skip to Main Content

Jouw keuze in 2018: top 10 meest gelezen artikelen

Jouw Keuze In 2018: Top 10 Meest Gelezen Artikelen

Het is weer de tijd van het jaar: de tijd van lijstjes en terugkijken. 2018 was een bijzonder jaar als het gaat om duurzaamheid: de klimaatwet, Urgenda, de Shell-zaak, Katowice… Wat opvalt is dat de meest gelezen stukken op onze website daar niet per se over gaan. Hier zijn ze dan: de top tien meest gelezen stukken. Dit is je kans om ze allemaal (nog een keer) te lezen!

Door: Jos Hummelen

De snelschrijver Isabel Brenner staat met stip bovenaan met haar interessante artikel over de – in 2018 vaak in opspraak geraakte – kledingindustrie. Geleidelijk aan klom dit artikel naar een dikke 2.000 lezers in 2018. Het bijzondere aan de traffic is dat het artikel makkelijk door Google te vinden is en zodoende maandelijks een stabiel aantal lezers heeft. Overigens komt Isabel wel vaker voor in deze lijst, dus we gaan haar in 2019 ook in de gaten houden.

Deze merken bieden duurzame kleding waardoor grondstoffen bespaard blijven

Voor de fans is dat nu wel heel gemakkelijk gemaakt. Welke auteur je ook wilt volgen, je kunt altijd op deze manier alle artikelen in één oogopslag zien: www.duurzamestudent.nl/author/isabel-brenner/. Als je bijvoorbeeld de serie van Aoife Fleming wilt volgen over de DJ100-helden, type dan in www.duurzamestudent.nl/author/aoife-fleming/. Op deze manier kun je alle redacteuren gemakkelijk volgen.

Dit stuk gaat over een groen paradijsje, dat mooi contrasteert met het beton van de Amsterdamse Zuidas. De publicatie werd groots aangekondigd via Facebook: “Het einde van één van de laatste natuurlijke ecosystemen in de omgeving van Amsterdam is in zicht. Benieuwd naar deze plek, die ook wel het The Green Living Lab genoemd wordt?”

Het artikel kreeg dan ook de nodige aandacht. Naast de vele likes op Facebook, werd het artikel ook nog eens met een recordaantal van 15 keer gedeeld. Uiteindelijk werd het stuk 1420 keer gelezen en daarmee is het stuk van Emma en Roos van der Deijl een hele goede nummer twee voor dit jaar. We hopen op veel meer artikelen van deze dames in 2019.

Onze redacteur Gloria Figaroa schreef voor de rubriek lifestyle dit stuk over het verschil tussen de labels ‘biologisch’, ‘organisch’, ‘ecologisch’ en ‘biodynamisch’. Goed om daar eens in te duiken, dachten ruim 800 lezers. De ‘eko’ en ‘demeter’ keurmerken vlogen je om de oren in 2018, maar Gloria maakt je wegwijs in deze jungle.

Duurzaam voedsel: Het verschil tussen biologisch en ecologisch

Gloria bevindt zich nu in de eindfase van haar studie International Business, en heeft tijdens haar uitwisseling in Brazilië haar grote passie gevonden: duurzaamheid. In het dagelijkse leven is zij constant op zoek naar manieren waarop het beter kan. “I always wondered why somebody didn’t do something about that, then I realized I am somebody”.

Vlak achter de nummer drie, eindigt het artikel met Ine ter Berg in de hoofdrol. Ine ter Berg is een wereldverbeteraar en streek neer in Kameroen om een palmolieplantage te verduurzamen. Onze redacteur interviewde Ine om te vragen hoe haar eerste jaar in Kameroen is bevallen. Ine is er namelijk niet voor teruggedeinsd om de handen uit de mouwen te steken en iets te doen aan de in 2018 veelbesproken palmolieplantages. Ine reageerde enthousiast: “Tof om te zien hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in werken in Afrika! Ik hoop dat anderen de sprong ook durven te wagen; het levert je zo veel op.”

Sustainable Development-student Justine Amelung schreef het zeer belangrijke en activerende stuk over ‘groene banken’. Het paste goed in de trend van latere evenementen via Facebook, waarbij klanten beloofden over te stappen.

Later in het jaar kwam ING herhaaldelijk slecht in het nieuws vanwege bizarre loonsverhogingen en witwaspraktijken (waar ING zelfs voor wilde schikken). Ondanks de slechte reputatie kon ING in Nederland rekenen op goede jaarresultaten en een grotere klantenkring. Dit artikel is voor 2019 dus ook nog steeds zeer relevant. Heb je het nog niet gelezen? Klik dan op deze link.

De top 10 wordt compleet gemaakt door

5 makkelijke tips om energie te besparen in jouw studentenhuis door onze Richa van Zoelen op nummer zes. We begonnen ons jaar met een heel goed gelezen artikel van Natalie van Dis, namelijk: papier consuminderen. Op nummer acht een artikel dat de appgroep van de redacteuren ook deed ontploffen: samen sterk: wordt mede-eiser in de zaak tegen Shell door Aoife Fleming. Op nummer negen een samenwerking van Isabel Brenner en Jos Hummelen, die twee experts interviewden over een nieuw fenomeen: Vertical Farming -de oplossing voor het voedselprobleem? En de nummer 10: Magiërs van de vrije markt: over de retoriek van klimaatsceptici door gastauteur Arian van Huis.

Heel erg bedankt voor je aandacht in 2018. Speciale dank ook voor Gwen Aartsma en Emma van der Sloot die een groot deel van dit jaar onze eind- en hoofdredacteur waren. Nu is het de beurt aan Malou Hessel en Vera Kurpershoek die deze taken zullen overnemen.

Succes in 2019, en heel graag tot volgend jaar!

Jos Hummelen

Jos (30) studeerde interdisciplinaire sociale wetenschappen (ASW) en geografie in Utrecht. Woonachtig in Amsterdam geeft Jos aardrijkskunde, maar is nog verbonden met de studentenscéne. Studeren zelf is ook niet klaar. Zo volgt Jos masterclasses bij Verspers en online bij de Harvard University. “In Amsterdam bedachten ze het honderd jaar geleden al: groen is goed voor mensen.” Jos geniet er elke dag van dat dit nog steeds te merken is in onze hoofdstad. Naast passie voor mooie en groene steden en de innovatie die daar plaatsvindt, schrijft Jos opvallend veel over Afrika. Waarom? “Omdat het wel wat meer aandacht verdiend.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top