deel 3 van de groene leeslijst, want heel gek: de volgers van Duurzame Student bleken fanatieke lezers te zijn… 

6. Dit kun jij doen om het koraal te beschermen!

Vorig jaar schopte Gloria het al tot de 10 top meest gelezen artikelen en dit jaar is het weer raak. Dit keer met een handig artikel over hoe jij kan meehelpen met het beschermen van het koraal. En dat is hard nodig, want 10% van al het koraal is al dood, 20% van het koraal is verwoest waarbij geen herstel meer mogelijk is en 60% van het koraal is in gevaar vanwege menselijke activiteiten. In paniek raken hoeft niet, maar beter lees je wel even het artikel.

7. De menstruatiecup: eenvoudig, gezond en duurzaam

Duurzaam menstrueren: dat klinkt een beetje gek, maar het is wel een ding sinds de uitvinding van de menstruatiecup. De menstruatiecup is herbruikbaar waardoor je enorm veel tampons, maandverband en dus afval bespaart. Maar belangrijker: werkt het ook fijn? Ja, vindt Nine. In haar artikel schuift Nine het taboe op praten over menstruatie even opzij en beschrijft ze in geuren en kleuren haar ervaring met de menstruatiecup. En dat is niet alleen super handig, maar ook verfrissend. Terecht een plekje in deze top 10 dus! 

8. Avocado: Superfood of mega bad gaan?

Kun je als duurzame student je tortilla chip nu beter in hummus of guacamole dippen? Nieuwkomer Wisse ging op onderzoek uit naar het groene goud. En je voelt het misschien al aankomen, maar zijn bevindingen laten zich niet bepaald beschrijven als bevorderlijk voor je avocado consumptie. Gelukkig zijn er alternatieven…

9. Duurzaam schoonmaken: zo doe je dat!

Ook kersverse redacteur Fije claimt met haar artikel over duurzaam schoonmaken een plekje in deze lijst. Leuker kan Fije schoonmaken niet maken, wel duurzamer. (;

10. Virtueel water: hoe zit dat nou precies?

Tot slot: een top 10 klassieker van Duurzame Student, maar dan de hernieuwde versie. Virtueel water is het water dat nodig was om een product te produceren. En het blijft een bijzonder fenomeen, zo bewijst het aantal lezers dat elk jaar weer bij ons terecht komt om erover te lezen. Wij danken Jos die het originele artikel over virtueel water in een nieuw en interessant jasje stak. 

Zo, dat was ie dan. Rest ons alleen nog te zeggen: bedankt voor het lezen van Duurzame Student in 2019 en tot in 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top