skip to Main Content

Dit zijn de best gelezen artikelen van 2020

Dit Zijn De Best Gelezen Artikelen Van 2020

Met nog een paar dagen te gaan in 2020, is het de hoogste tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Traditiegetrouw doen we dat door de top 10 best gelezen artikelen op een rij te zetten. En nu we toch thuis zitten, is er alle reden om eens goed te verdwalen in het archief van Duurzame Student.

Door: Lieke Smets

1. Deze 10 dingen recyclede je waarschijnlijk fout (en zo moet het wel)

Afval scheiden werkt, maar vaak weten mensen niet precies hoe het moet. Bummer. Wist je bijvoorbeeld dat metalen verpakkingen vaak bij het plastic afval horen? En dat je theezakjes beter niet in je groenbak gooit? Vera gaf in maart 10 tips waarmee jij king of queen afvalscheiding wordt. 

In 2019 pronkte Vera overigens ook op nummer 1 in de top 10, destijds met een artikel over sigarettenpeuken die rijkelijk onze straten sieren. Inmiddels is Vera ex-hoofdredacteur, dus één ding is zeker: volgend jaar is de nummer 1-plek voor iemand anders. 😉

2. Ik vroeg drie mensen of ze hun kinderwens zouden kunnen laten varen voor het klimaat

Minder mensen = minder negatieve milieu-impact = een groenere planeet. Toch? Maar wat is er nu lastiger dan duurzaamheid verheffen boven je eigen geluk, ervan uitgaande dat kinderen je gelukkig maken? Precies: niks. Daarom vroeg Lieke aan drie duurzame personen hoe zij met deze kinder-struggle omgaan. Juicy gedachtenspinsels gegarandeerd. 

3. Onze internetverslaving vernietigt de planeet en het is erger dan je denkt

Je leest dit artikel op je laptop of telefoon. How ironic. Want wat blijkt? De impact van ons internetgebruik laat zich niet als rooskleurig omschrijven. Meer specifiek: tussen de 2 en 4% van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door ons internetgebruik. Slik. Hoe dat precies zit, lees je in Rafaëls artikel. 

4. Ik keek de docu “Goodwill Dumping” en schrok me kapot

Als je nog niet hard genoeg geschrokken bent van de negatieve bijwerkingen van onze internetverslaving voor onze aardbol, kun je altijd nog de docu Goodwill Dumping kijken – over het doneren van kleding dat blijkbaar niet zo duurzaam en liefdadig is als je denkt. Redacteur Lieke keek wat ongemakkelijk toe en schreef op waarom deze docu, ondanks de ongemakkelijkheid, tóch het kijken waard is. 

5. 5x vintage shoppen in Maastricht

Onze redacteuren komen letterlijk uit alle uithoeken van Nederland. Als we redacteur Tesse moeten geloven is het bijvoorbeeld prima vertoeven in het verre Maastricht. Het rijke aanbod aan tweedehands- en vintagewinkels speelt daarin ongetwijfeld een rol. Daarom dook Tesse als een razende reporter de winkelstraten van Maastricht in om haar favoriete winkels uit te zoeken. Niet met een microfoon, maar wel met pen en papier. Het resultaat? Een lijstje met vijf parels. 

6. Greenwashing uitgelegd: wat is het en hoe kun je het herkennen?

Greenwashing: je hebt er vast weleens van gehoord. In juli schreef Wietske een handig naslagartikel over wat greenwashing ook alweer is, en nog belangrijker: hoe je het kan herkennen – van misleidende verpakkingen tot een overvloed aan keurmerken. Zo gaan voortaan alle alarmbellen bij je rinkelen als bedrijven zich groener voordoen dan ze zijn en kun jij vrolijk doorhuppelen naar een wél duurzaam product. 

7. Aquaponics: voedsel verbouwen voor de toekomst?

Als je aan denkt aan voedsel verbouwen, is aquaponics vast niet het eerste wat in je opkomt. En dat terwijl uitgestrekte plantages en akkers nu niet bepaald future-proof zijn. Tesse zette de voor- en nadelen van het onbekende aquaponics op een rijtje, zodat iedereen na het lezen van haar artikel een beetje aquaponics-expert is. 

8. Duurzaam tot het einde

Na aquaponics kijk je niet meer op van niet-voordehandliggende duurzaamheidsonderwerpen. Wat te denken van een duurzame uitvaart bijvoorbeeld? Michelle vond het vreemd dat we tegenwoordig bijna al onze dagelijkse levenskeuzes onder de duurzaamheidsloep nemen, terwijl keuzes over niet-meer-levenden onderbelicht blijven. Dus ging ze op onderzoek uit en stuitte op alternatieven voor een meer duurzame uitvaart. Goed voor een mooi plekje in deze top 10!

9. Verslag van een VN jongerenvertegenwoordiger #2

Aoife is niet alleen redacteur bij Duurzame Student, maar ook VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling, wat natuurlijk gewoon een andere naam is voor Coolste Bijbaan Ter Wereld. Terwijl wij een beetje jaloers zaten te wezen, deed Aoife in 2020 gelukkig verslag van al haar avonturen, van klimaattoppen tot gastlessen. Een schrale troost is ook troost.

Deel #2, die het tot deze top 10 heeft geschopt, gaat over de klimaatonderhandelingen in tijden van corona. Deel #1 gaat over duurzaamheid in het onderwijs. 

10. Deze jonge ondernemers hebben het tot de DJ100 geschopt – Deel 1 

Op nummer 10 eindigt Rafaël met een voorstelrondje van mensen uit de DJ100: je weet wel, die lijst vol jonge mensen die de wereld verbeteren. Een browserextensie die overconsumptie inzet om ontbossing tegen te gaan, een 3D-printer die eten print uit reststromen en een elektrische sloep met ingebouwde vuilvanger… Niets is te gek. 

Niet veel later schreef Rafaël ook een deel 2. Dat lees je hier. You’re welcome.

Zo, dat was de top 10 van 2020. Heel erg bedankt voor je aandacht in 2020 en hopelijk tot in 2021!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top